OLİMPİYATLARIN başladığı günden beri dünya ’En hızlı adam kim olacak?’ sorusunu cevabını arıyordu. İşte bu cevap dün Beijing’de ’En hızlısı benim’ diyen Jamaikalı Usain Bolt tarafından verildi.
Bu büyük yarış öncesinde herkes mücadelenin 2 Jamaikalı Usain Bolt ve Asafa Powell ve Amerikalı Tyson Gay arasında geçeceğini tahmin ediyordu. Ama bu tahminler daha final öncesinde alt üst oldu. Uzun bir sakatlıktan gelen Tyson Gay her ne kadar bunu mazeret olarak göstermese de, yarı finalde 10.05 ile serisinde beşinci olup elenince, meydan Bolt’a kaldı.
Aslında Bolt burada rekor kıracağının işaretini daha ilk seriden itibaren vermeye başlamıştı. Kendini zorlamadan koştuğu ilk seriyi çok rahat kazanırken, güle oynaya koştuğu ikinci turda 9.92 gibi inanılmaz bir derece yaptı. Sağına soluna baka baka finiş noktasını geçen Bolt aynı şeyleri yarı finalde sanki uzun mesafe yarışını bitirir gibi 9.85 ile tamamlarken, rekor için kendisini daha da güçlendirmişti.
Finalde vatandaşı Asafa Powell ile çekişmesi beklenen Usain Bolt gene inanılmaz yarıştı. Enfes çıkışının ardından 30 metreden sonra patlayan gücüyle bu kez yine güle oynaya rekora koştu. Öylesine rahattı ki, yarışın son metrelerinde temposunu düşürüp ellerini kollarını açarak altın madalyasını ve rekorunu kutlamaya başlamıştı bile.
9.50’lerde koşar
Favorilerini en favorisinin kazandığı 100 metrenin diğer sürpriz yanı da gümüş ve bronz madalyalarının sürpriz isimler tarafından paylaşılmasıydı. Trinidad-Tobago’dan Richard Thompson, 9.89 ile gümüşe uzanırken, Amerikalı Walter Dixk 9.91 ile bronzun sahibi oldu. Diğer favori Asafa Powel ise ancak beşincilikle yetinebildi.
Dün Beijing Olimpiyat Stadı’nda tarihi bir olaya tanıklık etmenin gururunu ve mutluluğunu yaşarken, Bolt’un bu formu ve süratiyle rekoru daha ileri taşıyacağından hiç kuşkum yok. Son 4 yarışında derecesini adım adım geliştiren bu Jamaikalı hiç tartışmasız dünyanın en güçlü ve hızlı atleti. Ona rakip gösterilenlerin hiçbirinin şu andaki durumlarıyla 21 yaşındaki Bolt’u geçmeleri mümkün değil. İnsan doğasının sınırlarını 9.7 saniyenin altına inen ilk atlet olan Bolt’un burada bizlere 200 metrede de benzer bir şov sunacağına inanıyorum. Şovu seven bir yapıya sahip olduğu her halinden belli olan bu Jamaikalı zaferini kutlarken, yaptığı okçu hareketiyle de bana Güiza’yı hatırlattı. Galiba bu okçu selamı tüm dünyanın spor alanlarında yeni bir moda olarak sıkça izleneceğe benzer.
Dün sabah havuzda Phelps’in 7. altınını alıp Mark Spitz’in rekorunu egale etmesini izlemenin keyfinin ardından Beijig’te böylesine muhteşem bir dünya dekorunu seyretmek doğrusu bir spor severin yaşayacağı en keyifli gündü. Beijing’in muhteşem tesislerinin sporcuları rekora ittiğini daha önce söylemiştik. Ancak önceki gün bulutları tohumlayıp atletizm başlamadan önce yağmuru indirip havanın nemini düzelten Çinlilerin de atletizmdeki bu rekorların kırılmasında biraz payı var gibi geliyor.