Paylaş
BU KAVGA MONARŞİ ADINA SONUN BAŞLANGICI OLABİLİR
İNGİLTERE’de yaşayan gazeteci yazar Aynur Tattersall, kraliyet ailesinin, Prens Harry ve “Hollywood prensesi” Meghan’ın Kral Charles, Prens William ve eşi Kate’e yönelik medya üzerinden başlattıkları sistemli suçlamalarından rahatsız olduğunu ancak sessiz kalmakta da kararlı olduklarını söylüyor ve “Çünkü geleneklere göre aile içinde olan aile içinde kalır, dışarı yansıtılmaz. Monarşinin imajına zarar verilmesine izin verilmez” diyor. Tattesall şöyle devam ediyor: “İngiliz basını da halkı gibi ikiye bölünmüş durumda. Harry’i destekleyenler kadar onu ihanetle suçlayanların da sayısı fazla. Önce eşi ile rol aldığı belgesel, şimdi kitap ve röportajlar... Zaten Kraliçe Elizabeth’in ölümü ile sarsılan kraliyet hakkındaki tüm bu “korkunç” iddiaların ve aile arasındaki sürtüşmelerin kraliyet ailesinin geleceği için iyi işaretler vermediği ortada. Monarşi zaten kaçınılmaz bir şekilde dönüşecek gibi çünkü 70 yıllık Kraliçe 2. Elizabeth’in getirdiği istikrar ve güvenin yeni Kral 3. Charles saltanatında devam etmeyeceği düşünülüyor. Dolayısı ile Harry ile Meghan’ın Kaliforniya’dan başlattıkları “mavi kan” direnişi ve karşı saldırıları, dönüşümün bir tetikleyicisi ve monarşi için de bu durum sonun başlangıcı olabilir.
ANNESİNİN İNTİKAMI MI
“Harry’nin amacı annesinin intikamını almak olabilir mi? Olabilir. Zira annesinin saray entrikalarına kurban edildiği, medyanın da annesinin hayatını zehrettiği, hatta paparazziler kovalarken trafik kazasında öldüğü inancında. Ama öte yandan da özel tuttuğu Amerikan PR ajansları marifetiyle eşiyle birlikte medyayı kendi kazançları ve emelleri için ustaca kullanıyor da.”
Aynur Tattersall
MEGHAN HARRY’Yİ ETKİ SAHASINA ALMIŞ DURUMDA
YENİCE raflarda yerini alan “Kraliçe Öldü Kral Çıplak mı?” kitabının yazarı, eski diplomat Mehmet Öğütçü, Prens Harry’nin iki nedenle Kraliyet’e bayrak açtığını söylüyor. Nedir o iki neden? Diyor ki: “Varis Prens William’ın çocukları veliaht sıralamasında ve popülaritede onu geri bıraktı. Beklenti, Commonwealth (Birleşik Krallık devletlerinin oluşturduğu uluslararası koalisyon) sorumluluğunun tamamen Harry’ye bırakılması idi. Kıskançlıklar ve onun deli dolu kişiliği nedeniyle bu olmadı. İkincisi, karısı Meghan’ın daha önce boşanmış olması, çıplak pozlar vermesi, etnik bakımdan melez rengi ve sarayı zora sokan öne çıkma isteği ile protokol kurallarını hiçe sayan davranışları, yanı sıra Harry’nin sakal bırakmasının bile tepki doğurması çifti saraydan soğuttu. Harry, Megan’ın annesinin akıbetine uğraması ihtimalinden korktu. Bu noktada işler kontrolden çıktı. Meghan, Harry’i etki sahasına aldı. Amerikalı ticari kafası, halkla ilişkiler uzmanları ile iş görmesi ve Kate ile görünürlük yarışına girmesi nedenleriyle baskın bir rol üstlendi. ‘Mağdur ve baskı altında tutulan, saray üyeleri ve bürokrasisi tarafından sevilmeyen kişi’ ilan etti kendini. Zaten babası ile hiç sağlıklı ilişki kuramayan, annesinin ölümünde onun rolünün olduğunu düşünen Harry de isyan bayrağını açtı.”
Mehmet Öğütçü
KARDEŞ KISKANÇLIĞI İÇİNDE
PSİKOLOG Nigâr Çiçek, kitaba adını da veren ‘yedek’ kavramına sadece Kraliyet ailesi değil ‘kardeşlik’ penceresinden bakmak gerektiğine vurgu yapıyor: “Ailede ikinci, üçüncü çocukların ‘ikinci çocuk sendromu’ yaşaması olası, ki bu kişiler başına buyruk, daha az sevildiğini, önemsendiğini düşünen, isyankâr, büyük kardeşe ya da ailesine karşı bir dargın bir barışık tutum içinde olabilirler. Bir nevi ‘kardeş kıskançlığı’. Fark edilmeyi isteme, ‘Ben de varım’ deme çabası. Kraliyet’te de benzer bir durum var.”
Nigâr Çiçek
AVRUPALI BEYAZ ÇOCUK SEN KİMSİN
2007-2008 ve 2012-2013 dönemlerinde görev yaptığı Afganistan’da bir hava saldırısında “25 kişiyi öldürdüğü, bunun bir video oyununa benzediği ve bundan utanç duymadığını” söyleyen Prens Harry’nin bu ifadelerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop sert tepki gösterdi: “Avrupalı beyaz çocuk, sen kimsin insan olup olmadığına karar veriyorsun karşındakilerin? Sen Afganistan’da ne arıyorsun? İnsan öldürmek için orada ne arıyorsun?” dedi.
Mustafa Şentop
PRENS HARRY YARGILANSIN
Afganistan’ın en önemli üniversitelerinden biri Helmand’ta bir araya gelen bir grup öğrenci ve öğretim görevlisi de çarpı ile işaretlenen Prens Harry fotoğrafının önünde açıklama yaptı, ‘yedek’ prensin sözlerinden ötürü yargılanması gerektiğini söyledi.
BUNUN ADI IRKÇILIK
TÜRK-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, Doç. Dr. Enes Bayraklı da “Öldürdüm dediği 25 kişinin, ki kendisi savaş helikopteri kullandı, aktif olarak sahada değildi, kaçı sivil kaçı asker, bunu bilemiyoruz. Yanı sıra insan öldürmeyi ‘video oyununa’ benzetmesi de Batılı ülkelerin Ortadoğu’da yaptıkları müdahale ya da operasyonlarda askerlerinin takındığı genel tavır ve tutumu yansıtıyor. Bu, apaçık ırkçılıktır. İngiltere’de Prens Harry’e yönelik eleştiriler daha çok ‘Oradaki vatandaşlarımızı tehlikeye attın’ şeklinde. Oysa burada asıl eleştirilmesi gereken şey, bir İngiliz ya da Amerikan askerinin hayatının tehlikeye atılmasından çok orada öldürülenlerin insan dahi olarak görülmemiş ve Harry’nin insan öldürmeyi oyuna benzetmiş olması olmalı” diyor.
Paylaş