Paylaş
* 2003’te ‘Cumhuriyet Kulesi’ niyetiyle temeli atılan.
* Mevcut haline getirilinceye kadar yaklaşık 27 milyon lira harcanan.
* 2009’da ‘İmara aykırılık’ ve ‘mania hattı’ engellerine takılan.
* 175 metre olması planlanırken, 144’üncü metrede duran.
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı yeni Mania Planı’yla ‘mania’ engelini aşan ancak ‘imar’ sorununu bir türlü aşamayan.
* 2012’de, kuleyi tamamlamak üzere kurulu olan ‘kule vinci’ sökülen.
* 2013’te Danıştay’dan ‘yıkım’ kararı çıkan.
* 2014’ün son ayında Keçiören Belediyesi’nce ‘Ha gayret’ denilerek yeni imar planı hazırlanan.
* Ve 2015’te, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin vereceği kararla sonu belli olacak olan.
* Adı geçen tüm kişi ve kurumların yüzde 100 gerçek olduğu 12 yıllık bu hikâyenin adını ise kent koydu:
‘Hayalet Kule.’
*
Son dönemlerde, sosyal medyadaki caps çılgınlığından Cumhuriyet Kulesi, nam-ı diğer Hayalet Kule de nasibini aldı.
‘Bitirilemediği için Hayalet Kule’ye dönüşen Cumhuriyet Kulesi üzerine yapılmış 13 komik caps’ başlığı altında www.onedio.com internet sitesinde paylaşılan caps’ler, büyük beğeni topluyor.
*
Öte yandan, okur Mustafa K., yüksek ihtimalle Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ‘yıkım’ kararı çıkması beklenen kuleyle ilgili gönderdiği iletisinde şunları aktarıyor:
“Köşenizde yer verdiğiniz okur yazılarınızla Ankaramızın sorunlarını dile getiriyorsunuz. Bir eğitimci ve yılların Hürriyet okuru olarak bir zevkle okuyorum. Bu nedenle şükranlarımı sunuyorum.
Malumunuz, Keçiören’deki Cumhuriyet Kulesi, ‘kentin siluetini bozma’ bahanesiyle Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yıktırılmak isteniyor. Oysa şu anda Keçiören Dutluk durağının karşısında yapımı sürdürülen bir binanın çalışması, giriş üstü 16. katta devam etmektedir. Çevresindeki en yüksek bina ise giriş üstü 3 kattır. Gerçekten bunun yasal dayanağı var mıdır? Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı’na, kentin siluetini bozup bozmadığını da sormak lazım.”
‘İtalyanların Pisa Kulesi varsa bizim de Hayalet kulemiz var’ diye yazılan caps.
King Kong filminden bir sahnenin, Cumhuriyet Kulesi’ne uyarlanmış hali.
YGS’DE OLMADI KISMET LYS’YE
Dün, YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) gerçekleştirildi. Üniversitelerin kapısını aralayan bu sınavda, sınav güvenliği nedeniyle adayların salonlara bozuk para ve elektronik ulaşım kartı gibi eşyalarla girmeleri yasak. Bu yüzden pek çok aday okullarına ulaşmakta sıkıntı çekti, EGO otobüsleri ve metroları kullanamadı, evlerinden daha erken çıkmak zorunda kaldı. İşte bu noktada insanın aklına ‘Acaba YGS günü EGO otobüsleri ve metrolar adaylara ücretsiz olamaz mıydı?’ sorusu geliyor. Örneğin Konya ve Kayseri’de YGS’ye girecek adaylara otobüs ve tramvay ücretsizdi. Konya’da saat 14.00’e kadar, Kayseri’deyse gün boyunca sınav giriş belgesini gösteren adaylar, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandı. Bizden daha küçük olan bu şehirlerde bile böyle bir uygulama yapılırken Ankara gibi oldukça büyük bir şehirde bu denli uygulamaların haydi haydi gerçekleşmesi gerekir. Bu uygulamanın en azından haziran ayında gerçekleştirilecek LYS’de uygulanmasını ve adaylara böyle bir kolaylık getirilmesini temenni ediyorum.
Onur NAZLIAKA
GÜNÜN FOTOĞRAFI
ÖNCE YAYA
Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Uluslararası MPIM Fuarı’na katılmak için gittiğim, Fransa’nın Cannes kentinden bu fotoğraf. Geniş ve sağlam kaldırımlar, ışıklı yaya yolları... Ayağınızı yaya yoluna attığınız an duran arabalar. Kırmızı ışıkta (yol boş olmasına rağmen) bekleyen motosiklet ve bisikletliler. Darısı Ankara’nın başına.
ÖNERİM VAR
65 YAŞ SERBEST KARTI İHTİYAÇ SAHİBİNE VERİLSİN
66 yaşındayım ve Ankara da yaşıyorum. EGO otobüslerinde, Ankaray ve metroda ücretsiz ulaşım imkanı veren, ‘65 yaş serbest’ kartlarıyla ilgili yazıyorum. Bu karttan almak hakkım olmasına rağmen almadım, almayı da düşünmüyorum. Maddi durumu çok iyi olmasına rağmen bu kartı alarak sadece vakit geçirmek üzere ‘nasıl olsa para vermiyorum’ diye toplu taşıma araçlarını gereksiz yere işgal ederek normal vatandaşları sıkıntıya sokan çok tanıdığım var. Önerim ise şöyle:
Bu kartlar sadece ihtiyaç sahiplerine verilsin. Eğer bu uygulama olmaz ise; bu kartı okuyan makinalardan kart tutulunca çıkan ve bazı kart sahiplerini rahatsız eden ‘65 yaş’ anonsunun yerine ‘beleş kart’ anonsu yapılmasın.
Osman EGEMEN
Paylaş