Türkiye ile ilişkiler bozulmaz tarikatlarla ilişki bozulur

TEZKERENİN onaylanmaması kimseyi derin endişelere sevk etmesin. Türkiye'de kısa vadeli sorunlar olabilir ama tezkerenin Meclis'ten geçmemiş olmasının faydaları, zararlarından daha fazladır.

Ödemeler dengemiz bozulacak! Doğrudur. Bozulacak. Ama zaten bozulacaktı. Nasıl olsa gelen para hızla çarçur edilecekti ve altı ay sonra ABD bir savaş daha çıkarıp bize bir miktar daha para vermeyeceği için zaten dengelerimiz bozulacaktı.

ABD-Türkiye ilişkileri zedelenecek! Bir şey olmaz. ABD bu bölgede etkin olmak istedikçe, Türkiye ile ilişkisi bozulmaz. Tezkere bir hafta sonra da çıksa, hiç çıkmasa da ABD için Türkiye önemlidir. Japonya ile İngiltere arasındaki coğrafyada bizden daha yakın müttefiki yok. Türkiye bölgenin şekillenmesinde söz sahibi olamayacak!

Bu da olacak şey değil. ABD eğer bölgenin şekillenmesinde Türkiye'yi söz sahibi yapmamak gibi strateji kurduysa, tezkere cumartesi günü geçmiş olsa bile bu stratejiyi değiştirmezdi. ABD'nin bölgede Türkiye'yi dışlaması mümkün değil. Bu stratejinin bir günde değişmesi hiç mümkün değil.

Peki Meclis'ten çıkan bu kararın ABD üzerinde bir etkisi olmaz mı?

Olur.

ABD'de bazı ‘‘beyinsizlere’’ olan güven azalır. Bu beyinsizler Türkiye uzmanı diye geçinen ama Türkiye'nin gerçeklerinden bihaber grup.

Bunlar yıllardır Türkiye'de ‘‘tarikat’’ üzerine siyaset bina ettiler.

İslami grupları koruyup kolladılar. Bunlarla Türkiye'yi yönetebileceklerini düşündüler.

ABD'nin bu politikasının mimarları şimdi zor durumda.

Tarikatlar üzerinden Türkiye'yi kumanda edemeyecekleri, ılımlı veya radikal, İslamcı grupların hiçbir zaman ABD ile uzun vadeli ve kalıcı bir işbirliği içine girmeyeceği ortaya çıktı.

Bugün, bu çoğunlukla iktidarda olan parti CHP ve onun ekonomi kurmayı Kemal Derviş olsaydı, sizce tezkere geçer miydi, geçmez miydi? Bu sorunun yanıtını verebiliyor musunuz? Verebiliyorsanız, Amerikalılar da verebiliyor demektir.

Gel tezkere gel


HÜKÜMET tezkereyi salı günü tekrar Meclis'e getirmiyor. Aslında netleşmiş bir tarih de yok. Bilenen tek şey 9 Mart'tan sonra geleceği. 9 Mart önemli.

Tayyip Erdoğan Siirt'te seçime girecek. Bu tarihe kadar risk alınmayacak. Erdoğan'ın lider ‘‘karizması’’ cumartesi günü bir miktar zedelendi. 9 Mart'tan önce bir kez daha riske girilmek istenmiyor.

Bir başka gerekçe ise olası tepkiler.

Siirt'te hem muhafazakár, hem de HADEP'e yakın seçmenin savaş kararından etkilenip, AKP'ye karşı tavır alması da engellenmek isteniyor.

Bu yüzden tezkere 9'undan sonraya kaldı. Amerika ise sakin. ‘‘Kamuoyunun havasından böyle bir olasılığın ortaya çıkmasını bekliyorduk’’ diyorlar ve bu nedenle de ‘‘alternatif planlar’’ hazırladıklarını bildiriyorlar. Tezkerenin ayın 9'undan sonraya kalması ise ABD'nin pek umurunda değil gibi.‘‘Alternatif planlar yürür. Ayın 9'unda duruma bakarız. Eğer Kuzey Cephesi'ni gereksiz kılacak bir gelişme olmadıysa ve tezkere geçerse kaldığımız yerden devam ederiz’’ yönünde hákim bir görüş var.

Bu da benim daha önce yazdığım, ‘‘Süre verdiklerine bakmayın, harekátın başladığı güne ve sonrasına kadar bile Kuzey Cephesi'nden vazgeçemezler’’ tezimi doğruluyor..

Anlaşılan TBMM'nin bu kararı en çok Akdeniz'de gemilerde bekleyen Amerikan askerlerinin midesini vuracak.

Eskiden Türk askerleri tezkere için gün sayardı.

Şimdi ABD askerleri de sayıyor.

Savaş umurlarında mı Hıncal Abi


GEÇEN hafta yazdığım bir yazıda ‘‘medyatik olmanın yolunun savaş karşıtlığından’’ geçtiğini söylemiştim. Hıncal (Abi) Uluç da, beni eliştiriyor ve ‘‘Medyatik olmadan olmaz çünkü etkili olması için medyatik olması lazım’’ diyor.. Galiba anlatamamışım ne dediğimi. Benim anlatmak istediğim: ‘‘Savaş mavaş bunların umurunda olmaz. Bunların derdi gazeteye, televizyona çıkmak. Bugünlerde bunun yolu savaş karşıtı olmaktan geçiyor.’’

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?


Milletvekilleri aldıkları anda pişman oldukları kararları almadıkları zaman.
Yazarın Tüm Yazıları