Paylaş
MHP kanadında sessiz ama önemli bazı gelişmeler yaşanıyor.İşte bu gelişmelerden bazı ilginç çizgiler:
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen cumartesi günü Adana'ya yaptığı günü birlik gezi sırasında buradaki Ülkü Ocakları merkezini ziyaret ediyor. Bahçeli, salonu dolduran gençlere şöyle hitap ediyor:
PROF'LAR YÖNETİMİ
‘‘Hiçbir şekilde üniversitelerdeki olaylara karışmayacaksınız. Başkalarının yazdığı senaryolarda rol almayacaksınız...’’
Bahçeli, bu uyarıyı yaptıktan sonra ülkücü gençlere şu hedefi gösteriyor:
‘‘Olaylara karışmayacaksınız, ama üniversitenizde, okullarınızda kendi branşlarınızda birinci olmak için çaba göstereceksiniz. Okulunuzu bitirdikten sonra master ve doktora programlarına yazılacaksınız...’’
Yeni Genel Başkan Devlet Bahçeli, akademik kariyerden gelen bir siyasetçi. Mütevazı, beyefendi, ölçülü kimliği ile dikkat çekiyor. Popülist söylemlerden uzak duruyor.
Bildiğimiz, alışageldik medyatik liderlerden biri değil. Böyle olma yönünde bir çabası da yok.
Bahçeli ile birlikte parti vitrininde de önemli bir değişiklik oldu. MHP'nin toplam 85 kişilik Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nda toplam 16 bilim adamı var. Bunların çoğu profesör veya doçent.
Genel başkan yardımcılarından dördü profesör. Bunlardan birisi Özal döneminin TRT Genel Müdürü Prof. Tunca Toskay. Bahçeli'nin diğer yardımcılarından Prof. Eyüp Aktepe iktisatçı, Prof. Enis Öksüz sosyolog ve Prof. Abdülhaluk Çay tarihçi...
200 OCAK KAPANDI
Ayrıca Şevket Yahnici gibi basının çok geniş bir kesimiyle iyi ilişkileri bulunan bir isim, partinin yönetiminde bulunuyor.
Şimdi Ülkü Ocakları cephesindeki değişime bakalım. Ülkü Ocakları'nın Türkiye çapındaki 200'e yakın şubesi sessizce kapatıldı.
Bu MHP zihniyetindeki değişimin ilk çarpıcı adımlarından birisi.
Gerekçesi, bunların işlevlerini yitirmiş olmaları. Örneğin aynı semtte 4 ya da 5 şube açılmış. Aynı caddede birbirine bakan iki şube var. Kontrolsüz bir büyüme olmuş.
Yeni yönetimin kararı bu ihtiyaç fazlasını kapatıp, küçük ama daha etkili şubelere yönelmek olmuş.
Bu, kamuoyuna açıklanan gerekçe. Ama telaffuz edilmeyen gerekçe bundan biraz daha farklı.
MHP yönetimi, Ülkü Ocakları'nı sıkı bir denetim ve disiplin altına alıyor.
Bu, parti çevrelerinde rehabilitasyon olarak da nitelendiriliyor.
Bu adımlarla Ülkü Ocakları'nın imajını değiştirme gayreti var.
OCAKLAR'A İNTERNET
Yeni yönetim hem Ülkü Ocakları'nı, hem de MHP'yi ülkücü çek-senet mafyası ve şiddet ile özdeşleştiren görüntüsünden kurtarmak istiyor.
Bunu tamamlayan bir adım, Ülkü Ocakları'nı merkezde tek bir çatı altında toplamak. Bu amaçla Ankara'da Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı kuruldu.
Zaman içinde bütün Ülkü Ocakları şubeleri bu vakfa bağlanarak, vakıf şubeleri haline gelecek.
Ayrıca bütün şubelere İnternet bağlantılı bilgisayarlar konuyor.
Yani, bir dönem eylem merkezleri olarak görülen, algılanan Ülkü Ocakları şubeleri yeni görüntüyle birer eğitim ve kültür merkezine dönüşüyor.
Eylemci; külhanbeyi, işsiz ülkücü görüntüsü atılarak, toplumda güven aşılayan ülkücü görüntüsünün yerleştirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca MHP Ankara'da bir parti eğitim merkezi de açtı.
Bahçeli'nin geçen cumartesi günkü Adana mitinginin oldukça başarılı geçtiği, izleyen bütün gazetecilerin ortak kanısı.
Bahçeli'nin Adana'daki şu sözleri çok önemli:
‘‘MHP'nin siyasi yelpazedeki yeri merkezdir. Diğer partiler kendilerini merkezin sağı ve solu diye tarif ediyorlar. Biz ise merkezin kendisiyiz. Merkezin sağını da solunu da kucaklamaya hazırız.’’
YENİ MHP
Bir başka deyişle Bahçeli, ‘‘merkezin yeni çekim merkezi biziz’’ mesajını veriyor.
Kısaca Türkiye'de siyasetin parçalanmış coğrafyasında, artık hesapların MHP faktörünü de dikkate alarak yapılması gerekiyor.
Paylaş