Anneye çiçek, babaya gömlek

Bazı aklı evvel yetişkinler tarafından küçük çocuklara yöneltilen en saçma soru; “En çok anneni mi? Yoksa babanı mı seviyorsun?” şeklindeki o içi boş sorudur her halde.

Haberin Devamı

Çocuklarda ne yapsın. Aşağı tükürseler sakal yukarı tükürseler bıyık cin gibi yanıtlar verirler: “İkisini de…”

 

Soruyu soran tatmin olmaz; “Hayır yavrum en çok kimi seviyorsun?”

 

Bu soruya da son derece diplomatik yanıtı yapıştırır minik dahiler; “Cavidan Halamı”, “Hüsamettin Dayımı”, “Nilüfer Teyzemi” ya da “Fikret Amcamı” diye…

 

Yanıt karşısında kafası karışan aklı evvel yetişkin hemen yeni bir soru yöneltir: “Aaa neden?”

 

Küçük afacanın yanıtı hazırdır; “O bana daha çok oyuncak ve çikolata alıyor…”

 

Aklı evvel yetişkinin gardı düşmüştür ve karşılığı kısa olur; “Hım!”

 

Haberin Devamı

Ama yaşımız ne olursa bu saçma sorunun yarattığı vicdani sorumlulukla hayatımız boyunca cebelleşir dururuz. Vicdani sorumluluğun yarattığı baskıyı da en çok anneler ya da babalar gününde hissettiririz. Annenize hediye aldıysanız babanıza boş geçemezsiniz. Aldığınız hediye değer olarak diğerininkinden geri kalmamalı. Annenizi çiçekle geçiştirecekseniz babanıza ne alacaksınız. Hep gömlek, kravat, kol düğmesi olmaz ki?

 

Bir de sevgililer günü var. Aman yarabbi kabus gibi. Hadi ilk yıl çiçek aldınız. Hadi bir yıl 12 taksite mücevher. Öbür yıl ne olacak.

 

Bir bunun yok evlilik yıldönümü, doğum günü, tanışma yıldönümü, yılbaşı, karne ve bayram hediyesi var…

 

Hele bir de evliyseniz yandınız. Çocuklarınızın hediyelerinin de maliyeti size girdi demektir. Hatta babalar gününde size alınacak hediyenin parasını da şakır şakır siz ödersiniz…

 

Benim bir türlü anlayamadığım şeylerden biri de niye anneler gününde annelere, çaydanlık, setüstü fırın, çaykahve makinesi, su ısıtıcı gibi şeyler alınır. Hiç babanıza düdüklü tencere alıyor musunuz?...

 

Haberin Devamı

Bu özel günleri perakendeciler iple çeker. Çünkü alışverişin hareketlendiği piyasada bilinen tabiri ile canlı paranın döndüğü günlerdir bu özel günler. Şimdi Kurban Bayramı geliyor ve perakendecilerin gözü kapıda. Müşteri bekliyorlar.

 

Yapılan cirolar da hiç azımsanacak gibi değil. Bankalararası Kredi Kartları Merkezi’nin (BKM) verilerine göre 2010 yılında sevdiklerimize aldığımız hediyelere yeni yılda 665 milyon, Sevgiler Gününde 639 milyon, Anneler Gününde 682 milyon, Babalar Gününde de 714 milyon lira harcamışız.

 

Babalar Gününde, Anneler Gününe oranla daha fazla para harcanmış olmamızı babalarımızı daha çok seviyoruz şeklinde yorumlamayın sakın.

 

Haberin Devamı

Hatta oransal olarak anneler, babalara kıyasla iki kat daha fazla hediye alıyor.

 

Bunun altında yatan en temel neden Anneler Gününün maliyet açısından en hesaplı hediye olan çiçekle geçiştirilebiliyor olması. Kadınlar duygusallar ya. Bir buket çiçekle mutlu olabiliyorlar. Babanıza çiçek götürseniz öyle bakar gözünüzün içine. İçinden, “Ulan ayda yılda bir geliyorsun, bir de getire getire bir buket ot getirdi” dediğini gözlerinden anlarsınız.

 

Era Research Araştırma Şirketi’nin yaptığı bu konuda yaptığı araştırmalar var. İlginç sonuçlar ortaya koyuyorlar.

 

Mesela kendilerine soru yöneltilen annelerin yüzde 62’si, Anneler Gününde hediye aldıklarını söylüyor. Yine Era Research’ün yaptığı başka bir araştırmaya katılanların yüzde 69’u da babalar gününde babasına hediye almadığını kaydediyorlar.

 

Haberin Devamı

Era’nın araştırmalarına göre Anneler Gününde en çok satın alınan hediye çiçek. Babalara alınan hediyelerin başında da gömlek ve pantolon geliyor.

 

Era’nın araştırma sonuçlarına göre, Anneler Gününde en çok tercih edilen hediyeler yüzde 41,5’lik oranla çiçek, yüzde 25,8’lik oranla giysi ya da ayakkabı, yüzde 15,4’lük oranla takı veya aksesuar, yüzde 14,5’lik oranla ev eşyası, yüzde 6,1’lik oranla kozmetik, yüzde 3,4’lük oranla kişisel bakım ürünleri, yüzde 3,1’lik oranla elektrikli ev aletleri ve yüzde 2,4’lük oranla el ürünü hatıra eşyalar olarak sıralanıyor. Babalar Gününde ise en çok tercih edilen hediyeler, yüzde 15,9’luk oranla gömlek, yüzde 11,1’lik oranla pantolon, yüzde 7,9’luk oranla tişört, yüzde 6,4’lük oranla ayakkabı, yine yüzde 6,4’lük oranla giysi, yüzde 4,8’lik oranla çakmak ve yine yüzde 4,8’lik oranla kravat.

 

Haberin Devamı

Annelerin yüzde 62’si Babaların sadece yüzde 31,2’si hediye alınmasına rağmen Anneler Gününde yapılan harcamaların Babalar Gününün yapılan harcamaların bir parça gerisinde. Bunun da nedeni az önce ifade ettiğimiz gibi anneler için en hesaplı hediye olan çiçeğin daha çok tercih edilmesi.

 

Önümüz Kurban Bayramı. Bakalım Kurban Bayramı alışverişine ne kadar harcayacağız. Bayramdan söz açılmışken bugün Cumhuriyetimizin 87. yıldönümü. Cumhuriyet Bayramınız kutlu, cumhuriyetimizi bizlere emanet edenlerin ruhu şad olsun…

 

Ertan Acar’ı Hürriyet Benim Sayfam'dan,www.facebook.com/ertanacar001 ve http://twitter.com/ertanacar 'dan da takip edebilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları