Menopoz dönemi ile ilgili bilinmesi gerekenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ tüm detaylarıyla anlattı.
Ortalama olarak 40 yaşlarında kadınlardaki yumurtalıklar, beyinden gelmekte olan ikazlara daha az cevap verirler ki bu döneme ‘klimakterium dönemi’ denir.
Bir kadın hayatının ortalama üçte biri menopoz döneminde geçmekte olup kadınlarda menopoz yaşı antik çağlardan günümüze kadar fazla bir değişime uğramamış ve dünya genelinde 45 ile 55 civarındadır.
40 yaş öncesi oluşan menopoz durumu 'erken menopoz' olarak tanımlanır. Bu dönem genel anlamda hayatın doğal aşamalarından biridir. Fakat kadınlardaki menopoz döneminin başlamasıyla bazı farklılıklar hayatı derin ve olumsuz bir şekilde etkiler.
Bu durum birçok hastalığın oluşmasına ve yaşam kalitesinin azalmasına sebep olur. Gelişen tıp ile menopozun kadınlar üzerinde yarattığı en aza indirilmeye başlandı. Bu yüzden eskiden olduğu gibi kadınlar menopoz olmalarını seyretmiyorlar.
Menopozla ilgili olarak en çok merak edilenler arasında kadınlarda menopoz belirtileri hiç şüphesiz büyük yer tutar. Bu dönemde kadınlardaki östrojen hormonun salgısının azalarak buna bağlı olarak da yumurtalamanın azalması veya durması söz konusu. Bu durum, ateş basması, çarpıntı, terleme, halsizlik, depresyon, kemik erimesi, damar sertliği gelişme eğilimi, cinsel ilişki isteksizliği, cinsel organda kuruluk, ağrılı ilişki ve idrar kaçırmaya neden olabilen idrar yollarında atrofi meydana getirir.
Ruhsal yönden de belirtiler gösteren menopoz, kolay sinirlenme, uykusuzluk, ruhsal gerginlik, unutkanlık, içe kapanma ve cinsel isteksizlik gibi durumlara neden olur. Fakat bunlar sadece menopoz belirtisi olarak değil, başka hastalıkların habercisi olarak da belirti gösterebilir. Bu tür belirtiler ihmal edilmemeli ve kesinlikle uzman hekime başvurulmalı.