Türkler tasarruf adına pisliğe mahkum ediliyor

DÖRT kişilik bir ailenin sağlıklı yaşam sürdürebilmesi için ayda en az 23 metreküp su tüketmesi gerekiyor. Bu miktar, Türkiye’deki belediyelere göre, 10 ile 13 metreküp arasında değişiyor.

Tüketim, 23 metreküpe çıktığı takdirde, 15 milyon liralık faturalar, bir anda 50 milyon liraya yükseliyor. Bu da, aboneleri temizlikten taviz vermeye zorluyor.

AMERİKA’da ki Georgia Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı yaşam sürdürebilmesi için ayda en az 23 metreküp su tüketmesi gerekiyor. Türkiye’de ise su kullanımını azaltma adına, 10 ile 13 metreküpün üstündeki tüketimlere fahiş fiyat tarifesi uygulayan belediyeler, aboneleri pis yaşamaya mahkum ediyor. Dört kişilik bir ailenin kabarık su faturalarından kurtulabilmesi için, tuvalete her girdiğinde sifonu çekmemesi, sık sık temizlik yapmaması, her gün yerine gün aşırı duş alması, aynı çorapla en az iki gün dolaşması gerekiyor. Aksi taktirde, ayda 15 milyon lira yerine, en az 50 milyon liralık su faturalarını göze almak zorunda kalıyor.

Georgia Üniversitesi, Çevre Bilimleri Fakültesi’nin ‘Evlerde Su Tüketimi’ başlıklı araştırmasına göre, tüketicilerin sağlıklı koşullarda yaşam sürdürebilmesi için günde en az 190 litre su kullanması gerekiyor. Bu miktar, titiz tüketicilerde 283 litreye kadar çıkabiliyor.

Tüketiciler, en fazla suyu banyo yaparken kullanıyor. Duş almak için günde 90 litre su kullanan tüketiciler, tuvalet için 23 litre su harcamak zorunda kalıyor. Bulaşık ve çamaşırlar için kişi başına günde düşen su tüketimi de 52 litreyi buluyor. Temizlik ve yemek için de günde en az 25 litre su harcanması gerekiyor. Dört kişilik bir ailenin günde ortalama 760 litre su tüketmesi gerektiğine dikkat çeken bu araştırmaya göre, konut başına düşen ortalama aylık su tüketimi de 23 metreküp oluyor.

FATURA KABARIYOR

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın yaptığı araştırmaya göre, belediyelerin zamlı tarifelerinden etkilenmek istemeyen Türk tüketicilerinin sağlıklı yaşayabilmeleri için her gün zorunlu olarak kullanmaları gereken su miktarını, en az yarı yarıya azaltması gerekiyor. Abonelerin su kullanımını azaltmak için tüketim miktarlarına göre değişen farklı fiyat tarifeleri uygulayan belediyelerin belirlediği konut başına aylık su tüketim miktarı, 10 ile 13 metreküp arasında değişiyor. Bu miktarların üzerinde gerçekleşen tüketimlerde ise tarife, katlamalı olarak artıyor. Katlamalı tarifeden etkilenmek istemeyen abonelerin, temizlikten ödün vermesi gerekiyor.

Düzenlediği kabarık faturalarla abonelerini temizlikten taviz vermeye zorlayan belediyelerin başında ise İzmir ve Bursa geliyor. 13 metreküplük su kullanımına ayda 15 milyon lira fatura çıkartan İzmir’de ki İzsu, sağlıklı yaşam için gerekli olan 23 metreküplük tüketimlerde, abonelere bu kez 51 milyon 200 bin liralık fatura düzenliyor. Aylık standart su tüketim miktarı olarak 10 metreküp belirleyen ve bu miktardaki tüketim için 15 milyon liralık fatura düzenleyen Bursa’nın su idaresi Buski de, kullanım 23 metreküpe ulaştığında faturayı 50 milyon liraya yükseltiyor. İstanbul’da ise konut başına standart su tüketim miktarı, daha önce 10 metreküpten, 20 metreküpe çıkartıldığı için aboneler bu miktara kadar tüketimlerde fazla etkilenmiyor. Ancak, aboneler, 20 metreküpü aşan her bir metreküp için iki kat fazla bedel ödemek zorunda kalıyor.
Yazarın Tüm Yazıları