Paylaş
Titan tezgahı Internet'te
Hazine'nin incelemeye aldığı, savcılığın dolandırıcılık iddiasıyla soruşturma başlattığı Titan adlı saadet zincirinin Almanya'daki maceraları Internet'te tefrika halinde yayınlanıyor. Alman Stern Dergisi, İnternet'teki web sitesinde tam 5 sayfasını Titan'a ve Türkiye'deki kurucusu Kenan Şeranoğlu'na ayırdı.
Şu İnternet bir harika... Günlerce, hatta aylarca araştırıp da, bir türlü ulaşamayacağınız bilgiler, bir de bakmışınız ki, İnternet aracılığıyla sadece birkaç tuşa dokunarak, karşınızda...
Hazine'nin incelemeye aldığı, savcılığın dolandırıcılık iddiasıyla soruşturma başlattığı Titan adlı saadet zincirinin Almanya'daki faaliyetleriyle ilgili bilgilere de birkaç tuş darbesiyle ulaşmanız mümkün. Bunun için Alman Stern Dergisi'nin İnternet'te ki web sitesine bağlanmanız ve Titan'ın kurucusu Kenan Şeranoğlu'nun adını yazmanız yeterli. Karşınıza 5 sayfadan oluşan Titan'ın iki yıllık Almanya öyküsünün tüm ayrıntıları çıkıyor. 28 Nisan 1996 tarihli Stern Dergisi'nde Wolfgang Metzner imzasıyla yer alan bu yazıda, Kenan Şeranoğlu'nun tutuklanmasından, hakkında açılan tüm davalara, Life adlı saadet zincirinin Jump, ardından da Titan'a dönüşmesine, sistemin beyni laborant Andy'nin (Andreas Metzler) iki yılda bar fedailiğinden 60 milyon marklık servete ulaşmasının tüm ayrıntıları yer alıyor. Stern Dergisi'nde yer alan bu yazıya İnternet'ten ulaşabilmek için ‘‘http://www.stern.de’’ adresine bağlanarak ‘‘search’’ alanına ‘‘Seranoglu’’ yazmanız yeterli.
Arkadaşımız Zeliha Aslan Titan'ın Türkiye'de ki çalışmalarını incelerken, Hürriyet'in Berlin Temsilcisi Ali Yumuşak da, Almanya bağlantısını araştırdı.
MEĞER BAR FEDAİSİ İMİŞ
Buna göre, ‘‘Dostunu dolandırt, sende kazan’’ mantığıyla çalışan saadet zincirini Almanya'da Andy adıyla tanınan Andreas Metzler kurmuş. Türkiye'deki Titan toplantılarında ‘‘Ekonomi doktoru’’ diye tanıtılan 29 yaşındaki Metzler'in mesleği laborantlık. Ancak Metzler, bar ve diskolarda fedailik yapmayı laborantlığa tercih etmiş. Taa ki, saadet zincirinin temellerini Hamburg'da atıncaya... Metzler, işe ilk olarak Jamp adlı saadet zincirini, 1994 yılında kuruyor. Jump'ı kurarken de Life adlı organizasyonla birleşme yoluna gidiyor. İnsanları ikna edebilmek için de ‘‘Güzel konuşma’’ ve ‘‘Özgüven geliştirme’’ kurslarına katılmayı da ihmal etmiyor. Saadet zincirine dahil olup, kısa yoldan köşeyi dönmek isteyenlerden 4 bin 500 mark toplamakla yola çıkıyor. Sistemin Almanya'da tutması ve iki yılda 50 bin üyeye ulaşması üzerine, bu organizasyon Polonya'dan Portekiz'e kadar toplam 12 Avrupa ülkesine yayılıyor.
Berlin Asayiş Şube (kriminal) polisine göre, kısa sürede 50 bin üyeye ulaşan sistemin yöneticilerinin kasasına iki yılda 60 milyon mark giriyor. Ancak, 21 yaşındaki Katja Schwab adlı fırın işçisi bir kadın üye Jump hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla mahkemeye başvurunca, kurulan tezgah su yüzüne çıkıyor. Ardından Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde dolandırıldığını iddia eden 40 işitme özürlü yeni bir dava açılıyor. Mahkeme bu kez, organizasyon üyelerinin risk tahminlerini bilinçli ve sistematik şekilde engellendiği kararına varıyor.
