Paris Boğaziçi Enstitüsü’ne ilgi artıyor

TÜSİAD, Paris Boğaziçi Enstitüsü’nü yaklaşık iki yıl önce kurdu.

Haberin Devamı

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri güçlendirmek için iki ülkenin “ortak düşünce kuruluşu” olarak Paris’te kurulan Boğaziçi Enstitüsü’nün yeni başkanı TÜSİAD’ın uluslar arası koordinatörü Dr. Bahadır Kaleağası.

Kaleağası kısa bir süre önce bayrağı Haluk Tükel’den devraldı.

Bilmem hatırlatmama gerek var mı?  

Eş Başkanlığını Kemal Derviş’in yaptığı enstitünün Bilim Kurulu, Türkiye’nin ve Fransa’nın tanınmış işadamlarının yanı sıra, akademik ve siyasi çevrelerin önde gelen isimlerini de bir araya getiriyor.

Bu isimlerden bazılarıyla enstitünün hafta başında Paris’teki toplantıdaydık.

12 Haziran seçimlerinden bir gün sonra Paris Boğaziçi Enstitüsü Dostluk Grubu tarafından düzenlenen sabah kahvaltısında hemen yanı başımdaki masada oturan bazı isimler şöyle:

Haberin Devamı

Fransa eski Başbakanı Michel Rocard, eski Adalet Bakanı Elisabeth Guigou, Avrupa Konseyi eski genel sekreteri Catherine Lalumiere.

Dostluk Grubu’nun bu ilk toplantısına ilginin fazla olmasına sevinen Dr. Kaleağası’na göre, Fransız Sosyalist Partisi’yle iktidardaki UMP arasında Boğaziçi Enstitüsü Bilim Kurulu’na üyelik için yarış var.

 

İLGİ ALMANYA’YA SIÇRADI

 

Yukarıda saydığım isimler Fransız solunun ağır topları.

Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile iktidardaki UMP Partisi’nin Genel Sekreteri Jean-François Cope de Bilim Kurulu’nun üyeleri.
Paris’teki kahvaltı masasında tam karşımda ise Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Ortadoğu temsilcisi Valerie Hoffenberg oturuyor.

Hoffenberg de Bilim Kurulu’nun üyesi.

Boğaziçi Enstitüsü belli ki, iki yıl gibi bir sürede Fransa’da hem iktidarın, hem muhalefetin dikkatini çekmeyi başarmış.

Öyle ki, Bilim Kurulu’na bu talep fazlalığı “Dostlar Grubu”nun kurulmasına yol açmış.

Bilim Kurulu’nun kararı üye sayısını 50 ile sınırlandırmak.

Bahadır Kaleağası, Fransa’daki bu ilginin Almanya’ya sıçradığını ve Almanya’nın Boğaziçi Enstitüsü’nün faaliyetlerine dahil olmak istediklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Bu nokta gerçekten önemli.

Zira Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı bu iki ülkenin “sivil ve entelektüel diyalogu” önemsedikleri ortaya koyuyor.

 

SIRA TÜRK SİYASİLERDE

Boğaziçi Enstitüsü bu arada önceki gün UMP Genel Sekreteri Jean-François Cope, Sosyalist Partisi’nin düşünce kuruluşu Terra Nova ve TÜSİAD’ın muadili MEDEF’in düşünce kuruluşu “Montaigne Enstitüsü” ile birer işbirliği anlaşması imzalamış durumda.

Bu anlaşmalar ne anlama geliyor?

Türkiye’nin Boğaziçi Enstitüsü’nün aracılığıyla, AB’nin geleceği, Çin rekabeti, enerji, güvenlik gibi sayısız konuda Fransa ile görüş alış verişi yapacak.

Bahadır Kaleağası’na göre, Cope Fransız merkez sağının gelecekteki cumhurbaşkan adayı.

Haberin Devamı

Dolayısıyla Boğaziçi Enstitüsü, Türkiye’nin üyeliği konusunda Sarkozy sonrasını garantilemiş durumda.

Boğaziçi Enstitüsü’nün bundan sonraki hedefi Türkiye’den siyasileri düşünce kuruluşuna davet etmek.

Kaleağası, önümüzdeki eylül ayında İstanbul’da yapılacak toplantıda hem iktidar, hem muhalefet partisinden bazı isimlerin davet edileceğini söylüyor.

 

Avrupalı Sosyalistler CHP’nin oy oranından memnun

 

TÜRKİYE’deki seçimlerin sonuçları Boğaziçi Enstitüsü’nün toplantısında tartışıldı.

İzlenimim şu:

Fransızlar AKP üçüncü döneminde özellikle ekonomiyi merak ediyorlar.

Özelleştirmenin devam edip etmeyeceğini, kayıt dışı ekonomiyi sordular.

Bu arada toplantıda Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Başbakan Erdoğan’a bir kutlama mesajı da göndermediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Laf seçim sonuçlarından açılmışken Kaleağası’na Avrupalı sosyalistlerin CHP’nin oy oranını nasıl karşıladıklarını sordum.

Son zamanlarda kendi başarı grafikleri sürekli düşüşte olan Avrupalı Sosyalistler, CHP’nin oy oranını ve milletvekili sayısı arttırmasını sevinçle karşılamışlar.

Avrupalı Sosyalistlerin Başkanı Rasmussen, CHP’ye kutlama mesajı göndermiş.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları