Paylaş
Zira eski bakan Fatma Şahin, dünyada ses getiren Cinsiyet Uçurumu Raporu’nu hazırlayan DEF ekibiyle sıkı işbirliği içersindeydi.
Türkiye, Meksika ve Japonya ile birlikte DEF’in “Cinsiyet Uçurumu Görev Gücü”nde yer alıyordu.
“Cinsiyet Uçurumu” Raporu’nu kaleme alan arkadaşlara Ayşenur İslam ile herhangi bir temasları olup olmadığını sordum.
Cevap olumsuz oldu.
Anladığım kadarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na Ayşenur İslam’ın getirilmesiyle birlikte Türkiye bu “Görev Gücü”ndeki faaliyetlerini askıya almış.
Kabinedeki tek kadın bakanın, İstanbul’daki DEF toplantılarının yapıldığı Bomonti’deki Hilton İC Oteli’nin koridorlarında görülmemesinin başka nedeni ne olabilir?
Belki de İslam, bu uluslararası platformda, haklarından bihaber küçük kız çocuklarına türban takma “özgürlüğüyle” ilgili bazı sorulara muhatap olmamayı seçmiştir.
Neticede, kadının eğitimi, iş gücüne katılımı, girişimciliği küçük yaşlarda bireyselleşmesiyle ilintili değil mi?
9 10 yaşında ailesinin talebiyle başını örten kız çocuğunun evlenip evinde oturmak yerine iş hayatına atılma şansı ne kadardır?
KAGİDER’den geçen hafta “sosyal girişimci” ödülünü alan, Schwab Vakfı’nın sosyal girişimcileri arasında olan B-Fit’lerin kurucusu Bedriye Hülya’nın dün “Kadını Güçlendirmek” oturumunda dikkat çektiği nokta önemli.
“Kadın girişimciliği, ancak demokrasinin, eleştirel bakışın, ifade özgürlüğünün, cinsiyet eşitliğinin olduğu ortamlarda gelişebilir”.
Türkiye’nin G20 farkı KOBİ’lerde ve en az gelişmiş ülkelerde
TÜRKİYE’nin G20 Başkanlığı oturumunun açılışını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a göre, Türkiye iki konuda fark yaratmak istiyor.
KOBİ’leri G20’lerin gündemine getirmek.
En az gelişmiş ülkelere daha fazla destek sağlamak.
Türkiye’nin, finansal regülasyon, büyüme, yatırımların finansmanı gibi meselelerde G20’lerin çizgisini devam ettireceğini belirten Ali Babacan’a göre, dünyanın en az gelişmiş ülkelerine el uzatmanın zamanı geldi.
Ancak diplomatik kulislerde şöyle bir şey konuşuluyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine yeniden aday olan Türkiye, 16 Ekim’de yapılacak oylamada G20 havucuyla en az gelişmiş ülkeleri yanına çekmeyi amaçlıyor.
Murat Sönmez DEF özel sektör sorumlusu
DEF’in özel sektörle ilişkilerinden artık Murat Sönmez sorumlu.
İki yıl önce Davos’ta tanışmış olduğum Murat Sönmez, Silikon Vadi’de, teknoloji şirketi Tibco’nun kurucusu ve genel müdürüydü.
Klaus Schwab’dan gelen talep üzerine DEF bünyesine katılan Murat Sönmez İstanbul’daydı.
Evini Cenevre’ye taşıdığını ancak Silikon Vadisi’yle ilişkisini kesmeyeceğini söyledi.
“Schwab’ın Silikon Vadisi’ni bilen, teknolojik gelişmeleri izleyen ve iş dünyasını tanıyan birine ihtiyacı vardı. DEF’in özel sektör ve özellikle yatırım şirketleriyle ilişkisini geliştireceğim” diyen Sönmez aynı zamanda DEF’in 5 kişilik İcra Kurulu’na seçilmiş.
Yönetim Kurulu’nda İMF Başkanı Christine Lagarde, Alibaba CEO’su Jack Ma gibi isimlere yer veren Klaus Schwab yeni isimlerle ufkunu genişletmeyi başarıyor.
Paylaş