Paylaş
Yeni nesil hackerlar, Kurban Bayramı arifesinde sadece hesapları boşaltmak ve kredi kartı limitlerini tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda onlar adına hayır kurumlarına bağışta bulunuyor.
PHİSHİNG (oltalama) adı verilen yöntemle ağlarına düşürdükleri internet kullanıcılarının kişisel bilgilerine ulaşarak, banka hesaplarını boşaltıp, kredi kartı limitlerini tüketen dolandırıcılara şimdi de, “hayırsever hacker”lar eklendi. Banka kartı sayısının 60 milyon 551 bine, kredi kartı sayısının da 43 milyon 394 bine ulaştığı Türkiye’de, bu “yeni nesil hacker”lar, Kurban Bayramı arifesinde sadece hesapları boşaltmak ve kredi kartı limitlerini tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda onlar adına Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) gibi kurumlara bağışta bulunuyor. |
Kart işlemleri artıyor
2009 yılının ilk 9 ayında kredi kartı kullanılarak gerçekleştirilen işlemlerin sayısı, 1 milyar 368 milyon 243 bin 47’ye ulaşırken, bu işlemlerin toplam tutarı da 149 milyar 953 milyon TL’yi buldu. Bunun yüzde 4.2’sini oluşturan 6 milyar 383 milyon TL’lik kısmını, internet üzerinden yapılan alışverişler oluşturdu. İnternetten yapılan alışverişlerin işlem sayısı da 16 milyon 887 bin 599 oldu.
Neler yapıyorlar
Kredi kartıyla internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerde yaşanan artış, hackerların da iştahını kabartıyor. Hackerlar, ilk önce kredi kartı ve internet bankacılığını kullanan banka müşterilerinin kişisel bilgilerini elde etme yoluna gidiyor. Bunun için de, bankaların internette oluşturdukları sitelerin bire bir kopyalarını hazırlayarak, e posta zincirleri aracılığıyla banka müşterilerinin bu sitelere erişimini sağlıyorlar. Böylece, hesap ya da kart numaralarına, parola ve şifrelerine kolayca ulaşma imkanı sağlıyorlar. Elde edilen bu bilgilerle de bir gecede banka hesapları boşaltılırken, kredi kartı limitleri de tüketiliyor. Kredi kart bilgileri için genellikle yeterli güvenlik önlemi olmayan internet siteleri hedef seçiliyor. Bu siteler üzerinden alışveriş yapılarak, kısa sürede limitlerin tüketilmesi sağlanıyor.
Bağış yapanlar eklendi
İnternet kullanıcılarını ağlarına düşürmek için sürekli yeni yöntemler geliştiren bu dolandırıcılara son olarak bir de “hayırsever hacker”lar eklendi. Bu hackerlar, aralarında okuyucularımızdan Nur Serpil Turan’ın da bulunduğu internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini ele geçirerek, banka hesaplarını boşaltıp, kredi kartı limitlerini cep telefonu, mücevher gibi kolayca nakite çevrilebilen ürünler alarak tüketirken, hayır kurumlarına da bağış yapmayı ihmal etmiyor.
Bankalar sürekli yeni önlem alıyor
İnternet ortamındaki dolandırıcılık olaylarında yaşanan artış, bankaları da ekstra önlem almaya itiyor.
Güvenlik ön plana çıkararak, internet bankacılığı hizmetlerinden yararlanan müşterilerin, hesaplarına yönelik sızmaları ve kredi kartıyla gerçekleşen şüpheli alışverişleri önlemek için güvenlik önlemlerini sürekli artıyor.
Bu tür durumlarda müşterilerle anında temas kurularak, hesapların dondurulması ve kredi kartının bloke edilmesi yoluna gidiliyor. Ancak, arada önlenemeyenler de olabiliyor.
Bu nedenle, kredi kartı ekstrelerinin kontrol edilerek kullanıcının yapmadığı alışverişlerde, bankayla irtibata geçilerek, itiraz hakkının kullanılması gerekiyor.
İnternet kullanıcıları nasıl ‘olta’ya geliyor
BANKALARIN internette oluşturdukları sitelerin benzerini oluşturarak gerçekleştirilen dolandırıcılığa phishing deniyor. Elektronik posta zincirleri aracılığıyla internet kullanıcılarının oluşturulan bu sahte banka sitelerine girmeleri sağlanarak, kredi kartı ve hasaplar için gerekli olan kişisel bilgilere ulaşmak amaçlanıyor. Yemleme ya da oltalama olarak adlandırılan bu terim, İngilizce “balık tutma” anlamına gelen “fishing” sözcüğü ile password (şifre) sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor. Yasa dışı yollarla kişisel bilgilere ulaşma anlamına geliyor. Oltayı attığınızda balık yakalayabileceğiniz düşüncesinden esinleniyor.
Paylaş