Mezarı adres gösterdi, 6 milyarı götürdü

BANKAYA mezarlık adresi veren bilgisayar korsanı Mahmut Sonar, Key logger ve Screen logger adı casus programları kullanıp, 8 kişinin internet bankacılığında kullandığı şifre ve kişisel bilgilerine ulaştı. Derya Sargın'ın 6 milyar lirasını hesabına aktaran Sonar, kayıplara karıştı.

KEY logger ve Screen logger adı bilgisayar programının Türkiye'deki son kurbanı, GTP İstanbul adlı tekstil firmasının Modernizasyon Müdürü Derya Sargın oldu. Bu minik program sayesinde 8 farklı kişinin internet bankacılığında kullandığı şifre ve kişisel bilgilerine ulaşan Mahmut Sonar adlı bilgisayar korsanı, hesabında para bulunan Sargın'ın 6 milyar lirasını kendi hesabına aktardı. Parayı çektikten sonra kayıplara karışan Mahmut Sonar'ın hesap açmak için bankaya, Antalya'daki bir mezarlığın adresini verdiği ortaya çıktı.

Key logger adlı programı, e-posta aracılığıyla Sargın'a gönderdiği tahmin edilen bilgisayar korsanı Mahmut Sonar, bu casus program sayesinde Sargın'ın internet bankacılığında kullandığı tüm şifre ve kişisel bilgilerine ulaştı. Ardından Antalya'daki Garanti Bankası Manavgat Şubesi'ne giderek, adına 115/6691903 numaralı bir hesap açtı. Hesabı açtıktan sonra, interneti kullanarak, Sargın'ın hesaplarına yeniden girdi. 1 milyar 750 milyon lirası kredi kartı olmak üzere toplam 6 milyar lirayı, EFT aracılığıyla kendi hesabına aktardı. Sargın'ın hesabından aktardığı paraları da bu kez bankanın Konyaaltı şubesinden çekti.

Bir anda bankadaki 6 milyar lirası buharlaşan Derya Sargın'ın şikayeti üzerine yapılan incelemede, bilgisayar korsanı Mahmut Sonar'ın aynı yöntemi kullanarak, Fikret Kadayıfçıoğlu, Tayfun Meriç, Ali Alkan İnal, Beril Irmak, Galip Akkaya, Murat Ertekin ve Özgün Ömer Özbek adlı 7 farklı kişiye ait hesaplara da girip, bu hesaplarda para olup, olmadığını kontrol ettiği ortaya çıktı. Ayrıca, bilgisayar korsanı Mahmut Sonar'ın bu hesaplara girmek için farklı kişilere ait IP adreslerini kullanarak, internet bağlantısı gerçekleştirdiği de anlaşıldı. Bu IP adreslerinin de Sibel Kılıç adlı kuruyemişçi ile Forever Living adlı bir şirkete ait olduğu tespit edildi. Sonar'ın bankada hesap açarken, adres olarak bir mezarlığı gösterdiği de belirlendi.

BANKALAR UYARIYOR

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı, Key logger ve Screen logger adlı programlarla gerçekleştirilen vurgunla ilgili olarak bankaların yetkilileriyle görüştü. Hackerlara karşı her türlü güvenlik önlemi aldıklarına dikkat çeken yetkililer, ‘‘Ancak, internette gerçekleştirilen işlemlerin müşteri tarafından yapılıp, yapılmadığının tespit edilmesi teknik olarak imkansız. Bu nedenle, kullanıcıların kendi güvenlikleri için bazı önlemleri almaları gerekiyor. Özellikle, internet bankacılığında bilgisayar klavyesi yerine sanal klavye kullanılmalı. Şifreler, sık sık değiştirmeli’’ dediler.
Yazarın Tüm Yazıları