Paylaş
Siemens yönetim kurulu toplantısı nedeniyle Washington’a gelemeyen Güler Sabancı Almanya’dan sonra soluğu Boston’da almıştı.
Bunun nedeni Sabancı Üniversitesi mezunlarıyla artık gelenek haline gelmiş yıllık buluşma.
Harvard başta, ABD’nin önde gelen üniversitelerinden lisansüstü ve doktora eğitimi yapan Sabancı Üniversitesi mezunlarıyla yılda bir kez buluşmanın Sabancı’nın gönlünde ayrı bir yeri var.
ABD’nin en iyi üniversitelerinde araştırmalarını sürdüren genç bilim insanlarına, genç girişimcilere bakınca Güler Hanım’a hak vermemek elde değil.
Hepsinin gözlerinden “dünyayı değiştireceğim” heyecanını okumak mümkün.
Hangi birinden başlasam?
Sabancı Üniversitesi’nde “malzeme bilimi” mastırı yapmış olan Canan Dağdeviren kalp hastaları için daha kalıcı piller üzerine çalışıyor.
İllinois Üniversitesi’ndeki araştırmaları ABD’nin önde gelen bilim dergilerinde yayınlanan Dağdeviren ilerde kalp pillerinin yerini alacak “esnek ve çekilebilir” altın renkli bir küçük aygıtı yanında taşıyor.
Daha iyi göstermek için elinin üzerine yapıştırıyor.
Yine malzeme biliminde master yapmış Yasemin Fatoğlu, dünyanın 3. büyük elektronik üretim hizmetlerini sağlayan Jabil’de çalışıyor.
ABD’nin bilim ve teknoloji ulusal laboratuarlarıyla iletişim içersinde.
Annesi, babası Boston Üniversitesi’ndeki mezuniyet törenine gelmiş olan Eren Erdemgil Boston’daki bir şirketin teknoloji danışmanlığını yürütüyor.
Sözünü ettiğim bu genç kızlarla fotograf karesine giren Güler Sabancı ne kadar gururlansa yeridir.
Sabancı Üniversitesi mezunlarına başarının anahtarını teslim etmiş, vizyonlarını büyütmüş.
Büyük bir öz güvenle ABD’nin önde gelen üniversitelerinin yolunu tutmalarını sağlamış,
Fotograf karesine girmeyenler arasında Ebru Kaymak, Massachusetts Üniversitesi’nde embriyodaki genlerin nasıl geliştiğini araştırıyor.
Sabancı Üniversitesi’nde biyokimya okumuş.
Microsoft’ta çalışan Lütfü İlke Kaya yeni bir “arama motoru” üzerinde çalışıyor.
Yeni “arama motoru”yla insanların hiçbir gizlisi saklısı kalmayacakmış.
Beş yıl önce yine bir öğrenci buluşmasında sohbet ettiğim Balca Korkut, şirketlerin hangi yeni nesil aletleri kullandıklarını ve gelecekte ne kullanacaklarını araştırıyor.
Özetle Sabancı mezunu ABD’deki gençlerimiz gümbür gümbür geliyor.
Obama’nın Türkiye’den sorumlu bilim danışmanı
SUSAN Hockfield, 2004 -2012 yılları arasında dünyanın en prestijli üniversitelerinden MİT’inin rektörüydü.
MİT’in ilk kadın başkanı olan Susan Hockfield görevinden ayrıldıktan sonra şimdi Başkan Obama’nın bilim danışmanları arasında.
Nörobiyoloji profesörü olan Susan Hockfield aslında Obama’nın “Türkiye’den sorumlu bilim danışmanı”.
İki ülke arasında bilim ve teknoloji köprülerinin sağlamlaştırılmasına yardımcı olacak.
Önümüzdeki hafta İstanbul ve Ankara’yı ziyaret edecek olan Susan Hockfield’i Türkiye danışmanı Güler Sabancı ile Sabancı Üniversitesi rektörü Profesör Nihat Berker ikna etmiş.
Sohbetimizde, Türkiye’de özel üniversitelerin giderek çoğalmasını memnuniyetle karşılıyor ve “ABD’nin bilim ve teknolojideki başarısının arkasında özel üniversitelerin payı büyük” diyor.
Mehmet Nane, Harvard Business School’da eğitimde
TEKNOSA Genel Müdürü Mehmet Nane Boston’da karşımıza çıktı.
Harvard Business School’da iki aylık bir eğitime katılan Mehmet Nane’nin, derslerin yoğunluğundan başını kaşıyacak bir dakikası yok.
Harvard Business School’u köşe bucağına kadar bize gezdiren Mehmet Nane’nin Türkiye’den gelen sınıf arkadaşları arasında Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Ebiçoğlu ile Gantek Teknoloji Yönetim Kurulu üyesi ve Mali İşler Başkanı Şirzat Balin de var.
Mehmet Nane’ye bakılırsa, başarı peşinde koşan herkesin yolu mutlaka Harvard Business School’a düşmeli.
Paylaş