Siyasetin hızlı balığı kim

Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Referans Hızlı Balık Ödülleri içerisinde siyaset kategorisi yok ama eğer olsaydı son 5 yıllık performansı ile hiç kuşkunuz olmasın Başbakan Tayyip Erdoğan ve partisi birinci olurdu.

Haberin Devamı

Durun, hemen duygusal tepki vermeyin. Hiç kimse AK Parti'yi sevmek ya da desteklemek zorunda deÄŸil, fakat rakamlar ortada.ÂErdoÄŸan 2001’de kurduÄŸu AK Parti'yi 2002 yılında, yılların köklü ve büyük partileri ile girdiÄŸi yarışta yüzde 34’lük bir oy oranıyla iktidara taşıdı.

Türk siyasetinde 21. yüzyılın en önemli ekonomi paradigması siyaset için devreye girdi: Büyük balık küçüğü değil, hızlı balık yavaşı yedi.

 

Ayrıca AK Parti 5 yıllık iktidar yıpratıcılığına raÄŸmen hızla ulaÅŸtığı pazar payını hem korudu hem de mahalli seçimlerde bu oranı yüzde 40’lara kadar çıkardı.Â2007 seçimlerinde ne olur bilemem ama bugüne kadarki performansıyla ErdoÄŸan, bir anlamda siyaset sektöründe sıfır pazar payına sahip bir partiyi ilk seçim kampanyasında pazarın en büyüğü yaparak son 5 yılda siyasetin hızlı balığı oldu.

Haberin Devamı

Biliyorum, Türkiye’de siyaset, hâlâ "kâr-zarar tablosu, bilanço, pazar payı, ciro, kârlılık, istihdam, inovasyon ve verimlilik" gibi ekonominin temel kavramlarıyla analiz edilmiyor.

 

Zaten edilebilse içi boş birçok tartışma siyasetin esas gündemini oluşturmaz; siyasi partiler, "din-rejim-milliyetçilik" gibi her yere çekilebilecek elastiki kavramlar üzerinden akıl almaz suçlamalara girmek yerine, müşterileri olan seçmenlere sundukları ve sunabilecekleri hizmetleri anlatıyor olurlardı.

 

E tabii biz gazeteciler de bunları sorguluyor olurduk.

 

Ama maalesef öyle olmuyor.

 

Oysa bir şirketi de siyasi partiyi de değerli kılan temel unsur aynı: Yarattığı katma değer. Biri bunu yıl sonunda açıkladığı şirket bilançosuyla ortaya koyuyor, diğeri ise hükümet.

 

Hükümetlerin karnesini seçmen dolduruyor, şirketlerin ise müşteri. Siyasette de ticarette de kim daha iyi hizmeti daha uygun bir bedelle en hızlı bir biçimde sunarsa o kazanıyor.

Haberin Devamı

2007, hem ekonomide hem de siyasette seçim yılı.

 

Siyasette 2007’nin hızlı balığı kim olacak henüz bilmiyoruz fakat ekonominin hızlı balıkları saygın bir jürinin elemesine tabi tutulduktan sonra belli oldu.

 

Türkiye’nin en hızlı büyüyen iş gazetesi Referans, 8 sektörün birincisini, Endeavor Girişimcilik Ödülü'nü ve Türkiye’nin en hızlı balığını 28 Şubat’ta ilan etmeye hazırlanıyor.

 

1300 şirketin katılımıyla gerçekleşen Hızlı Balık Ödülleri çarşamba akşamı Hilton Otel’de gerçekleştirilecek bir törenle sahiplerini bulacak.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan'la Suudi Arabistan yolunda Türk ekonomisinin en hızlı balıklarını ve 21. yüzyılın yeni paradigmasını konuştum.

Haberin Devamı

 

Referans’ın Hızlı Balık Ödülleri, Tayyip Bey’i epey heyecanlandırdı. "Türk ekonomisinin en çok ihtiyacı olan şey bu değişimi anlamak ve anlatmak" dedi.

 

Hızlı Balık Ödülü’nü kazanan ÅŸirketlerin hikâyesini tek tek dinledi. "Ben her gittiÄŸim yerde iÅŸadamlarımıza 'Eski alışkanlıklarınızı bırakın, kendinizi ve ÅŸirketinizi yenileyin, akılcı bir biçimde risk almaktan korkmayın’ diyorum. Ãœlkem adınaÂbölgesinde hızla büyüyen ÅŸirketlerimizin sayısının arttığını gördükçe mutlu oluyorum" dedi.

 

Cidde Ekonomik Forumu öncesi ve sonrası Başbakan Erdoğan'la Ortadoğu’dan özelleştirme ihalelerine, faiz oranlarından milliyetçiliğe kadar çok geniş yelpazede sohbet etme imkânı bulduk.

Haberin Devamı

Tayyip Bey, Türkiye’de meydanlarda nasıl konuşuyorsa Cidde ve Riyad’da katıldığı toplantılarda da aynı heyecanla konuştu.

 

İslam dünyasında değişimin kaçınılmaz olduğunu, bu değişimi ancak "risk almayı bilen ve buna cesaret edenlerin" yönetebileceğini söyledi.

 

Risk konusunda yaptığı ısrarlı vurgu kadın-erkek tüm katılımcılardan büyük alkış aldı.

Bakalım büyük risklere gebe 2007’de hangi balıklar siyaseten öne çıkacak.

Ekonominin en hızlı balıklarını öğrenmek için bir gün daha sabır.

Yazarın Tüm Yazıları