Şartlarınız uygunsa evde hayvan beslemek isteyen çocuğunuzu sakın kırmayın...
Çünkü bu sevimli dostlar; onların sorumluluk, güven ve empati duygularını geliştirirken; ölüm ve hayatla ilgili birçok gerçeği görmelerine de yardımcı olur.
Hayvanlar çocuğun hayatına, doğumundan itibaren girer. Peluş ayılar, plastik hayvanlar, çiftlik hayvanları sürekli onlarla beraberdir. Hayvanlar, çocuklar için koşulsuz seven, güven verici arkadaşlardır. Her an onların yanında olur. Hayvanların üzerinde kurdukları kontrol ve zor zamanlarında onlardan aldıkları destek, çocuğun kişiliğinin gelişmesinde önemli rol oynarken; disiplini, sorumluluğu, ölüm ve hayatla ilgili birçok gerçeği görmelerine de yardımcı olur.
Bazen, çocuklara en basit sorumluluklarını yerine getirmeleri için defalarca hatırlatma yapmak gerekebilir. İşte bu sorumluluk ve aidiyet duygusunun gelişmesinde evcil hayvanlar etkili olabilir. İlk başta evcil hayvanlar çocuklar için sadece birer oyuncak gibidir... Fakat o hayvanı kendi himayesine aldığında ona en iyi şekilde bakabilmek için çaba sarf edecektir. Örneğin zamanla kaçta yemek vereceğini, ne zaman dışarı çıkaracağını öğrenecektir. O varlığın kendine ihtiyacı olduğunu bilmek çocuğun kendine olan güvenini pekiştirecektir.
Birileri tarafından koşulsuz sevilme, onaylanma ve olduğu gibi kabul edilmek biz yetişkinler kadar çocuklara da iyi gelir. Hayvanlardan gördükleri koşulsuz sevgi onların kendilerine olan saygı ve güvenlerinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Çocuklar koşulsuz sevgiyi gördüklerinde aynı şekilde koşulsuz olarak severek karşılık verirler.
Evcil hayvanlarla kurdukları bu özel ilişkiden güvenmeyi, sevmeyi, şefkati, empatiyi ve yardımseverliği öğrenirler... Kimi zaman arkadaşları ve anne babalarıyla paylaşamadıkları sırlarını onlarla bile paylaşırlar.
Anne-babalar çocuklarına bu süreçte sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda yardımcı olmalılar. Evcil hayvanlarıyla ilgili tüm sorumlulukları onlara yüklememeli ancak çocuklarının buna hazır olduklarını anladıklarında işi onlara bırakmalılar. Aksi takdirde çocuklar, tamamen üzerlerinde olan yükten sıkılabilirler ki bu durumda onların ileriki yaşamlarındaki sorumluluk duygularını da olumsuz etkileyebilir.
Ancak çocuğun sağlıklı ruhsal gelişimi için evde evcil hayvan beslemek zorunda değilsiniz. Eğer bir hayvanla yaşamak ya da başa çıkmak size ve koşullarınıza uygun değilse bunu çocuğunuza gerekçeleriyle anlatın.
BU UYARILARA KULAK VERİN
1Bazen ebeveynler kendileri hayvanlardan korktuklarından çocuklarını da korkutarak, onlarda fobi gelişmesine neden olabilirler. Evde hayvan beslemeseniz de çocuğunuzun hayvanlara olan ilgisini desteklemelisiniz.
2Çocuğunuza ona nasıl güvenle bakacağını öğretin. Eğer hayvanı sıkarsa veya canını acıtırsa zarar görebileceğini anlatın.
3Evinize hangi hayvanı almak istediğinizi ve ona en iyi şekilde bakabilmek için ne kadar zamanınız olduğunu iyi belirleyin.
4Başlangıç olarak kuş, balık, ve kaplumbağa alabilirsiniz. Direk bütün sorumluluğu çocuğunuza vermektense ona küçük sorumluluklar veren hayvanlarla başlamak daha iyi olabilir.
5Çocuğunuzun hayvanı öldüğünde bunu anlamaya çalışın. Onun en yakın arkadaşını kaybetmiş olması onun için baş edilmesi çok zor bir olaydır. Bunu küçümsemeyin. Onu dinleyin ve rahatlatmaya çalışın.
6Çocuğunuza ölümü anlayabilmesi ve kabullenmesi için ona zaman tanıyın. Hatta ölüm kavramını daha rahat anlayabilmesi için ölen hayvana bir tören düzenleyin.
7Hayvanının ölümünden sonra onu rahatlatmak için uyuduğunu söylemeyin. Ölümü anlayabilmesi ve geri dönülmezliği kavrayabilmesi için bu durum iyi bir fırsat olabilir.