Paylaş
Oturumları düzenlenme biçiminden, kitapçığına kadar Davos modelinden yola çıkan Rusya, kendini dünyaya daha çok tanıtmak ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için Çarlık Rusya’sının başkenti St. Petersburg’da ekonomik forum geleneğini başlatmış.
Bu yıl 18.’si yapılan forumun son yıllarda ağırlık kazanan konusu ise tahmin edebileceğiniz gibi enerji.
Forumun iş bağlantıları açısından oldukça işe yaradığını İngilizce yayınlanan The St.Petersburg Times Gazetesi’nin dünkü sayısında okudum.
Gazeteye göre, geçen yılkı forum sırasında 276 milyar dolar tutarında, 100’den fazla iş anlaşması imzalanmış.
Ne ki bu yıl St. Petersburg Ekonomik Forumu’nda esen hava pek de olumlu değil.
Zira Ukrayna krizi ve ABD Başkanı Obama’nın ambargosu yaptırımları yüzünden Amerikalı ve nedense Japon katılımcıların sayısında büyük düşüş olduğu söyleniyor.
Dün ayaküstü sohbet ettiğim Moskovalı bir iş kadını ABD’nin Putin’in yakın çevresine bazı iş insanlarına ve bazı şirketlere uyguladığı yaptırımları “skandal” olarak tanımlıyor.
Ukrayna krizinin Rusya’ya karşı bir propaganda aracı olarak kullanıldığını iddia ediyor.
Aynı iş kadınına göre, Rusya ile daha sıkı ekonomik ilişkiler sürdüren ve şimdilik gazına da bağımlı olan Avrupa Birliği yaptırımlara pek de sıcak bakmıyor.
Nitekim dün gördüğüm kadarıyla Avrupa merkezli enerji devleri soluğu St.Petersburg’da almış.
Fransız Total CEO’su Christophe de Margerie, BP CEO’su Robert Dudley, Fransız GDF Yönetim Kurul Başkanı Jean François Cirelli, Alstom CEO’su Patrick Kron bunlardan bazıları.
Dün Ukrayna krizi nedeniyle sonra yapılması planlanan yabancı yatırımlardan bazılarının askıya alındığı, bazılarının ise tümden iptal edildiğini öğrendik.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov konuşmasında, yabancı yatırımcının güvenini tekrar kazanmak ve belirsizlikleri ortadan kaldırmak için hükümetin daha olumlu bir iklim yaratmak zorunda kaldığını kabul ediyor.
PUTİN’İ BATI’YA MESAJI
St. Petersburg Ekonomik Forumu’na Ukrayna krizi darbe indirmesine indirdi ama öbür yandan Putin’in önceki gün Çin ile imzaladığı dev enerji anlaşması var.
Buradaki çevrelere göre, Rusya ile Çin arasında imzalanmış olan, 30 yıllık ve 400 milyar dolarlık gaz anlaşması Batı’ya bir mesaj anlamında.
Özellikle Rusya’ya enerji bağımlılığından kurtulmanın çarelerini arayan Avrupa’ya.
“Batı sırtını dönerse Doğu var” mesajı bu.
Ekonomik Forumu’nun “Rusya’nın Kuzeydoğu Asya ile Ekonomik Potansiyeli” oturumu komşumuzun niyetini ortaya koyuyor.
Rusya, Çin’in yanı sıra Güney Kore ile Japonya’nın da doğal kaynak yoksunu olduğunun ve bu ülkeler için vazgeçilmez bir enerji oyuncusu olabileceğinin hesaplarını yapıyor.
Bu arada Hindistan kartını da oynamaya hazırlanıyor.
Hindistan’daki seçimlerin kazanan sağcı Narendra Nodi’in Putin’in ile yakın ilişkiler içersinde olduğu ve ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya yapacağı söyleniyor.
Bu arada Çin’den ayağının tozuyla gelen Putin’i bugün öğleden sonra dinleyeceğiz.
İlginç bir nokta.
Putin’in Ukrayna krizinden sonra Rus halkı nezdindeki popülaritesi tavan yaparak yüzde 80 oranına ulaşmış.
Taner Yıldız Soma nedeniyle gelmedi
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Soma faciası nedeniyle St. Petersburg Ekonomik Forumu’na katılmıyor.
Yıldız, esasında bugün öğleden sonra düzenlenecek olan “Global Enerji Ağlarının Entegrasyonu” oturumunun konuşmacıları arasındaydı.
Yıldız ile aynı oturumun bir başka konuşmacısı ise Akkuyu Nükleer Santralini inşa edecek olan Rusya Atom Enerji Kurumu Rosatom’un Başkanı Sergey Kirienko.
St. Petersburg Ekonomik Forumu’nun Türkiye’den gelen diğer konuşmacıları arasında Rusya’nın en büyük yabancı müteahhit şirketi Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak var.
TİSK Başkan Yardımcısı ve Santa Farma İlaçları CEO’su Erol Kiresepi, bugün Putin ile istihdam konusunda bir araya gelecek CEO’lar arasında.
Rusya’da işsizlik oranı yüzde 5,9 ancak verimlilik çok düşük.
Tuskon Başkanı Rızanur Meral de dün “Rusya ile işbirliğinin fırsat ve tehditleri” oturumun konuşmacısıydı.
Paylaş