Turizmde 'her şey dahil' gıda kalitesini düşürüyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
GIDA üreticileri, sektörde yeniden tırmanışa geçen kalitesiz üretimin nedenini, beş yıldızlı otel ve tatil köylerinde uygulanan her şey dahil sistemine bağlıyor.
Turistik tesis işletmecilerinin maliyetlerini düşürmek amacıyla ucuz ürünlere yöneldiğini savunan gıda üreticileri, "Sektördeki rekabet tam kaliteli üretime kaymışken, her şey dahil sistemine geçen turistik tesisler, gıdada yeniden ucuz üretimi tetikledi" dedi.
GIDA üreticisi firmalar, sektördeki kalitesiz üretimin kaynağı olarak, beş yıldızlı otel ve tatil köylerini gösteriyor. Polonez'in üreticisi Trakya Et ve Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkaş, "herşey dahil" uygulamasını başlatan otel ve tatil köylerini kalitesiz gıda üretimini teşvik etmekle suçluyor. Bahçıvan Gıda Genel Müdürü Erdal Bahçıvan da, turizm sektörünün herşey dahil uygulamasına yönelmesiyle birlikte, kalitesiz gıda üretiminin arttığını söylüyor.
Gıda üreticisi firmaların her şey dahil uygulamasına geçen otel ve tatil köylerine yönelik başlattığı bu tartışmaya, Hürriyet'in Tüketici Köşesi'ne başvuruda bulunan tatilciler de katılıyor. Tatilcilerin, turizm sektörüne yönelik yaptığı şikayetlerin büyük bölümü artık, herşey dahil sistemini uygulayan otel ve tatil köylerinde yoğunlaşıyor. Şikayetleri de tesislerde fiyata dahil olarak müşterilere sunulan yiyecek ve içeceklerin kalitesi oluşturuyor.
DENETİM ARTMALI
Arkadaşımız Ceyhun Kuburlu, turistik tesislerde fiyata dahil olarak sunulan yiyecek ve içeceklerin kalitesiyle ilgili olarak Setbir Başkanı ve Bahçıvan Gıda'nın Genel Müdürü Erdal Bahçıvan'la görüştü. Turizm sektöründeki bazı tesislerin maliyetleri aşağıya çekmek için ucuz gıda ürünlerine yöneldiğine dikkat çeken Bahçıvan, bunun da tatilcilerin sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi. Belediyeleri de, turizm tesislerinde müşterilere sunulan gıda ürünleriyle ilgili yeterli denetim yapmamakla suçlayan Bahçıvan, "Bu tesislerde müşterilere sunulan peynir, tereyağı, sucuk, salam, sosis gibi ürünlerin yanı sıra, yemeklerde kullanılan etlerin de mutlaka denetlenmesi gerekiyor. Denetimler artmadığı sürece, turizm sektöründe kalitesiz gıda ürünlerinin kullanılmasını önlemek mümkün değil. Bu nedenle, toplu zehirlenme olaylarını beklemeden Tursab ve belediyelerin harekete geçmeleri gerekiyor" dedi.
SORUNUN KAYNAĞI
Polonez'in üreticisi Trakya Et'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkaş da, gıda sektöründe yeniden tırmanışa geçen kalitesiz üretimin kaynağı olarak, turistik tesisleri gösterdi. Akkaş, "Ekonomide yaşanan krizin ardından kalitesiz üretimde yaşanan artış, tam yerini kaliteli üretime bırakmıştı. Üretici firmalar arasındaki rekabet, yeniden kaliteye kaymıştı. Ancak, şimdi de herşey dahil sistemine geçen turizm sektörü devreye girdi. Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte, turizm sektörünün oluşturduğu yoğun talep, et ve süt ürünlerinde düşük fiyatlı kalitesiz üretimi tetikledi" diye konuştu.
Antalya Belediyesi'de tatilcilerden gelen yoğun şikayetler üzerine turizm tesislerine yönelik yaptıkları denetimleri artırdıklarını söyledi. Yetkililer, "belediyemizk sınırları içinde bulunan otel ve tatil köylerinde kullanılan gıda ürünlerine yönelik yaptığımız denetimlerde, müşterilere sunulan yiyeceklerden düzenli olarak numuneler alıyor, bunları belediyemize ait laboratuvarlarda tahlillerini yapıyoruz. Tahlil sonuçlarına göre, müşterilerinin sağlığıyla oynayan tesisler hakkında işlem yapıyoruz" dediler.