Oğul Unakıtan, kuş gribini gördü pastörize yumurtayı vitrine koydu

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın ürettiği pastörize yumurtalar, kilosu 3.25 YTL’den marketlerde satılmaya başladı.

900 milyon YTL’lik pazarda, Keskinoğlu da entegre tesislerde el değmeden kabuğundan ayrılıp, 70 derece sıcaktan, şok soğutmayla pastörize edilip, özel kapaklı kutularda ambalajlanan bu yumurtaların üretimi için kolları sıvadı.

KUŞ gribiyle birlikte satışları dibe vuran yumurta üreticilerinin imdadına bir anda pastörize yumurta yetişti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu, Abdullah Unakıtan’ın "Unakıtan" marka pastörize yumurtaları, market raflarına girmeye başladı. 900 milyon YTL’lik pazarda, Keskinoğlu firması da pastörize yumurta üretimi için kolları sıvadı. Pastörize yumurtaların 45 yumurtadan oluşan litrelik ambalajları, 3 YTL 25 kuruşluk etiketlerle Kiler ve Kipa’da satışına başlandı. Önümüzdeki hafta Carrefour ve ChampionSa’da satışa sunulacak olan pastörize yumurtalar, kısa süre içinde diğer süper ve hiper marketlere de girecek.

10 KAT SAKLAMA SÜRESİ: Bandırma’daki entegre tesislerinde el değmeden, kabukları ayrılıp, 70 derece sıcaktan, şok soğutmayla pastörize edilip, özel kapaklı kutu ambalajlarda satışa sunulan bu yumurtalar, daha önce sadece pastane, otel ve mayonezciler için üretiliyordu. Kuş gribi yüzünden yumurta yeme alışkanlığının azalması üzerine, ürettiği pastörize yumurtaları market raflarına sokma kararı alan Unakıtan, "Pastörize yumurtaların tat ve fonksiyonel özellikleri açısından kabuklu yumurtadan hiç bir farkı bulunmuyor. Sıvı yumurta özellikle pasta ve diğer unlu tariflerde her zaman aynı performansı sağlatıyor. Yumurta boyutuna göre, büyük farklılıklar gösteren gramaj hatalarını da ortadan kaldırıyor. En önemlisi, uygun ortamlarda saklama süresi, 10 kata kadar çıkabiliyor" dedi.

12 MİLYAR YUMURTA: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, yılda 12 milyar adet yumurtanın üretildiği Türkiye’de, kuş gribi paniğinin yaşanmasıyla birlikte, yumurta satışları bir anda durma noktasına geldi. Şu anda 500 milyon adet yumurta stoğu bulunan üretici firmalar, çareyi fiyat indiriminde buldu. Yumurta fiyatları, 80 bin liradan 45 bin liraya kadar düştü. Günlük satışlarda 10’da bire kadar geriledi. Zararına satışı göze alan firmalar, şu anda üretimlerinin üçte birini satma noktasına geldi. Ancak, bu da artan stokların henüz eritilmesinde yeterli olmadı.

YÜZDE 15 PAY: 8 yıldır endüstriyel kullanım için üretilen pastörize yumurtalar, çeyrek, yarım ve kiloluk ambalajlar içinde, sarı, ak ve bütün olmak üzere üç farklı seçenekle marketlerde satışa sunuluyor. Kuş gribiyle birlikte satışların düştüğü 900 milyon YTL’lik pazardan, pastörize yumurtalarla, yüzde 15’lik pay hedefleniyor. Yumurta pazarında lider konumda bulunan Keskinoğlu da, önümüzdeki 6 ay içinde pastörize yumurta üretimine başlamayı planlıyor. Türkiye’nin ilk pastörize yumurta üreticisi olan İpal ise İzmir’deki tesislerinde ürettiği pastörize yumurtaları sadece pasta, unlu mamül ve mayonez üreticilerine satıyor. Şu aşamada, marketlere girmeyi düşünmüyor.

Pastörize yumurta

nasıl üretiliyor

Üretim tesislerinde el değmeden kırılan yumurtalar, önce özel temizleme separatörlerinden geçirilip, kabuğundan ayrılıyor.

Filtre edildikten sonra, 70 derece sıcaklıkta 5.5 dakika bekletilerek, pastörize edilen yumurtaların sıcaklığı, şok soğutma yöntemiyle 4 dereceye düşürülüyor.

Bu işlem sırasında, doğal yapısı ve besin değeri bozulmayan yumurtanın içerdiği tüm zararlı mikroorganizmalar yok ediliyor.

Ambalajlama işleminden sonra, yumurtaların bozulmaması için soğuk zincirin kırılmaması gerekiyor.

Saklanma koşullarına

dikkat edilmeli

SEKİZ yıldır Türkiye’de pastörize yumurta üretimi gerçekleştiren İpay’ın Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Ceyhan, marketlere girmeyi henüz düşünmediklerine dikkat çekerek, "Pastörize yumurtada soğuk zincirin kırılmaması gerekiyor. Bu zincir kırıldığı takdirde, yumurtaların bozulma riski artıyor. Tüketicilerinin alışverişten sonra oyalanma alışkanlığı, bizi korkutuyor" dedi.

Üretim kapasitesi

yüzde 30 düşecek

KUŞ gribiyle birlikte toplam yumurta üretiminin yüzde 30 düşeceğini söyleyen Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, "Biz kuş gribinden önce aldığımız kararla pastörize yumurta üretimine 6 ay içinde başlamayı hedefliyoruz. Ürettiğimiz bu sıvı yumurtayı hem endüstriyel kuruluşlara, hem de marketlerde satmayı amaçlıyoruz" dedi.

Avrupa’da pastörize

teşvik ediliyor

BİR çok Avrupa ülkesi ve Amerika’da, yumurta kabuklarının Salmonella ve diğer mikroorganizmaları bulundurma riski taşıması yüzünden otel ve pastane gibi endüstriyel alanlarda pastörize yumurta kullanımının zorunlu olduğunu açıklayan AB Gıda Genel Müdürü Abdullah Unakıtan, "Yumurta kabuklarının salmonella, koliform ve diğer patojen mikroorganizmaları taşıma riski nedeniyle bu ülkelerde ya yumurtanın çok iyi yıkanarak, dezenfekte edilmesi ya da pastörize yumurta kullanılması isteniyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları