Paylaş
Cevap: Başkanlık arayışı bu yüzdendir. Tüzük gereği milletvekili seçimlerine giremez ama cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık için seçimlere girebilir.
İkinci soru: Yine tüzük gereği, Erdoğan’ın çok yakın çalıştığı önemli isimler de bir sonraki seçime giremeyecek. Yani 2023 hedefinin dışında kalacak. Bu durumda Erdoğan kiminle çalışacak?
Cevap: Binali Yıldırım’dan Cemil Çiçek’e, Ali Babacan’dan Bülent Arınç’a Ömer Çelik’ten M. Ali Şahin’e kadar 73 önemli ismin Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığında dışarıda kalması çok zor. Bu nedenle hükümet, Meclis açılır açılmaz anayasa çalışmalarını hızlandırıp yeni yönetim tarzı üzerine tartışma başlatacaktır.
KİLİT PARTİ BDP
Soru: Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ya da başkanlık sürecinde kilit parti kim olacaktır?
Cevap: Bu süreçte en önemli rol Kürt kökenli oyları belirleyen ve 35 milletvekiliyle Meclis’e giren BDP’de olacaktır. Eğer yeni anayasadaki demokratikleşme arayışlarını, terör tehdidiyle bir bilek güreşine çevirmezse, BDP gerilimin çözülmesinde ciddi rol alabilir.
Soru: BDP’nin demokratik özerklik dahil diğer talepleri kabul görebilir mi?
Cevap: İşte bu noktada başkanlık konusu gündeme gelebilir. Yani madem yerel yönetimlerin güçlendirilmesi isteniyor, o zaman bu yapı başkanlık sistemine daha uygundur gibi bir görüş tartışmaya açılabilir. Ve BDP de bunu reddetmez.
Soru:Peki bu durumda CHP ne yapar?
Cevap: Kılıçdaroğlu, CHP’yi muhafazakâr görüntüsünün dışına çıkardı. Demokratik özerklik talebini yerinden yönetimlerin güçlendirilmesi olarak kabul edip reddetmedi. CHP ayrıca yüzde 10 barajının düşürülmesini istiyor. Ancak seçim sonrasında CHP’nin de içi kaynıyor.
Soru: Peki parti içi muhalefet CHP’de ne istiyor?
Cevap: Kılıçdaroğlu’nun Gürsel Tekin, Hurşit Güneş, gibi isimleri kurban vermesini istiyor.
Soru: Kılıçdaroğlu bunu yapar mı?
Cevap: İzmir ve Antalya belediye başkanlarına hesap soracağına, muhalefetten gelen, “Kurban ver” talebini kabul ederse liderliği biter. Çünkü sonraki aşamada şu sorulur. O insanları sen seçmedin mi? Hata senin değil mi?
Soru: Kılıçdaroğlu giderse ne olur?
Cevap: CHP yeniden eski tutucu haline döner ve böylece yeni anayasa hazırlığı kilitlenir.
KAÇINILMAZ DOĞRU
Bu soru ve cevaplardan çıkan tek doğru var. O da şudur:
- Meclis açılır açılmaz Türkiye gündemi bu soru ve cevapların çevresine kilitlenecektir.
Halkın yüzde 95’inin temsil edildiği bu Meclis’te yeni anayasa mutlaka yapılmalıdır. Ve bu yeni anayasada Türkiye’nin yönetim şekline yönelik bazı düzenlemeler şarttır.
Bunun için BDP’nin talepleri ve tavrı çok önemlidir.
Aynı şekilde CHP’nin içindeki çatışmanın sonucu da yeni anayasa çalışmalarında belirleyici olacaktır.
Ufuktaki güçlü ve kendisine güvenen demokratik Türkiye ile, krize giden çatışmalı bir Türkiye arasındaki tarihi yol ayrımı işte tam bu soru ve cevaplardadır.
TARİHİ YOL AYRIMI - WEB TV
Paylaş