HSBC, dövize endekli kredilerin kur farkından kaynaklanan BSMV'ni sadece taksidin değil, kalan borcun tamamı üzerinden hesaplıyordu.
Banka, müşterisinin itirazı üzerine hesap yöntemini değiştirerek, farkı diğer bankalar gibi aylık taksit miktarı üzerinden almaya başladı.Böylece, 447 milyon liralık vergi, 5 milyon 531 bin liraya düştü.
MEHMET Turgay adlı tüketici, kullandığı dövize endeksli konut kredisinin 149 bin liralık kur farkından kaynaklanan Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) için 447 milyon lira talep eden bankayla mücadele etti. Bankanın uyguladığı hesap yöntemini değiştirterek, kur farkından kaynaklanan BSMV'yi 447 milyon liradan 5 milyon 531 bin liraya düşürttü.
Banka Sigorta Muamele Vergisi, kullandırılan dövize endeksli kredilerde yüzde 5 oranında uygulanıyor. Bu vergi, faizle birlikte kullanılan kredinin taksitlerine eşit olarak yansıtılıyor. Banka Sigorta Muamele Vergisi, döviz kurlarındaki artışlardan kaynaklanan kur farklarına da yansıtılıyor. Bazı bankalar bu kur farklarından kaynaklanan BSMV'yi kendileri üstlenirken, bazı bankalar da müşterilerine yüklüyor.
Bu bankalar, kur farkından kaynaklanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi'ni her taksit döneminde taksidin içindeki ana para üzerinden hesaplıyor.
Ancak HSBC, bu kur farkının vergisini sadece taksidin değil kalan tüm ana para üzerinden hesaplıyordu. Bunun sonucunda, 60 bin dolarlık 60 ay vadeli bir dövize endeksli konut kredisinin sadece 149 bin liralık kur farkından kaynaklanan BSMV'si 447 milyon lirayı buluyordu. Oysa, döviz kredisi veren diğer bankalar, aynı kur farkının BSMV'si 5 ile 6 milyon lira civarında oluyor. Bu farkı, müşterilerine yansıtmamalarının nedenini de bu düşük meblağ oluşturuyor.
Kullandığı kredinin aylık taksidi 1333 dolar olan Mehmet Turgay'dan, doların 1 milyon 385 bin liradan 1 milyon 534 bin liraya çıkmasından kaynaklanan kur farkı için Banka Sigorta Muamele Vergisi olarak 447 milyon lira talep edildi.
YANLIŞ YOK DEDİ
Arkadaşımız Zeliha Aslan, Bankaya yaptığı itirazlar sonuçsuz kalan Turgay'ın başvurusunu HSBC'ye iletti. HSBC yetkilileri, dövize endeksli konut kredilerinde oluşan kur farklarının, 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 28'inci ve devamı maddeleri ile Bakanlar Kurulu'nun 7 Haziran 1998 tarihli 19835 sayılı ve 15 Eylül 1995 tarihli 22405 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameler gereği konut kredisi Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'ndan muaf olmasına karşılık BSMV'ne tabi olduğunu söylediler. Sözleşme geriği kur farkından kaynaklanan BSMV'nin müşteri tarafından ödenmesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, ilk yaptıkları açıklamada, ‘‘Yapılan incelemeler sonucunda, söz konusu işlem ve tutarda hata bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, müşterimizin, kur farkından kaynaklanan BSMV olarak 447 milyon lirayı ödemesi gerekiyor’’ denildi.
Ancak, müşterinin itarazını sürdürmesi üzerine hesap yöntemini değiştirdiğini açıkladı. Açıklamada, temmuz ayından itibaren tüm dövize endeksli kredilerin kur farkından kaynaklanan BSMV'nin bundan böyle kalan tüm ana para üzerinden değil, diğer bankalar gibi her bir taksidin içindeki ana para üzerinden hesaplanacağına dikkat çekildi. Bunun sonucunda, Turgay'ın kur farkından kaynaklanan BSMV tutarı, 447 milyon liradan 5 milyon 531 bin liraya düştü. Böylece Turgay'ın girişimi sonucunda, dövize endeksli kredi kullanan tüm HSBC müşterilerinin de ödemeyecekleri BSMV farkı önemli oranda düşmüş oldu.