Paylaş
Projenin ortaya çıkan ilk ünitesi ‘Galley’ (Mutfak) olurken, basınç testinden başarıyla geçen bu ünitenin öncelikli olarak başbakanlık uçağına monte edilmesi planlanıyor.
İKİ yıl önce Türk Hava Yolları’na ait bir Boeing 737’nin tamamen sökülüp, parçalarının tek tek numaralandırılmasıyla start verilen Türkiye’nin ilk yolcu uçağı projesi ilk sonuçlarını vermeye başladı. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda uçağın ilk üretimi tamamlanan ünitesi Galley (mutfak) oldu. 11 bin 900 kilogramlık basınç testinden başarıyla geçen bu ünite, Başbakanlık uçağına monte edilerek kullanılmaya başlanması planlanıyor.
Motor Sabiha’da hazırlanıyor
İlk Türk uçağının Galley ünitesinde yer alan plastik aksamlarının üretimini gerçekleştiren Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, 2023 hedefleri arasında yer alan Türkiye’nin ilk yerli yolcu uçağı projesinin hızla devam ettiğini söyleyerek, “TAI motor için ABD ile ortak Sabiha Gökçen’de çalışmalar gerçekleştiriyor. Biz de TCI Kabin İçi Hizmetleri AŞ ile işbirliği yaparak uçağın mutfak ünitesini (Galley) geliştirdik” dedi.
Basınç testlerinde başarı
Üretimi tamamlanan Galley ünitesinin 9-G olan 11 bin 900 Kilogram yük altında dayanma testinin de gerçekleştirildiğini söyleyen Eroğlu şunları söyledi: “Bu test, birçok aşama ve denemeden sonra başarıya ulaştı. Ünitenin sağ üst kısmında yer alan ve birçok çubukla bağlanan dolap kısmı ise uçağın Galley (Mutfak) ünitesini oluşturuyor. Bağlanan çubuklar her noktayı 11 bin 900 Kilogram güç ile çekiyor ve Galley’in bu yüke kırılmadan dayanmasını sağlıyor. Üretilen bu G4-B Galley üniteleri şimdi uçaklara monte edilerek, kullanılmaya başlanacak. İlk ünite de Başbakanlık’ın uçağına uygulanabilir.”
Tek tek numaralandırıldı
Tüm bu hazırlıklar, bundan iki yıl önce THY’nin Boeing 737 tipi uçağının tek tek parçalara ayırmasıyla başladığını söyleyen Eroğlu, “Her bir parça numaralandırılarak fiyatları, üzerine yazıldı. Böylece, parçalara göre fiyatları da belirlendi. Türk firmaları da yapacakları her bir parçanın fiylatını önceden öğrenmiş oldu. Ardından da uçak, tekrar birleştirilip, yeniden uçması sağlandı. Bu yolla Türkiye’nin ilk yolcu uçağının motor hariç hemen hemen tüm parçalarının belirlenmesi sağlandı” diye konuştu.
Uçak yan sanayisi geliyor
İLK yerli yolcu uçağı projesiyle birlikte otomotiv sektöründe olduğu gibi uçak için de yan sanayi oluşturulduğunu savunan Yavuz Eroğlu, “Şimdi teknokentlerde Türkiye’nin ilk Boeing 737’si için gerekli olan parçaların geliştirilmesi sağlanıyor.
Bu parçaların, seri üretimine başlanıl-masıyla birlikte Türkiye artık sadece kendi ihtiyacını değil aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki uçaklar için de parça üretimi sağlayabilecek” dedi.
Filistin’den sonra Erbil’e de fabrika kuracak
FİLİSTİN’den sonra sonra Erbil’de de plastik ambalaj fabrikası kurduklarını söyleyen Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, “Katmadeğeri yüksek ürün üretimine geçmek için teknoloji yenilemesine gittik. Mevcut tesisimizi ilk önce Filistin’in El Halil bölgesine taşıdık. Bu yolla, Filistin’de kurulan ilk yabancı sermayeli tesis olduk. Filistin’de ürettiğimizi İsrail ve Ürdün’e satıyoruz. Hammaddeyi İsrail’den alıp, mamül mal olarak ihraç ediyoruz. Türkiye’de ise modifiyeli, akıllı ambalaj üretimi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Paylaş