Telekom'la ‘cep’cilerin tarife kavgası

SABİT telefonlardan cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerin tarifesini Türk Telekom yerine, GSM şirketlerinin belirlemesi, Telekom'un gelir paylaşımından adil yararlanamamasına yol açıyor.

Üç yıllık uygulamanın sonucunda Türk Telekom'un zararı, 1 milyar dolara ulaşıyor. Ayrıca, sabit telefon aboneleri de yüklü faturaları ödemek zorunda kalıyor.

SABİT telefondan cep telefonlarını aramanın dakikası 428 bin liraya çıkınca, Türk Telekom'la GSM operatörü şirketler arasında yaşanan ‘‘1 milyar dolarlık (1.3 katrilyon lira) tarife kavgası’’ da su yüzüne çıktı.

Kavgaya, 1998 yılında Türk Telekom ile GSM operatörü şirketler arasında imzalanan lisans devriyle ilgili anlaşmada yer alan bir madde yol açtı. Bu maddeye göre, sabit telefonlardan cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerin tarifesini Türk Telekom'un yerine, tek taraflı belirleme ayrıcalığı, GSM şirketlerine veriliyor. Bu da, 3 yıldır Türk Telekom'un gelir paylaşımından adil yararlanamamasına yol açıyor. Bunun sonucunda Türk Telekom, 1 milyar dolar gelir kaybına uğrarken, aboneler de yüklü faturaları ödemek zorunda kalıyor.

TELEKOM'UN KAYBI

Arkadaşımız Zeliha Aslan, sabit telefondan cep telefonu aramalarına uygulanan 428 bin liralık tarife yüzünden oluşan abonelerin tepkisiyle ilgili olarak Türk Telekom yetkilileriyle görüştü. Türk Telekom'dan yapılan açıklamada, gelir paylaşımındaki adaletsizliğe dikkat çekilerek, ‘‘Sabit telefonlardan yapılan GSM aramalarında abonelerimizden alınan 428 bin liranın sadece 6 senti (yaklaşık 80 bin lira) Türk Telekom'a kalıyor. Vergi ve diğer kesintiler düştükten sonra kalan 7.69 sent GSM firmalarına ödeniyor. Bu fark yüzünden Türk Telekom'un gelir kaybı, 1 milyar dolara ulaşıyor’’ denildi.

Bunun da nedeni, 1998 yılında Türk Telekom ile GSM şirketleri arasında imzalanan işbirliği sözleşmesine bağlanıyor. Sözleşmenin gereği, sabit telefonlardan yapılan GSM aramalarında, abonelere uygulanacak tarifenin belirlenmesinde Türk Telekom devre dışı tutulduğu, yetkinin ise GSM firmalarına verildiğine değiniliyor.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamada, GSM şirketlerinin Türk Telekom'u gelir kaybına uğrattığı bir başka uygulamaya da yer veriliyor. Bu da, GSM'den sabit telefonlara yapılan aramaları kapsıyor. Abonelerinin şehiriçi görüşmelerine bile dakikada 42 bin 800 liralık tarife uygulayan Türk Telekom, GSM'den sabit telefonlara yapılan aramalardan sadece 1.5 sent (20 bin lira) ile 2.4 sent (32 bin lira) arasında pay alıyor. Vergiler düştükten sonra geri kalan tüm gelir, GSM şirketlerinin kasasına giriyor. Oysa, bu bir dakikalık sabit telefon görüşmesi cep telefonu abonelerine 411 bin lira ile 525 bin liraya patlıyor.

MAHKEMELİK

Türk Telekom'un GSM firmalarının tüketicilerin lehine yapacağı tarife değişikliklerini hemen uygulamaya hazır olduğunun savunulduğu açıklamada, uygulamanın iptali için Ulaştırma Bakanlığı ve düzenleyici otorite olan Telekominikasyon Kurumu'nun yanı sıra, yasal yollara da başvurulduğuna değiniliyor.

Ankara 9'uncu İdari Mahkemesi'nin Türk Telekom ile GSM şirketleri arasındaki ücret paylaşım uygulamasını simetrik olmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini de belirten yetkililer, ‘‘Ancak, Turkcell ve Telsim bu karara itiraz etti. Ankara 7'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'de İdare Mahkemesi'nin aldığı kararın dava sonuçlanana kadar uygulanmasını durdurdu. Şimdi bu davanın sonucunu bekliyoruz’’ dediler.

Şifo Mehmet'in bileti kuryeden ucuz kaldı

Beşiktaşlı Şifo Mehmet'in jübilesi için Milan'la yapılacak maçın biletleri Biletix tarafından satılmaya başlandı. 4 Ağustos Cumartesi günü gerçekleşecek Beşiktaş-Milan karşılaşmasının açık tribün biletleri 2 milyon liraya satılıyor. Bu biletlerin adrese ulaştırılması için kurye şirketine ödenen bedel ise 2 milyon 750 bin lirayı buluyor. Bu da, futbolseverlerin tepkisini çekiyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Biletix yetkilileri, ‘‘Maçın tüm geliri Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) bağışlandı. Biz de bu maçın bilet satışını komisyon almadan gerçekleştiriyoruz. Ancak sistemimizde biletler, gişe ve perakende satış noktalarının dışında, müşterinin tercihine göre kurye aracılığıyla adrese de teslim ediliyor. Kurye şirketi de adrese teslim için 2 milyon 750 bin lira alıyor’’ dedi.
Yazarın Tüm Yazıları