Paylaş
RAMAZAN ayının yaz sezonunun ortasına denk gelmesi, tur operatörleri ile turistik tesis işletmeleri arasında yerli tatilci avı başlattı. İşletmecilerin ağustos ayında boş odaları doldurmak için yüzde 50’lere varan indirimleri devreye sokması, Türk müşterilere yabancılardan daha uygun fiyatlara tatil fırsatı yarattı. Tesislerin doluluk oranlarına paralel olarak gerçekleşen indirim miktarları, tatilin başlayacağı ve biteceği güne, tesisin yıldız sayısına, bulunduğu bölgeye, sunulan imkanlara göre de değişebiliyor. Ramazan nedeniyle otellerde indirimlerin oranı yüzde 10-15’ten başlayıp, yüzde 50’lere ulaşıyor. Muğla Lykia Botanika Beach Club’ta devreye sokulan kampanya kapsamında müşterilere yüzde 40 indirim uygulanırken Sirene Belek’te indirim oranı yüzde 10 oluyor. Voyage Türkbükü Hotel’de yüzde 20, Club Magic life’ta ise yüzde 35’leri buluyor.
Özel kampanyalar devrede
Arkadaşımız Cansu Mansur’un yaptığı araştırmaya göre, erken rezervasyonda sezonluk fiyat üzerinden yapılan indirimlere ek olarak bu yıl ramazan ayına özel kampanyaları da devreye sokan turistik işletmelerden Sirene Belek’te 7 gece konaklayan müşteriler, kış döneminde Davras’ta 2 gecelik bedava konaklama hakkı da kazanıyor. Ayrıca yine ağustos ayında yapılacak 7 gecelik konaklamalarda, 6 gece ücreti de ödeniyor. Ağustos ayı özel fiyatlarıyla Çeşme Sheraton Otel’de 7 gecelik rezervasyon yaptıranlar 2 gece 3 gün Paris tatili kazanırken, 10 gecelik rezervasyon yaptıranlar 4 gece 5 gün Las Vegas ya da Los Angeles tatiline hak kazanıyor. Sheraton Çeşme’de “5 Gece kal, 4 gece öde”, Club Magic Life’da ise 7 gece kal, 6 gece öde promosyonları da uygulanıyor. Asos Termal Otel’de Ramazan ayı boyunca kişi başı konaklama ücreti 49 TL’yken, 7 gece kalanlara bu fiyat 40 TL oluyor. Bodrum’daki Alkoçlar La Boutique Otel’de 7 gece üzeri konaklamalarda ücretsiz gidiş dönüş Milas-Bodrum Havalimanı transfer hizmeti sunuluyor. Alkoçlar Adakule Otel’de kişibaşı ödenmesi gereken ücret 69 TL’den başlarken, Voyage Türkbükü Otel’de bu ücret 83 TL oluyor.
8 milyon tatilci
2006 yılında 70 milyonluk Türkiye’de sadece 2 milyon yerli turist tatil yapabilirken, 2011’de bu rakam 8 milyona ulaştı. Tatilcilerin yüzde 76’sı ‘yakınlarını ziyaret’ amacıyla seyahate çıkarken, yüzde 13’ü ‘gezi, eğlence, tatil’ ve yüzde 11’i sağlık amacıyla seyahat ediyor. Seyahat harcamaları, kişisel ve paket tur harcamaları olarak iki gruba ayrılıyor. Yurtiçi turizm harcamalarının yüzde 97.8’ini (2 milyar 905 milyon 869 bin TL) kişisel, yüzde 2.2’sini (65 milyon 530 bin TL) ise paket tur harcamaları oluşturuyor. Yerli turistin seyahat başına yaptığı harcama, 196 TL’yi buluyor. Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başı ortalama harcamaları 1100 TL’de kalırken, Türk turistlerin yurtdışındaki ortalama harcamaları 1400 TL’ye ulaşıyor. Türkiye’de yerli turistler tarafından en çok tercih edilen tatil bölgesi Antalya olurken, haziran ağustos ayları arasında Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Ayvalık yoğun ilgi gören tatil beldeleri arasında yer alıyor. Erken rezervasyon yaptıran tatilcilerin yüzde 65’i Ege ve Akdeniz, yüzde 13’ü Marmara, yüzde 7’si Karadeniz, yüzde 9’u İç Anadolu, yüzde 6’sı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini tercih ediyor. Türk turistlerin en çok gittiği ilk beş ülke ise Bulgaristan, Suriye, KKTC, Almanya ve Gürcistan şeklinde sıralanıyor.
Paylaş