DEVLET Bakanı ve Başmüzake-reci Egemen Bağış ile dün birlikte bayramda Atina-Brüksel ve Dublin’i kapsayan bir geziye çıktığımızı yazmıştım.
Brüksel’e geçmeden önce, Bağış’ın Atina’daki programının son ayağında Yunanlı işadamlarıyla buluşma var. Bağış’ı “Türkiye ile Yunanistan İlişkilerinde Yatırımın Rolü” paneline davet eden Genç Başkanlar Organizasyonu (YPO) Türkiye’de de iyi biliniyor. Üyeleri arasında Mustafa Koç, Hanzade Doğan Boyner, Cem Hakko gibi isimler var. Genç Başkanlar Organizasyonu’nun toplantısı Atina’nın göbeğindeki Merkez Bankası’nda. Ne ki, Yunan Komünist Partisi’nin gösterileri yüzünden şehir dışında S&B Endüstriyel Maddeler adındaki bir şirketin merkezine alınıyor. Dinleyiciler Yunan iş dünyasının kreması. Egemen Bağış’ın konuşmasının başında özellikle vurguluyor. Yunanistan’ın Türkiye’deki yatırımları 6,5 milyar dolara ulaşmış. 2006 yılında Finansbank’ı satın almış olan Yunan Milli Bankası NBG’nin bu yılki kârının yüzde 42’si Türkiye’deki operasyonundan geliyor. Egemen Bağış, Yunanlı yatırımcıları sadece büyük şehirlere değil Anadolu’ya da davet ediyor. “Yunanistan vizeyi kaldırdığı takdirde Türkiye’den de buraya çok sayıda yatırımcı gelir” diyor. Panelistler arasında Türkiye’ye yatırımla yakından ilgili iki isim var. Biri NBG’nin CEO’su Apostolos Tamvakakis. Diğeri Migros’un çoğunluk hisselerini almış olan İngiliz fonu BC Partners’in Yunan asıllı ekonomisti Nick Statopulos. Tamvakakis, Finansbank’ın müthiş performansından söz ediyor. “Finansbank’ı NBG’nin en güçlü kalesi haline getirmek istiyoruz” diyor. Geçtiğimiz günlerde Finansbank’ta yüzde 20 hisse satışıyla ilgili açıklamalarına şöyle açıklık getiriyor. “Finansbank’a taze sermaye gerekiyor”. Bankacılık sektörünün dışında 3.5 milyar dolar ile Türkiye’ye en büyük yatımı yapmış olan BC Partners Türkiye’de başka yatırımlar peşinde. Bunu bizzat Statopulos söylüyor. “İki yılda 900 mağazadan 2 bin mağazaya çıkmış olan Migros deneyimi bizim için son derece olumlu” diyor.
Hüsnü Özyeğin tebrik edince rahatladı
ATİNA Brüksel yolculuğu sırasında Egemen Bağış ile sohbet ediyoruz. Bağış, Finansbank’ın Yunanlılara satılmasıyla ilgili ilginç bir anekdot aktarıyor. “Finansbank NBG’ye satılınca Hüsnü Özyeğin’i arayıp kutladım. Kendisine Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı yaptığını söyledim. Başbakan Erdoğan’ın da aynı şekilde düşündüğünü aktardım”. Hüsnü Özyeğin’in bankayı Yunanlılara satınca eleştirilmekten çekindiğini belirten Bağış “Telefonu açıp kutlayınca Hüsnü Bey bayağı rahatladı” diyor. İş dünyasından önce Bağış’ın bir araya geldiği politikacılar arasında Yunanistan ilk kadın Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis de var. Miçotakis’in kızı ve bir zamanlar Yeni Demokrasi Partisi’nin ağır toplarından Bakoyannis babasının partisinden kopma eşiğinde. 21 Kasım’da yeni partisini açıklayacak. Egemen Bağış’a aktardığına göre, yeni partisinin kurucuları arasında Batı Trakya’dan da Müslüman bir politikacı varmış.
Türkiye’deki Hıristiyanlar da üç çocuk yapsınlar
BRÜKSEL her açıdan en hareketli günlerini yaşıyor. Avrupa Birliği bir yanda 2011 yılı için 130 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmin edilen bütçesini yapmaya hazırlanıyor. Diğer yanda İrlanda’yı ekonomik krizden kurtarmanın yollarını arıyor. Müslümanların Kurban Bayramı’nı kutladıkları gün ise Avrupa Parlamentosu’nda, Türkiye’nin AB üyeliği bağlamında “Dini Özgürlükler” konulu bir konferans yapılıyor. Avrupalı politikacıların, bürokratların boy gösterdikleri parlamento koridorlarında çok sayıda Hıristiyan din adamı görmek mümkün. Türkiye’deki dini azınlıkların haklarının tartışıldığı oturuma geçmeden önce söz Egemen Bağış’ta. Bu arada altını çizmem gerek. Gezinin ikinci durağında Bağış’ın işinin hiç de kolay olmadığını iyice anlıyorum. Zira, Avrupa Birliği üyelik süreci bir yana, Türkiye’nin ekonomik potensiyelinden dini özgürlüklere kadar geniş bir yelpazede hem görüş bildiriyor, hem sorulara cevap yetiştiriyor. AKP iktidarında dini özgürlükler adına atılan adımları, Sümela ve Ahtamar’daki törenlerden örnek vererek anlatan Egemen Bağış’a yöneltilen soruların başında Heybeliada Ruhban Okulu geliyor. Bağış “Ruhban Okulu’nu açmak için çalışıyoruz” dediğinde alkış kopuyor. Bir başka soru ise Müslümanların Avrupa’da 2020 yılında nüfusun yüzde 10’nunu oluşturacaklarına ilişkin tespiti üzerine. Dinleyicilerden biri “Türkiye’de de 2020 yılında Hıristiyanlar nüfusun yüzde 10’nunu teşkil edecekler mi” diye soruyor. Bağış’ın bu soruya cevabı şöyle: “Başbakan Erdoğan doğum oranının düşüşe geçtiğini göz önüne alarak üç çocuk tavsiyesinde bulunuyor. Türkiye’deki Hıristiyanlara da 3 çocuk yapmalarını öneriyorum”. Gözüme ilişen son bir rakama göre Türkiye’deki Hıristiyanların nüfusu 80 bin. Bu hesap asla tutmaz.