Yaratıcı düşünce daima yeni deneyim kalıpları arar ve bunları bir araya getirmenin yeni yollarını bulmaya çalışır. Yaratıcı çocuklar üstün zekalı da olabilirler. Ancak yaratıcılık her zaman standart zeka testleri veya geleneksel okul ödevleriyle değerlendirilemez. Çünkü genellikle tüm bunlarla saptanamayacak başka bir alanda yatar.
Çocuklarında "yaratıcılığı geliştirmek" endişesi, çok sık rastlanan anne-babalık telaşlarından biridir. Ebeveynler yeteneği nasıl tanıyacaklarını ve pek çok sanat aktivitesine ne zaman başlayacaklarını merak ederler. Gerçekten de doğası gereği yaratıcılığı değerlendirmek güçtür. Bununla birlikte belirlenmiş 5 temel özelliği göz önünde bulundurmak, yaratıcılığın sınanmasında yardımcı olabilir.
İşte yaratıcılığın temel özellikleri:
Akıcılık: Bir konu merkezinde merkeze bağlantılı üretilen çeşitli fikirler. Örneğin, 3 dakika içinde bir kutu ile ilgili kaç değişik kullanım düşünebilirsiniz?
Esneklik: Düşünmede değişik geçişler. Örneğin, boş bir içecek kutusunu kalemlik olarak kullanma.
Ayrıntılandırma: Bir öyküyü ayrıntılı anlatma, çizimlerde ayrıntıları ilginç şekillerde kullanma.
Değerlendirme: Bir şeyi hemen kabullenmek yerine eleme yapma, fikirleri eleştirme.
Ancak unutulmamalıdır ki yaratıcılık öğretilen bir şey değildir. Anne-babalar, çocuklarının ilgi alanlarını iyi takip ederek, keşif duygularını iyi destekleyerek ve yaratıcılığa model oluşturarak çocuklarını destekleyebilirler. Bunu yaparken sonuçtan çok sürece dikkat etmek ve her deneyimden bir ürün talep etmemek gerekir. Çocuğun yaptığı her deneme çabası anne-baba ve öğretmenler tarafından desteklenmelidir.
Ayrıca zenginleştirilmiş bir ev ortamı da çocukların yaratıcılıkları üzerine destekleyici bir temel oluşturur. Zenginleştirilmiş çevre pahalı oyuncaklarla donatılmış bir oyun odası demek değildir. Yaratıcı anne-babalar, çocuklarına özgürce keşfedebilecekleri ilginç ve sevecen bir tablo oluşturmakta fazla zorlanmazlar. Çocuklar nereye odaklanacaklarını kendileri zaten bulabilirler. Çocukları iyi takip edebilmek, onlara verilecek karmaşık oyuncaklardan çok daha temel bir destekleme yöntemidir.
Çocuğunuza sadece problem çözmede değil, problem bulmada da destek olun.
Kendi yaşamınız ne kadar dolu ise çocuğunuzun başarısına olan ihtiyacınız o kadar azalır. Yaratıcı çocuk yetiştirirken en önemli referans kendi yaratıcılığınızdır.
Farklı görüşleri, çeşitleri ve öğrenirken yapılan hataları hoş görmeye çalışın.
Çocuğunuzun değişik fikirlerine ve yaratıcılık çabalarına aktif ilgi gösterin.
Çocuğunuza her an bir uyarıcı sunmak yerine zaman zaman yalnız kalmasına fırsat tanıyın. Böylece kendi düşlerini kurabilecek ve kendi seçimlerini yapabilecektir.
Duygularını ifade etmesini destekleyin. Bazen duygularını tahmin edip, anlamaya çalışın. Duygu ifadesi iyi olan çocuklar, yaratma becerisi de yüksek çocuklardır.
Dünyayı meraklı ve gözlemci bir tavırla ele almaya çalışın. Çocuklar merak etmeyi de anne-babalarından öğrenirler.
Çocuğunuzu geniş seçenekli sanatsal uğraşılarla tanıştırın. İlginç bulduğunuz müzik ya da resimler üzerine konuşun.
Mizah, yaratıcılığı destekleyen bir ele alış tarzıdır. Birlikte gülmeyi keşfetmeye çalışın.
Düşünmeden içinizden geldiği gibi oyunlar oynayın. Her faaliyetin sonunda mutlaka bir sonuç çıkması baskısından kurtulun.