Yılbaşında kendine hediye ’Yassah!’

MEĞER gümrüksüz alışverişe ne kadar meraklıymışız.

Geçtiğimiz günlerde Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı'nın bayram, yılbaşı gibi ikişer aylık özel dönemleri kapsayan uygulamasıyla ilgili yazdığım "İnternet'ten gümrüksüz alışverişin tam zamanı" başlıklı yazımın ardından, bir anda soru yağmuruna tutuldum. Sadece mesaj kutum dolmakla kalmadı, telefonların da ardı arkası kesilmez oldu. Kimi "Uygulamadan yararlanarak, Amerika'da yeni satışa sunulan PlayStation 3'ü ya da henüz Türkiye'de satışa sunulmayan Hi Definition DVD oynatıcıyı siparişi verirsem sorun yaşar mıyım" diye soruyor, kimi de yeni vergi almak için her fırsatın değerlendirildiği bir ortamda gümrük vergisinden vazgeçilebileceğine akıl erdiremiyordu. Kendi kendine hediye gönderip gönderemeyeceğini, siparişi ille de yurt dışından mı vermek gerektiğini soranlar da vardı.

Bu sorulara yanıt ararken, bir anda Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Arif Kümbül'ün mektubu imdadıma yetişti. Kümbül mektubunda, Hürriyet e.yaşam’da yazdığım yazıya dikkat çekiyor ve Türkiye'ye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen, kıymeti 300 Euro'yu geçmeyen eşyaların gümrük vergisinden muaf olabilmesi için aranan şartlara da değiniyordu.

AMAN DİKKAT

Mektup, karardan yararlanmak isteyenlerin "Kendi kendilerine hediye göndermeyi düşünenler" gibi uygulama yüzünden gümrükte sorun yaşamalarının da önüne geçilmesini sağlayacak bazı noktalara açıklık getiriyor. Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Kararın 32 ile 34'ncü maddelerinde yapılan düzenlemeye göre, hediyenin yurtdışındaki kişiler tarafından Türkiye'ye gönderilmesi gerekiyor.

Yani kendi kendinize hediye gönderemiyorsunuz. Hediyeyi size eş ya da dostlarınızın sipariş etmesi gerekiyor. Ayrıca uygulamaya göre siparişin de yurtdışından verilmesi gerekiyor. Ancak, tek bir tuşa dokunarak Internet üzerinden dünyanın her hangi bir noktasından kredi kartıyla alışveriş yapılabildiği günümüzde, gümrük görevlilerinin bunu nasıl tespit edebileceği konusu ise hala soru işaretleri taşıyor.

100 EURO’NUN ALTI MUAF

300 Euro'yu geçmeyen ticari miktar ve mahiyet taşımayan hediyelerde vergi muafiyetinden yararlanılabilmesi için Şeker ve Kurban Bayramları ile yılbaşı ve noel dönemlerinde gönderilmesi gerekiyor. Bu muafiyet bayram, yılbaşı ve noelden bir ay önceki ve bir ay sonraki dönemleri kapsıyor.

Hediyenin maddi değeri 300 Euro'yu aştığı taktirde, bu kez gümrük vergisi uygulanıyor. Bu vergi 1500 Euro'ya kadar olan hediyelerde yüzde 10'u buluyor. 100 Euro'nun altında kalan hediyelerdeyse yılın 12 ayında da gümrük vergisi uygulanmıyor. AB’ye uyum çerçevesinde alınan bu kararda, muafiyet konusu eşyanın değeri de Euro cinsinden belirtiliyor. Eşyanın getirildiği ülke konusunda herhangi bir sınırlamaya gidilmiyor. Ancak dolar bazında da herhangi bir düzenleme bulunmuyor.
Yazarın Tüm Yazıları