Paylaş
Bu ürünler, sadece televizyon, radyo ve internet üzerinden verilen reklamlarla değil, cadde ve pazarlarda kurulan tezgahlarda da pazarlanmaya çalışılıyor. Bugün Çin ve Tayvan başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde üretilmiş, görünüşte orjinaliyle bire bir aynı olan sahte tablet, bilgisayar ve cep telefonlarını gerçeğinden ayırd etmek ise zor.
İNTERNETSİZ TV İZLEME
Taklit ürün üretenler modayı da yakından takip ediyor. Bugün hangi telefon ya da tablet bilgisayar gözdeyse anında onun kopyasını Türkiye’ye getirip, piyasaya sunuyorlar. Bu sahte ürünler de kalitelerine göre değişiyor. Bazıları, orjinallerinden bile daha fazla özelliğe sahip olabiliyor. Kiminde birden fazla hattı aynı anda kullanabilme, kiminde internete dahi ihtiyaç duymadan televizyon seyredip, müzik dinleme özelliği bulunuyor. Hatta, bu özellikler bazı ürünlerde iyice abartılmış durumda. Orjinalinde olmayıp, rakiplerin ön plana çıkardığı bir çok unsur, bu telefon ve tablet bilgisayarlarda bulunabiliyor. Ancak, görünüşüyle orjinaliyle aynı olmalarına karşın, işletim sistemi, yazılım, hız, ekran, kamera çözünürlüğü, kapasite gibi bir çok olumsuz unsurlarıyla, karlı bir alışveriş yaptığı hissine kapılan kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıyor.
BAKANLIK DA UYARIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü de bu sahte tablet, bilgisayar ve cep telefonlarıyla ilgili olarak tüketicileri uyarıyor. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, “İnternetin yanı sıra bazı televizyon ve radyo kanallarında, piyasa fiyatından çok daha düşük fiyatla satıldığı iddia edilen tablet bilgisayar, cep telefonu ve benzeri teknolojik ürün reklamlarına yer verildiği gözlemlenmektedir. Bu tür ürünlerin tanıtımı, satışı ve teslimatı aşamalarında ise önemli tüketici mağduriyetleri yaşanmaktadır. Bu durum, Bakanlığımıza yapılan başvurulardan da kolayca anlaşılmakta. Bakanlığımız konuyla ilgili olarak yapmakla yükümlü olduğu denetim faaliyetlerini ara vermeksizin sürdürmekte. Ancak, anılan ürünlere ilişkin bu tür reklamları değerlendirerek, satın alma kararı veren tüketicilerimizin mağduriyet yaşamamaları için dikkatli olarak hareket etmeleri gerekir” diye uyarıda bulunuyor.
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan bu uyarılarda ayrıca, piyasadaki her ürün grubunda olduğu gibi, tablet, bilgisayar, cep telefonu gibi ürünler arasında da önemli kalite farklarının olduğuna dikkat çekerek, tüketicilerin piyasa fiyatının oldukça altında satılan ürünleri değerlendirirken, bunlarla daha pahalı olan orjinalleri arasında kalite farkının olabileceğini de göz ardı etmemelerini istiyor.
CAYMA HAKKI KULLANILMALI
Tüketicilerin telefon, kısa mesaj, internet gibi iletişim araçları vasıtasıyla yaptığı alışverişlerin tamamı “mesafeli satış” olarak adlandırılıyor. Mesafeli satış yöntemiyle satın alınan ürünlerde de tüketicilere, teslim alındıktan sonra satıcı firmaya bildirimde bulunmak kaydıyla cayma hakkı tanınıyor. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında yürürlüğe giren 6502 sayılı yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, mesafeli satışlarda bu hak, tüketicilere 14 gün içinde hiçbir gerekçe belirtmeksizin almaktan vazgeçme imkanı sağlıyor. Yasa, satıcıya da tüketicinin 14 gün içinde yapacağı bildiriminden sonra, iki hafta içinde tüketicinin ödemiş olduğu toplam bedeli, hiçbir kesinti yapmadan iade etme zorunluluğu getiriyor.
Binlerce telefona toplatma kararı
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, klonlanmış, sahte, telefonlara karşı mücadele ederken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’da (BTK) güvensiz telefonlara karşı yürüttüğü çalışmalarla bu mücadele içinde aktif olarak yer alıyor. Bugüne kadar güvenli olmadığı gerekçesiyle binlerce telefonun piyasadan toplatılarak, imha edilmesine karar veren BTK, piyasada satılan telefon örneklerini laboratuvarlarında test ediyor. Yapılan testlerin sonuçlarında güvensizlik tespiti yapılan cihazları pazarlayan firmalardan ilk önce, sattıkları ürünlerde tespit edilen olumsuzlukların giderilmesini istiyor. Şayet bu olumsuzluklar giderilmezse, bu kez o ürünler hakkında toplatma ve imha kararı veriliyor. BTK, bu uygulama sonucunda, Ber Turz firmasının pazarladığı Matsu marka T828 model, Beyaz Bilgisayar’ın Orite marka T808 ve Deser Elektronik’in Türkiye’de satışa sunduğu Milton marka SC5938 model toplam 46 bin adet telefonun toplatılarak, imha edilmesine karar vermişti.
Paylaş