Paylaş
“AmerikanHükümeti beni Honolulu’da yapılacak APEC Zirve’sine özel olarak davet etti. Küresel enerji sorunlarını anlatacağım. Zirveye bizzat doğum yeri Honolulu olan Başkan Obama başkanlık yapıyor” dedi.
Bizler dünyanın bu tarafında APEC’in öneminden pek haberdar olmayabiliriz.
Ancak, 1989 yılında kurulmuş APEC (Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu) üyesi 21 ülkenin dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve küresel ticaretin yüzde 54’ünü temsil ettiğini aklımızda tutalım.
APEC’in bir önemi daha var.
İki ekonomik devin, hem ABD’nin, hem Çin’in etki alanına giriyor.
Belki “kapışma alanı” desek daha doğru.
Zira APEC zirvesiyle ilgili ajanslara düşen haberlere göre, Başkan Obama zirve vesilesiyle bir araya geldiği Çin Başkanı Hu Jintao’ya “uluslar arası ticarette oyunu kurallarına göre oynaması” uyarısında bulunmuş.
APEC değilse bile iki devin bilek güreşi ister istemez bizi yakından ilgilendirir.
DÜNYA ENERJİSİNİN ÜÇTE İKİSİ
Fatih Birol’a dönersek, Paris’ten 26 saatlik bir yolculuk sonrası vardığı Honolulu’da dün sabah cebinden ulaştım.
Birol, APEC Zirvesi’nin “özel enerji” oturumunun açılış konuşmasını yapmış ve oteline dönmüştü.
ABD Başkanı Obama, Çin Başkanı Hu Jintao, Japonya Başbakanı Yoşikiho Noda, Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Kanada Başbakanı Harper gibi liderlerin can kulağıyla dinlediği konuşmasında Fatih Birol neler anlatmış?
“Enerjide ağırlığın Batı’dan Doğu’ya kaydığını ve Rusya, Çin ile Avustralya’nın küresel enerji denkleminde güçlerini giderek pekiştireceklerini söyledim” diyor Birol.
Şunun altını çizelim.
APEC ülkeleri dünya enerjisinin “üçte ikisini” kullanıyormuş.
Dolayısıyla Uluslar arası Enerji Ajansı baş ekonomistinin enerjinin geleceğiyle ilgili sözleri onlar için çok önemli.
Enerjide izleyecekleri politikanın ipuçları Birol’da zira.
ENERJİ GURUSU
Fatih Birol “Doğal gazın üç yıl öncesinden öngördüğümüz gibi altın çağına girdiğini, elektrik üretimindeki payının giderek artacağını anlattım” diye devam ediyor.
Doğal gaz ile birlikte yenilenebilir enerjinin de önemini vurgulamış.
Uluslar arası Enerji Ajansı’nın geçtiğimiz 9 Kasım tarihinde yayınladığı “2011 Dünya Enerji Görünümü” Raporu’nun hemen ardından Asya-Pasifik bölgesinin önde gelen liderlerine kapsamlı bilgi veren Fatih Birol’un sesi oldukça neşeli geliyordu.
Konuşmasını tamamladıktan sonra yanına gelen Başkan Obama’nın kendisine bizzat teşekkür etmesi meslek yaşamının dönüm noktalarından biri olsa gerek.
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Fatih Birol, uluslar arası alanda bir “enerji gurusu”na dönüşmüş durumda.
İstanbul bu hafta enerji konuşuyor
DÜN Fatih Birol’a telefonla ulaştığımda Honolulu’dan Danimarka’ya hareket edecekti.
Bu hafta Cuma günü ise onu İstanbul’da Sabancı Müzesi’ndeki Seed Konferans Salonu’nda dinleyeceğiz.
Aynı zamanda Sabancı Üniversitesi çatısı altındaki “İstanbul Uluslar arası İklim ve Enerji Merkezi”nin fahri danışmanı olan Birol, Akbank ve Sabancı Üniversitesi’nin “Karbon Saydamlık” projesinin ikinci raporunu sunacak.
Enerji ve iklim artık ayrılmaz bir ikili.
Devir küresel ısınmaya yol açan sera gazlarını en aza indiren “temiz enerji” ve enerjiyi sorumlu bir şekilde tüketme devri.
Yine bu hafta Atlantik Konseyi’nin “Karadeniz Enerji ve Ekonomik” Forumu toplantıları var.
Atlantik Konseyi’nin iki günlük toplantılarında, özellikle birbirlerine rakip boru hatları projelerinde en son durumu öğreneceğiz.
Bu konuyla ilgili en son haberi hatırlatayım bu vesileyle
Bizi yakından ilgilendiren Nabocco Projesi, Moskova’nın yaklaşık 10 gün önce 1225 kilometrelik “Kuzey Akım” hattını açmasıyla önemli bir darbe yemişti.
Paylaş