Paylaş
Ergün ile“Elektrik ve Elektronik Strateji Belgesi”ni açıkladığı gün Türkiye’nin “inovasyon (yenilikçilik) yolculuğunu” konuştuk.
Davos’un son günü “Ulusal İnovasyon Kapasitesini İnşa Etmek” oturumunda Malezya ve Güney Kore örneklerini dinlemiştim. Malezya “inovasyonu” bir yaşam şekli haline dönüştürmüş. Malezyalı Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Maximus Johnity Ongkili “katılımcı inovasyonu” desteklediklerini, geçtiğimiz yılı “İnovasyon Yılı” ilan ettiklerini söylüyor.
“İnovasyon Vakfı” kurulmuş, inovasyonu yapanla yatırımcıyı buluşturan festivaller düzenleniyormuş. Dün uzaya kendi uydusunu fırlatarak ABD, Çin, Japonya gibi ülkelerle uzay yarışına katılan Güney Kore büyüme modelini 70’lerden itibaren “inovasyon” üzerinde kurgulamış. Milli gelirinin yaklaşık yüzde 1’ini Ar-Ge’ye ayıran Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon yol haritasını ise Ergün şöyle özetliyor:
TEKNOLOJİ İHRACATI
10 yıl önce Türkiye’nin ihracatında düşük teknoloji ürünleri yüzde 50, orta teknoloji ürünleri yüzde 45 seviyesindeydi.Şimdi orta teknoloji yüzde 70, düşük teknoloji yüzde 25, ileri teknoloji ise yüzde 5 civarında. Hedefimiz ileri teknoloji ürün ihracatını 10 yılda yüzde 20’lere çekmek. Orta teknolojiden yüksek teknolojiye geçmek için kritik eşikteyiz. Ya patinaj ya da sıçrama yapacağız. .
PATENTLERE LİSANS İÇİN OFİS
Türkiye’de son yıllarda patent başvurularında patlama var. Şimdi patentlerin niteliğini arttırmak istiyoruz. Patentlerin ancak yüzde 20’si lisansa dönüşüyor. Lisansları hızlandırmak için üniversitelerde “Teknoloji Transfer Ofisleri” kuruyoruz. TÜBİTAK bu ofislerin kurulması için 1 milyon lira ayırdı. Ofis, üniversitedeki Ar-Ge projelerini izleyecek. Bunların patent ve lisans almalarından sonra piyasada kimlerin işine yarayacağını araştıracak.
5. BÖLGE TEŞVİKİ
Teknolojik ürünün Ar-Ge projesini maksimum 3 yıl destekliyoruz. 5 milyon, 10 milyonluk projenin yüzde 75’ini nakit veriyoruz. Ar-Ge ve prototip safhasını destekliyoruz. Projeyi ister üniversite, ister sanayi getirsin. Devlet Ar-Ge desteği verdiğinde yatırım aşamasında 5.bölge teşvikinden yararlanmak mümkün. 1.bölgede olan İstanbul dahi 5.bölge teşvikinden yararlanabilir yeter ki Ar-Ge desteği almış olsun. Şirket organize bölgede ise 6. bölge teşvikinden yararlanabilir.
PATENT ZORUNLULUĞU YOK
Bakanlığımızın, TÜBİTAK’ın, ya da KOSGEP’ten Ar-Ge desteği alanların illa patent alacaklar diye bir zorunlulukları yok. Coca Cola’nın patenti yok. “İstersen taklit et formülü bende” diyor. Patent almak için bilgileri patent ofisine vermek zorundasın zira. Ar-Ge yapıp yatırıma geçecek şirketin önüne “patent” engeli koymuyoruz.
UYDU FIRLATMA TEKNOLOJİSİ YOLDA
Uydu teknolojisine sahip olduk. Şimdi önümüzdeki 6 yıl zarfında uydu fırlatma teknolojisine sahip olacağız. Hem yapan, hem fırlatan bir ülke olacağız. Belki özel sektör de bu alana girecek. Uydu yaptığımız gibi otomobil de yapabilirdik. Ama bu sektörden çıktık. Şimdi otomotiv sektörü nazlanıyor, endişe ediyor. Sanayici eskisi gibi idealist değil. Uluslar arası bağlantılarını belki riske atmak istemiyor. Sonuçta herkese araba ve araba parçası üretiyoruz ama kendi arabamızı üretmiyoruz.
Paylaş