Paylaş
LPG üreticileri, 1979 yılında yokluk ve kuyrukların baskısı altında ezilen iktidardaki üçüncü Ecevit Hükümeti'ni köşeye sıkıştırarak, bazı ayrıcalıklar koparmayı başardı. 15 Mart 1979 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar sonucunda, Aygaz'dan İpragaz'a, Milangaz'dan Likitgaz'a kadar tüpgaz üreten tüm firmalar, tüketicilerin sırtından faizsiz kredi kullanma ayrıcalığına kavuştular.
Aradan 20 yıl geçti. İktidarda yine Ecevit Hükümeti var... Yeni hükümeti kurma görevi de yine onda... Artık, 20 yıl önceki yağ, benzin, mazot ve tüpgazda yaşanan yokluk ve kuyrukların hiçbiri yok. Aksine firmalar, ürettiğini satamamanın kaygısını taşıyor.
FAİZSİZ KREDİ
Tüm bunlara rağmen tüpgaz üreticileri, başka hiçbir sektör ve kuruluşa tanınmayan bu ayrıcalık sayesinde 20 yıldır başta Bülent Ecevit olmak üzere tüm iktidarları uyutmayı başardı. Yokluk ve kuyruklar döneminde elde ettikleri ayrıcalığı, varlık ve bolluk dönemlerinde de bir güzel kullanmayı bildi. Depozito adı altında topladığı paraları, faizsiz kredi olarak yıllardır kullandı.
Tüpgazcılar, topladıkları bu paraları geri öderken ilk sattıkları günkü bedel üzerinden ödeme yapıyor. Yıllar önce 300-500 bin lira ödenerek alınan bir tüp, bugün geri verilirken aradan yıllar geçmesine rağmen, yine o günkü bedel üzerinden ödeme yapıyorlar. Bu da, makbuzu saklamak kaydıyla... Şayet makbuz saklanmamışsa, o zaman ödenecek bedeli belirlemek tüpgaz firmalarının insafına kalıyor.
Çünkü, üçüncü Ecevit Hükümeti, 15 Mart 1979 tarihinde bir karar alıyor. MD 3.12.6 sayılı bu kararda, ‘‘Sıvılaştırılmış petrol gazını ilk defa kullanmaya başlayan ve elinde boş tüp bulunmayan tüketicilerden makbuz karşılığında bir defaya mahsus olmak üzere tüp depozitosu alınır’’ diyor. Kararda ayrıca, tüketicinin tüpü geri vermek istediğinde ibraz edeceği makbuzdaki meblağın kendisine aynen ödeneceği de yer alıyor.
ELEKTRİKTE BİLE YOK
Tüpgaz firmalarına tanınan bu ayrıcalıktan TEDAŞ, İSKİ, İGDAŞ gibi kamu kurum ve kuruluşları bile yararlanamıyor. Bu kamu kuruluşları, depozito bedellerini abonelerine geri öderken güncelleştirmek zorunda kalıyor. Buna rağmen tüpgaz firmaları, 20 yıl önce kopardıkları ayrıcalık sayesinde, müşterilerinden aldıkları depozito bedellerini geri öderken güncelleştirmek bir yana, şayet makbuzu saklanmamışsa bayilerinin insafına bırakıyor.
Oysa, Milangaz dışında yeni bir tüp alınırken depozito bedeli olarak olarak 3 milyon lira ödemek gerekiyor. Yani, tüp bayileri 300-500 bin liraya aldıkları tüpleri, bir başkasına 3 milyon liraya satıyor. Aradaki fark, tüpgaz firmalarının cebine kalıyor. Milangaz ise uygulamaya koyduğu son promosyon kampanyasında tüp depozito bedelini 900 bin liraya düşürdü.
20 YILLIK AYRICALIK
Engin Şen de yıllardır tüpgaz bayilerine faizsiz kredi kullandırmaktan rahatsız olan okuyucularımızdan... Şen, bundan yıllar önce aldığı İpragaz marka LPG tüpünü iade etmek istedi. İade etmek için götürdüğü İpragaz bayii tüpü 1 milyon liradan alacağını söyledi. Oysa, bayiler tüpü satarken depozito bedeli olarak 3 milyon liraya yakın bedel istiyorlar.
Arkadaşımız Fadime Çoban, Şen'in şikayetiyle ilgili olarak İpragaz yetkilileri ile görüştü. Tüp depozitosunun, depozitonun ilk ödendiği bedel üzerinden iade edildiğini belirten yetkililer, ‘‘Bu uygulamayı 1979 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı'na göre yapıyoruz. Buna göre de depozito ilk ödendiği bedel üzerinden geri veriliyor. Yürürlükteki mevzuata göre de LPG tüpleri satılmaz. Mülkiyeti marka sahibi şirkete aittir. Zaman içinde boş tüplerin maliyeti arttığı için depozito bedeli artmış ise bu artış elinde boş tüp bulunan eski abonelere yansıtılmaz. Ancak elinde boş tüp olmayan abone tüp almak isterse yeni depozito bedelini ödeyerek tüp alır. Müşterimizin elinde makbuz olmadığı içinde bayinin vereceği depozito bedelini kabul etmek zorunda’’ dediler.
Paylaş