1 sanatçı 10 cerraha bedel

Bir doktor kızı olarak yüzlerce lüzumsuz hastalık ve ilaç adının yanında şunu çok iyi bilirim:

Doktorların ekseriyeti neşesini yitirmiş vakitsiz insanlardır. Böyle dedim diye eminim annemin yüzüne bir tutam esef serpiştirilmiş “Aşkolsun kızım!” ifadesi yerleşecek ve sonra da inkar edecek: Ne münasebet?!
İyi de ben doktorlarla büyüdüm, onları izledim, yıllar içinde bazılarını mimledim, bana güvenin siz.
Fakat hayret! Yakın zamanda bir hastanede neşeli bir şeyler olmuş.
Genç ressam Orhun Erdenli’nin “Everybody Hurts” adlı işini görünce buna kanaat getirdim.

Orhun, bedenin kırılganlığı meselesine kafayı takmış. Bu konu etrafında dönen işler yapıyor. Kısa süre önce Haydarpaşa Tıp Fakültesi’ne giriyor, cerrahi bölümünün şefinin karşısına oturuyor. “Ben bir sanatçıyım ve sizlerin insanları nasıl kesip biçtiğinizi öğrenmek istiyorum.”
Şef, gülümsüyor ve anlatmaya başlıyor. “Yetmeeez!” diyor Orhun, “Göstereceksiniz. Önünüze kağıt kalem koyacağım, siz de bana bir ameliyatı nasıl yaptığınızı çizeceksiniz.”
Nasıl kabul etti diye soruyorum. “Çok çaylarını içtim, beni sevdiler, onlara ilginç geldim. Muhabbet her kapıyı açar biliyorsun” diyor Orhun.
Şefi tavlayınca diğer cerrahlar da işin içine dahil olmuş. Hepsi Orhun’un temin ettiği küçük kağıtlara branşlarına uygun ameliyatların resimlerini çiziktirmiş. Bademcik ameliyatı, apandisit ameliyatı, göğüsten tümör çıkarma, menisküs, hemoroid ve beyin ameliyatı...

ÇİZİMLERİN YANINDA FITIK AMELİYATI VİDEOSU

“En ilginci beyin cerrahının çizdiği resimdi” diyor Orhun. “Beyin niyetine bir tane yuvarlak çizdi. Bir bölümünü karaladı, bak burası arızalı bölge der gibi. Sonra da ‘İşte o bölgeyi böyle çıkarıyoruz’ diye gösterdi. Ameliyat sırasında dünyanın en özenli ve küçük hareketlerini yapan adam eline kağıt kalem verilince tamamen farklı bir tutum izlemişti. O zaman insan bedenine, bir sanatçıyla doktorun bakış açıları arasındaki farkı bariz şekilde gördüm. Onlara göre vücut bir makine, bana göre incinebilen duygusal, kimliği olan bir sistem.”
Orhun, hastaneden ayrılırken bir de CD almış. Tıp öğrencilerine eğitim amacıyla verilen fıtık ameliyatının video kaydı.
Siemens Sanat’taki karma sergide bir bölüme doktorlardan aldığı çizimleri koymuş, ortaya fıtık ameliyatı videosunu, diğer yana da bir sanatçı olarak vücut deyince kendisinin ne anladığını gösteren tabloyu. Tabloda ne var biliyor musunuz? Masada ölü gibi yatan oyuncak bir tavşan.
Sözkonusu bizimkiler olmadıkça neden doktorları sıkıcı buluyor ve görüşmüyorum da sanatçılarla takılıyorum bir kez daha anlamış bulunuyorum.
Hayırlı olsun.
Yazarın Tüm Yazıları