Paylaş
Bugün de bütün görkemiyle yerinde duran okula dört yıl boyunca gidip gelmişlerden biri olmakla, İzmir Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı’nın verdiği o yemekte ben de vardım.
Benim İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirişim 1954’e denk gelir. Ne eğitim sistemidir ki, lisenin 4 yıldan 3 yıla indirilmesi yüzünden, “bir yılını kaybedenler ve kazananlar” -aynı sepete konup- o yıl lise diplomamızı almış olduk.
2012 hesabıyla ben 48 yıl sonra, İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirmiş olanlarla bir araya gelmiş oluyorum.
Ama o yemekli toplantıda bulunanlar arasında, bakınıyorum 1950 kuşağından hiç kimseyi tanımıyorum!
Ve bir kişi bile beni tanımıyor!
***
Türkiye’de adını yaşatmakta kıskanç olan eğitim kurumlarının başında herhalde “Galatasaray Lisesi” gelir. “Galatasaraylılar” neredeyse ikinci bir kimlik gibi taşırlar diplomalarını. “Galatasaraylı” olmak, anlaşmak için sanki ortak bir dildir.
1888 yılında kurulmuş İzmir Atatürk Lisesi. Bir “ana” gibi kendi çocuklarını yetiştirip “yüksek”lere salıvermiş de çocuklar o yükseklerin adamı olmakla dönmemişler yuvalarına.
Diyelim bir “Galatasaraylı”, bitirmiş Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni; o yine “Galatasaraylı”dır, “Mülkiyeli” olmak yan cebinde durur.
İzmir Atatürk Liseli bitirir Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni, “Mülkiyeli” olur; gerisi “dostlar alışverişte görsün”den sayılır.
O akşamki yemeğe katılanlardan acaba kaç kişi bilirdi, 1950 öncesinin ünlü başbakanlarından Şükrü Saracoğlu ile Şemsettin Günaltay’ın İzmir Atatürk Liseli olduğunu?
Ya yazarlar, sanatçılar? Geçelim onları.
***
2000 yılında “erkek” olma geleneğini bozup “karma” yapsalar da İzmir Atatürk Lisesi, bugün de Türkiye’nin “üniversite testi”ni en önde geçenlerden biridir.
“İzmir Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı” gibi vakıflar, geleneğini gittikçe yitirmekte olan o eğitim yuvalarını unutturmamaya çalışıyor, uçup giden yavrulara.
Ne güzel!
Ve İzmir Atatürk Lisesi’nin resmi internet sitesinde “mezunlar arşivi”nde adımı aradım, bulamadım.
Biz, eskiler, çoktan “defterden silinmiş” durumdayız.
Çok tuhaf ama... “2015 yılında mezun olanların” adını arama olanağı var!
Gidip okula, okumaya yeniden mi başlamalı acaba!
Paylaş