Paylaş
TÜRKİYE'nin üçüncü büyük GSM operatörü İş-Tim'in piyasaya hangi isimle çıkacağını öğrenmek için salı gününe kadar sabredin.
Hem adı, hem de ne gibi yeniliklerle geleceği salı günü belli olacak.
Bu haberi bizzat TİM, yani Telecom İtalia Mobile'nin Başkanı Mario De Beneditti verdi.
Hafta başında İtalia Telecom'un finansal yapısındaki değişikleri açıkladığı iki günlük toplantısı için Floransa'daydım. Uffizi Galerisi'nde Boticelli'nin tablolarını seyredecek yerde, oraya birkaç adım uzaklıktaki Palazzo Corsini'de İtalia Telecom'un CEO'su Roberto Colaninno ile TİM'in Başkanı Marco de Beneditti'yi dinlemek varmış kaderde.
1999 yılında Olivetti'nin Telecom İtalia'yı almasında büyük payı olan Colaninno konuşmasında, borsaya da yansıyan yeni finansal yapılanmadan uzun uzun söz etti. Telecom İtalia'nın Avrupa'daki diğer telecom şirketlerine göre daha sağlam olduğunu ve 2000 yılında yüzde 8'lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi. Ne var ki bunlardan ziyade Türkiye için sarfettiği cümleler dikkatimi çekti elbet.
Ne dedi Colaninno?
‘‘Telecom İtalia'nın gelişmesine katkıları olacağına inandığımız, Güney Amerika ve Akdeniz gibi stratejik noktalara kaydık. Özellikle Türkiye'deki yatırım önemli çünkü bu ülke Akdeniz'de en hızlı büyüyen pazarı.’’
Yani Telecom İtalia'nın, daha doğrusu bünyesindeki GSM operatörü TİM'in önüne koyduğu 2001 hedefleri arasında Türkiye pazarının ayrı bir yeri var.
Bunu TİM'in başındaki Mario De Beneditti'in ağzından da duydum.
Kendisine yönelttiğim ‘‘Hangi adla piyasaya çıkacaksınız? Cep telefonları markalarında önceliğiniz var mı?’’ türünden sorulara direkt cevap vermese de ‘‘Türkiye bizim için son derece umut verici bir pazar. Türk piyasasına büyük yeniliklerle giriyoruz. En büyük avantajımız da İtalya'daki son teknolojik gelişmelerden yararlanmak. Mart ayı başında hizmeti sunmaya hazırlanıyoruz. Daha fazla detay veremeyeceğim. Çünkü Türkiye'de önümüzdeki haftadan itibaren büyük bir kampanyaya girişiyoruz. Kabul edin ki rakiplerimin eline fazla koz veremem’’ dedi
De Benedetti, fazla sır vermedi gerçi, ama TİM çevrelerinden öğrendiğime göre, İstanbul'da salı günü yapılacak basın toplantısında şu meşhur isim açıklanacak. Bunun için İtalya'dan kalabalık bir ekip geliyor. Yine duyduğuma göre, İş-Tim bir tek cep telefonu markasıyla çalışmak yerine birkaç marka ile çalışmayı yeğleyecek.
İş-Tim'in sürprizleri için salıyı bekleyin.
Brezilya'dan ekonomist gönderelim
41 milyon müşteriyle dünyanın bir numaralı GSM operatörü olan TİM Başkanı De Beneditti'nin konuşmasında Türkiye kadar Brezilya üzerinde de durdu. 165 milyonluk Brezilya kuşkusuz onlar için önemli bir pazar.
Brezilya'nın önemli ekonomi dergilerinden O Globo'nun muhabirlerinden Ramona Ordonez ile konuşuyoruz. Bir zamanlar Brezilya Merkez Bankası'nın başındaki İbrahim Eriş'i iyi tanıyor.