JUMP TİTAN OLUYOR
Bunun üzerine, Jump'ın yasallığı tartışılmasından rahatsız olan yöneticiler, çareyi organizasyonun adını Jump'dan Titan'a çevirmede ve merkezi de Hamburg'dan Berlin'e taşımada buluyor. Ne var ki bu kez, Berlin polisi devreye giriyor. Kurucu Metzler ve Titan'ın Pazarlama Direktörü Hakan Kenan Şeranoğlu başta olmak üzere 2 bin 500 üye hakkında soruşturma başlatıyor. Organizasyonun Würzburg'ta ki bir toplantısı polis tarafından basılıyor ve Hakan Kenan Şeranoğlu'yla birlikte 25 yönetici tutuklanıyor. Ardından Pazarlama Direktörü Kenan Şeranoğlu hakkında Verden Eyalet Mahkemesi'nde bir dava daha açılıyor. Sanıklar bu kez, rekabet hukukuna aykırı davranmakla itham ediliyor.
Titan'la ilgili olarak peş peşe açılan davalar, Titan yöneticilerini de yeni arayışlara itiyor. Titan'na artık Almanya'da hayat şansı tanınmayacağını anlayan Kenan Şeranoğlu'da çareyi Türkiye'ye kaçmakta buluyor. Hiç vakit kaybetmeden aynı tezgahı bu kez İzmir de kuruyor. Üç ay şirket kurma gereği dahi duymadan zincire para toplamaya başlıyor. Üçüncü ayın sonunda üye sayısı 5 bine, zincirde toplanan para da 10 milyon marka ulaşıyor. Titan ve Data adlı iki şirketin kurulup, Maliye'den de vergi numarası alındıktan sonra üye sayısı şimdiden 16 bine, zincirde toplanan para da 4.4 trilyona ulaşıyor. Bu 4.4 trilyon liradan Titan'ın kurucusu Kenan Şeranoğlu ile Data'nın başında bulunduğu F.Fatih Gülal'ın kasasına 6 ayda 1.5 trilyon akıyor.
Saadet zinciri köşeye sıkıştı
Her türlü yasal önleme rağmen, oluşturdukları saadet zinciri tezgahıyla 6 altı ayda 16 bin kişiden 4.4 trilyon lira toplayan Titan'ın yöneticileri köşeye sıkıştı. Sermaye Piyasaları Kurulu'nun yaptığı incelemeyi tamamlayarak, hazırladığı raporu Hazine'ye göndermesinin ardından, Bankalar Yeminli Murakıpları da Titan hakkında soruşturma başlattı. Hazine ve Dış Ticaret Müşteşarlığı yetkilileri, Titan hakkında Bankalar Yeminli Murakıplarının 4 Kasım tarihinde başlattığı incelemenin önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını söylediler. Yetkililer, ‘‘Bankalar Yeminli Murakıpları, Titan'ın mevduat kabul etme yetkisinin olup olmadığını inceliyor. İnceleme sonucunda, Mevduat kabul etme yetkisi olmadığı halde mevduat topladığı belirlenirse, Titan hakkında Bankalar Kanunu'nun 13'ncü maddesine aykırı davranmaktan suç duyurusunda bulunulacak’’ dediler.
SAVCILIK DEVREDE
Üyelerden bağış adı altında para toplayan Titan'ın yöneticileri hakkında bir soruşturma da Şişli Cumhuriyet Savcılığı başlattı. Titan'ın kurucusu Hakan Kenan Şeranoğlu tarafından dolandırıldığını iddia eden bazı üyeler, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine savcılık da Titan hakkında soruşturma açtı.
Arkadaşımız Ayşegül Usta'nın Şişli Cumhuriyet Savcılığı'ndan aldığı bilgilere göre, Titan hakkında suç duyurusunda bulunanlar dolandırıldıklarını iddia ediyor. Savcılığa verdikleri dilekçelerinde, ‘‘Titan tarafınan düzenlenen toplantılarda anlatılanlar ve ortam insanların düşünmeden karar vermesine neden oluyor. Bağış adı altında 2 bin 450 Alman markı ödedikten sonra, sistemin ne kadar çirkin olduğunu anladık. Çünkü, ancak çok yakınınızı kandırırsan para kazanılan bir sistem. İyi niyetli olmayan, insanları dolandırarak çalışan Titan yöneticisi Kenan Şeranoğlu'ndan çikayetçiyiz ve yatırdığımız 2 bin 450 markların geri ödenmesini istiyoruz’’ dediler.
Paylaş