Sigara dumanı dev ekranlı TV’yi de kanser yapıyormuş
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
SİGARANIN, kafeterya, bar, kahvehane gibi müşterilerine dev ekranda maç keyfi yaşatmak istenen işyerlerindeki 127 ekran projeksiyon televizyonlara da zarar verdiği ortaya çıktı.
Bu da, sigara dumanında bulunan katranın projeksiyon televizyonların optik okuyucuların üzerini kaplamasından kaynaklanıyor. Katranla kaplanan optik okuyucular, televizyonda görüntünün bozulmasına yol açıyor.
17 milyon tiryakinin yaşadığı Türkiye’de, sigaradan sadece insanlar değil, artık duman altı olan televizyonlar da kanser oluyor. Sigara, özellikle kafeterya, bar, kahvehane gibi müşterilerine dev ekranda maç keyfi yaşatmak istenen işyerlerindeki 127 ekran projeksiyon televizyonlara zarar veriyor. Bu da, sigara dumanında bulunan katranın projeksiyon TV’lerin ciğerlerini oluşturan optik okuyucuların üzerini kaplamasından kaynaklanıyor. Katranla kaplanan optik okuyucular da televizyonda görüntünün bozulmasına yol açıyor. Dev ekran projeksiyon Tv’lerde yaşanan bu sorunla ilgili cihazların kullanım klavuzu ve garanti belgelerinde herhangi bir madde yer almıyor. Sadece, bu televizyonların yoğun yağ ve tozlu ortamlarda kullanılmaması için uyarıda bulunuluyor. Buna karşın, bazı üretici ve ithalatçı firmalar, garanti süresi dolmadan yaşanan bu sorunu, kullanıcı hatasına bağlayarak, garanti kapsamı dışında tutuyor. Bu da, firmalar ile müşteriler arasında tatsız tartışmalara yol açıyor.
TÜRKİYE’YE ÖZGÜ: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven, Bursa’da kahvehane işleten Hüseyin Güray Angun’un KDF-E5011E model, Sony marka dev ekran projeksiyon televizyonunda yaşanan sorunla ilgili olarak Sony Türkiye yetkilileriyle görüştü. Sigara dumanının içerdiği katranın projeksiyon televizyonların optik okuyucularının zarar gördüğünü söyleyen Sony yetkililileri, "Avrupa ve Amerika’da kapalı mekanlarda sigara içmek yasak. Bu nedenle, projeksiyon televizyonlarda bu sadece Türkiye gibi bazı ülkelerde yaşanıyor. kapalı ortamlarda yoğun olarak içilen sigaraların dumanı, bu televizyonların görüntüsünde bulanıklığa yol açıyor. Sorun giderilse dahi, mekanda sigara içimine devam edildiği için aynı sorun birkaç ay sonra yeniden tekrarlıyor" dediler. Fiyatların düşmesiyle birlikte yılda ortalama yüzde 10 büyü gösteren dev ekran televizyon pazarında 3 farklı teknolojide üreten cihazlar rekabet ediyor. Projeksiyon, LCD ve plazmadan oluşan bu üç teknoloji arasında sigara dumanından da en fazla projeksiyon Tv’ler etkileniyor. Bu da, LCD ve Plazma televizyonlarda görüntü ekranda oluşurken, projeksiyon Tv’lerde arka planda oluşan görüntüyü, ekrana yansıtan ızgaraların geniş olmasından kaynaklanıyor.
OPTİK OKUYUCULAR: Sigara dumanı, teknolojisi gereği geniş aralıklı olan bu ızgaralardan kolayca geçerek katranın, televizyonun önemli parçalarından biri olan optik okuyuculara sıvanmasına neden oluyor. Sigara dumanının yanı sıra yağ ve toz da bu televiyonlardaki optik ünitenin işlevini yitirmesine yol açabiliyor. Yapışan katran, yağ veya toz optik okuyucuyu karartarak, görüntünün bulanık hale gelmesine neden oluyor. Sony, projeksiyon televizyonlarda yaşanan bu sorunları kullanıcı hatasına bağlayarak, bu cihazların tamiri için 900 Euro (1620 YTL) talep ediyor. Yetkililer, "Batı ülkelerinde kapalı alanlarda sigara tüketimine sınır getirilmesi, bu sorunun fazla yaşanmamasını sağlıyor. Bu nedenle de sigara uyarısı garanti belgelerinde yer almıyor. Ancak, satılan projeksiyon televizyonların Türkçe kullanma kılavuzuna ’yoğun sigara içilen yerlerde kullanmayınız’ uyarısını ekleyeceğiz" dediler.