MESAM, MÜYAP ve MÜYORBİR, telif ücreti ödemediği gerekçesiyle kamuya açık alanlarda müzik yayını yapan 920 işyerini mahkemeye verdi.
Hakkında dava açılan Sarar, Derimod, Adidas, Beymen, Çarşı, Kığılı, Vakko, YKM, Toys’R Us, Tekno-Sa, Home Store, Galeria, Bauhouse, Ak Merkez, Atakule, Mc Donalds, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken davalardan kurtulmak için, telif ödemeyi kabul etti.
250 milyon lira ile 1.5 milyar lira arasında değişen müzik telif ücretlerini MESAM, MÜYAP ve MÜYORBİR’e ödemedikleri için hakkında dava açılan market, kafeterya, lokanta, mağaza, otel gibi kamuya açık işyerlerinin sayısı, 920’ye ulaştı.
Bu davaların 410’unu Müzik Yapımcıları Birliği MÜYAP, 360’ını Müzik Eser Sahipleri Birliği MESAM, 150’sini de Müzik Yorumcuları Birliği MÜYORBİR açtı. Hakkında dava açılan bu işyerlerinin yöneticileri şimdi, kamuya açık yerlerde telif ödemeden müzik yayını yaptıkları için, 50 milyar liraya kadar para ve 4 yıla kadar da hapis cezasıyla yargılanıyor.
Aralarında Sarar, Derimod, Adidas, Beymen, Çarşı, Kığılı, Vakko gibi mağazalar, YKM, Toys’R Us, Tekno-Sa, Home Store, Galleria, Bauhouse, Ak Merkez, Atakule gibi alışveriş merkezleri, McDonald’s, Ulusoy Dinlenme tesisleri, Pizza Hut, Şamdan, Kentucky Fried Chicken gibi restaurant ve fast food zincirleri, Çırağan, Hilton, The Marmara gibi otellerinde bulunduğu bir çok işyeri de haklarında dava açıldıktan sonra, anlaşma yoluna giderek, telif hakkı ödemeyi kabul etti.
ASLAN PAYI KAVGASI
Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın yaptığı araştırmaya göre, MESAM, MÜYAP ve MÜYORBİR, üyelerinin telif haklarını alma konusunda ortak haraket etmemeleri, şirketleri, yaptıkları müzik yayını için hepsine ayrı ayrı telif ücreti ödemek zorunda bırakıyor. Bu da üç birliğin de, işyerlerinden alınacak telif ücretlerinin paylaşımında anlaşamamasından kaynaklanıyor.
Besteci ve söz yazarlarının oluşturduğu MESAM yetkilileri, açılan davalardaki artışın nedenini, işyerlerinin telif hakkı ödemek istememesine bağlıyor.
Yetkililer, ‘Dava açmadan önce, müzik yayını yapan şirketlere teklif götürüyoruz. Teklifimize olumlu yanıt vermeyen firmaları dava ediyoruz. Açılan davaların, 50 milyar liraya kadar para, 4 yıla kadar da hapis cezası içerdiğini gören şirketler, bizimle masaya oturmak istiyor. Ancak bu kez, anlaşma şartlarımız değişiyor. Dava açıldıktan sonra, talep ettiğimiz telif ücretleriyle önceki ücretler arasında fark oluyor. Bu farkı üstlenirlerse, davanın sonucunu beklemeden anlaşma yoluna gidiyoruz’ dedi.
AMAÇ UZLAŞMA
MÜYAP Başkanı Aydın Oskay da, telif hakları konusunda şirketlerle zıtlaşma yerine, uzlaşma yolunu tercih ettiklerini söyleyerek, ‘Genellikle, dava açılmış olsa dahi, sonuçlanmasını beklemeden anlaşma yoluna gidiyoruz’ dedi.
MÜYORBİR Genel Sekreteri Ali Rıza Türker ise sorunun telif ücretlerinin paylaşımı yüzünden yaşandığına dikkat çekerek, ‘Üç birlik de şirketlerden, ayrı ayrı telif ücreti istiyor. Oysa, ortak bir telif ücreti belirlenip, üç birlik arasında pay edilebilse, sorun ortadan kalkacak. Hem birlikler ortak hareket edebilecek, hem de şirketler karşılarında tek bir muhatap bulacak. Böylece sorun daha kolay çözülebilecek’ dedi.
Müzik türü telifi engellemiyor
TELİF ücreti uygulamasından, oteller, mağazalar, alışveriş merkezleri, hastaneler, lokanta, bar gibi işyerleri etkileniyor. Ayrıca, işyerleri, kafeterya gibi personelleri için oluşturdukları özel bölümlerde çalınan müzik için de telif ücreti ödemek zorunda kalıyor. Müzik yayını yapan internet siteleri ve işyerlerinin telefonda bekleme süresince yaptıkları müzik yayınları da uygulamadan nasibini alıyor. Yayını yapılan müzik türünün klasik, pop ya da Türk müziği olması, telif ücretinde her hangi bir ayrım oluşturmuyor.