‘‘Portekizce'yi tuhaf bir aksanla konuşurdu. Biz ekonomi muhabirleri onu anlamak için ne zorlanırdık’’ diye hatırlıyor. Türkiye'nin ekonomisinin ne durumda olduğunu soruyor. Pek de yolunda gitmediğini anlatıyorum.
‘‘O zaman’’ diyor ‘‘Bizi kurtaran ekonomistlerin adlarını veriyim. Size de gelsinler. Brezilya, 1994 'te yürürlüğe giren ‘‘real planı’’nın babaları omasaydı hapı yutmuştu.’’ Ramona Ordonez, elimdeki not defterine şu isimleri yazıyor:
Edmar Bacha, Persio Arida, Gustavo Franco, Pedro Malan. Bu sonuncusu bugün Brezilya'nın Maliye Bakanı.
Bu arada küçük bir not. Brezilya'nın bu yıl için hedeflediği enflasyon oranı yüzde 4. Bu yüzden bu isimleri bir yere kaydetmek yararlı olabilir diye düşünüyorum.
İçerde toplantı dışarda gösteri
FLORANSA'nın ortasından geçen Arno nehri kıyısındaki Palazzo Corsini'den burnumu dışarı çıkartacak oldum. Ne göreyim?
İçerde, İtalya'da pazar payı yüzde 89 olan Telecom İtalia'nın finansal geleceğine ilişkin önemli kararlar açıklanırken, dışarıda şirketin çalışanları gösterideydi.
Polis barikatlarını aşıp, kapının önüne kadar gelemiyorlardı, ama hoparlörlerle seslerini duyurmaya çalışıyorlardı ellerinde Telecom İtalia'nın pankartlarını sallayarak.
Fırsatı kaçırır mıyım?
Hemen çantamdan teybimi çıkartıp, İngilizce konuşan birinin ağzına dayadım.
İşte teybin kaydettikleri:
‘‘Colaninno, Telecom İtalia'nın başına gelir gelmez sendikalarla aleyhimize anlaşmalar imzaladı. İtalya tarihinde ilk kez oluyor bu. Şirkete işe alınacaklar hem daha düşük ücretle başlacaklar işe, hem de bizimle aynı haklardan yararlanmayacaklar. Yani Colaninno bir süre sonra benim yaptığım işi daha ucuza yapan olduğu için beni işten çıkartacak. Zaten Roma'da 600 arkadaşımız emekliye ayrılmak zorunda bırakıldı. İşten çıkartılacakların sayısının 20 bini bulacağı söyleniyor. Sürekli büyüyen bir şirket işçileri çıkartarak masrafları kısma yoluna gidiyor. Vahşi kapitalizm dedikleri bu.’’
Ben onlara kulak verdim. İçerdekiler onları duydular mı? Bilmiyorum.
Danimarka'dan GAP'a 100 milyon dolar
DAVOS'ta Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a yöneltilen soruların bir tanesi de GAP ile ilgiliydi. Yılmaz, yanılmıyorsam proje için şimdiye kadar 20 milyar dolar sağlandığını, ek bir 20 milyar dolara gereksinim olduğunu söylemişti.
Dün Danimarka'nın da GAP'taki bir sulama projesi için 100 milyon dolar kredi verdiğini öğreniyorum. Bu Danimarka'nın şimdiye kadar açtığı en büyük krediymiş.
Haberi veren Çeçen Şirketler Grubu, yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen. Yaylak Ovası'nın sulanması projesi, Çeçen Grubuna bağlı İçtaş, Ekinciler ve İsrail Firması Tahal tarafından yürütülüyor.
İbrahim Çeçen'in verdiği bilgiye göre, sulama projesi, pompa istasyonları, açık kanallar ve borulu şebekelerle 18 bin 322 hektarlık bir alanı kapsıyor. Ana pompa istasyonundan saniyede 21 metreküplük su 81 km uzunluğundaki ana kanala akıtılacak ve buradan şebekeye dağıtılacak.
Projenin toplam maliyeti 165 milyon dolarmış. Kredinin bir bölümü de İsrail tarafından karşılanmış.
Paylaş