Paylaş
Yunanistan, Portekiz ve İspanya’dan sonra İtalya da “iflas” tehdidi ile karşı karşıya.
Evet Berlusconi bu durumu kabul etti, ama çözümü halkın hiç de hoşuna gitmedi. Çünkü fatura halka çıkıyor.
Hükümet, kamu harcamalarına ciddi sınırlamalar getiren acı bir reçete hazırladı.
Memur maaşları donduruluyor, ve bu yıl zam yok. 15 bin nüfusun altındaki belediyelerin bütçelerine giden devlet yardımı yüzde üç kesilecek.
Roma belediyesi turistlerden ekstra vergiler kesme planları peşinde.
Zaten, havaalanından bindiğim otobüs kente girerken ayakbastı parası verdi. Roma’ya giriş 100 Euro.
Şimdi turistlerden ayrıca günde 10 Euro kesmek istiyorlar.
Turizm İtalya’nın en önemli gelir kaynaklarından biri. Kısıntılar ve yeni vergilerle ekonomik krizi üstesinden gelmeye çalışan bu ülke yeni kaynaklar bulmak için seferber olmuş durumda.
* * *
BAŞBAKAN Berlusconi, önceki gün ekonomi bakanıyla birlikte halkın karşısına çıktı. Ve tabii hiçbir hata kabul etmedi. Aksine bütün hatayı “sol”un sırtına yükledi.
Berlusconi’nin denetimi dışındaki medya, Başbakan’ın halkı kandırmaya devam ettiğini yazıyor.
“Neden çıkıp, hata yaptık. Aşırı harcamaları teşvik ettik, zamanında önlem almadığımız için bugün sizden fedakarlık bekliyoruz demiyor” diye yazdı gazeteler.
Tabii başbakanın kulakları bu eleştirilere tamamen tıkalı. Ama yine de durumun çok kritik olduğunun itiraf etmekten de kendisini alamıyor.
* * *
İTALYA’da esas kriz sadece ekonomik mi? Değil. La Repubblica Gazetesi’nin yazdığı gibi “ideolojik sorumsuzluk”un hiç mi rolü yok?
İdeolojik sorumsuzluk, Berlusconi’nin gerçekleri kabul etmek, önlemler almak yerine hayallerine öncelik vermesinden kaynaklanıyor.
Bu krizde de reformlar yerine, mesela bankalarla ilgili hiçbir önlem düşünülmezken, fatura orta sınıfa çıkıyor.
Bu yüzden toplum huzursuz. İtalyan sendikaları önlemler açıklanır açıklanmaz isyan ettiler.
Önümüzdeki ay ülke genel greve hazırlanıyor.
Brüksel, alınan kısmi önlemlerden memnun olduğunu açıklıyor, İMF destek veriyor ama İtalya’nın aldığı önlemler sonuç vermezse Euro bölgesindeki krizin, şimdilik kendilerini idare eden Avrupa’nın güçlü ekonomilerini de hızla etkileyeceği hesapları çoktan yapılmaya başlandı bile.
Berlusconi’yi izlerken, Başbakanı ilk kez parlak yarınlar yerine kritik günlerden söz ederken gördüğümü fark ediyorum. Yalnızlaşmaya başlayan bir siyasetçinin benzinin bile solgunlaşmaya başladığını düşünüyorum.
Paylaş