Erkan Çelebi: Kredi kartında faize değil hesap yöntemine bakın

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

TÜRKİYE'deki 11 milyon 624 bin 158 kredi kartı sahibinin bu yıl, ilk 6 ayda kartlarını kullanarak 3 katrilyon 279 trilyon liralık alışveriş, 1 katrilyon 180 trilyon liralık da nakit avans çekimi yapması, bankaları harekete geçirdi. Bir anda, kredi kartı kullanım hacminin 4 katrilyon 459 trilyon liraya ulaşması, kart müşterilerini kendilerine çekmek isteyen bankaları sürekli yeni yöntemler geliştirmeye zorluyor.

Kredi kartı faiz oranlarını yüzde 5.4'e kadar düşüren bankalar şimdi de, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde faizi hesap kesim tarihinde değil, son ödeme gününden itibaren uygulamaya başladı. Bunun sonucunda bankaların, kredi kartıyla yapılan alışverişlerin taksitlendirilmesi durumunda uyguladıkları faiz hesaplama yöntemi de üç ulaştı.

ÜÇ FARKLI YÖNTEM

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, bazı bankalar, hesap kesim tarihi ile son ödeme günü arasında kalan sürede borcun tamamına faiz uyguluyor. Son ödeme tarihinden itibaren ise borcun kalan kısmına faiz yansıtıyor. Bu grupta, Osmanlı, İş, Dışbank, Sümerbank, Citibank, Halkbank, Finansbank gibi bankalar yer alıyor.

Bankaların kredi kartıyla yapılan alışverişlerin taksitlendirilmesinde uyguladıkları bir diğer faiz yöntemini de iki hesap kesim tarihi arasındaki sürenin tamamına günlük faiz uygulaması oluşturuyor. Bu yöntemde, hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında kalan süreye borcun ödenen kısmı dahil edilmiyor. Kart sahibi sadece taksitlendirdiği miktar için faiz ödüyor. Bu bankalar arasında Emlak, Tekstilbank, Toprakbank, Garanti, Ziraat, Yapı Kredi ve Demirbank gibi bankalar yer alıyor. Bankaların uyguladığı faiz hesaplama yönteminde ise hesap kesim tarihi ile son ödeme günü arasında kalan sürede herhangi bir faiz uygulanmıyor. Faiz sadece son ödeme gününden itibaren borcun kalan kısmına yansıtılıyor. Bu yöntemi uygulayan bankalar arasında da Koçbank, Şekerbank yer alıyor. Kredi kartı harcamalarını taksitlendiren tüketiciler için en cazip faiz hesaplama yöntemini de bu oluşturuyor.

Bankalar faizleri nasıl hesaplıyor?

BANKALARIN taksitlendirilen kredi kartı harcamalarına uyguladığı faiz ve hesaplama yöntemlerinden hangisinin daha cazip olduğunu belirlemek için bir araştırma yaptık. Bankaların uyguladığı hesaplama yöntemi ile yansıttığı faiz miktarı şu şekilde:

KOÇBANK: Kredi kartı borçlarına aylık yüzde 5.5 faiz uyguluyor. Borca hesap kesim tarihi ile son ödeme gününe kadar faiz işletmiyor. Sadece kalan miktara son ödeme gününden itibaren 19 gün için faiz yansıtıyor.

ŞEKERBANK: Taksitlendirilen kredi kartı harcamalarına aylık 5.95 faiz yansıtıyor. Faizi, son ödeme günü ile hesap kesim tarihi arasında kalan süre için günlük hesaplıyor.

OSMANLI: Taksitlendirilen kredi kartı harcamalarına aylık 5.4 faiz yansıtıyor. İlk önce, ekstrenin kesim tarihinden son ödeme günü arasında kalan süre için harcamanın tamamına faiz uygulanıyor. Ardından, taksitlendirilen borç miktarı için son ödeme günü ile bir sonraki ekstreye kadar olan dönemin faizi belirleniyor.

İŞBANKASI: Kredi kartı harcamalarına aylık yüzde 6.95 faiz uyguluyor. İlk önce, ekstrenin kesim tarihinden son ödeme günü arasında kalan süre için harcamanın tamamına faiz uygulanıyor. Taksitlendirilen borç miktarı için son ödeme günü ile bir sonraki ekstreye kadar olan dönemin faizi belirleniyor.

DIŞBANK: Aylık yüzde 6 faiz uyguluyor. Hesap kesim tarihinden son ödeme günü arasında kalan süre için harcamanın tamamına faiz uyguluyor. Ardından, taksitlendirilen borç miktarı için son ödeme günü ile bir sonraki ekstreye kadar olan dönemin faizini belirliyor.

SÜMERBANK: Aylık yüzde 5.75 faiz uyguluyor. Sümerbank da hesap kesim tarihinden son ödeme gününe kadar ana borca, son ödeme tarihinden bir sonraki ekstreye kadar da kalan borca faiz uyguluyor.

CİTİBANK: Aylık yüzde 7.45 faiz uyguluyor. Citibank da hesap kesim tarihinden son ödeme gününe kadar ana borca, son ödeme tarihinden bir sonraki ekstreye kadar da kalan borca faiz uyguluyor.

HALKBANK: Kredi kartına aylık yüzde 6 faiz uyguluyor. Halkbank, hesap kesim tarihinden son ödeme gününe kadar ana borca, son ödeme tarihinden bir sonraki ekstreye kadar da kalan borca faiz uyguluyor.

FİNASBANK: Kredi kartı faiz oranı aylık yüzde 5.5. Finasbank, hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar borcun tamamına, son ödeme tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar da kalan borca faiz işletiliyor.

TEKSTİLBANK: Kredi kartına aylık yüzde 6.75 faiz uyguluyor. Sadece taksitlendirilen borca iki hesap kesim tarihi arasında kalan 32 gün için faiz uyguluyor.

TOPRAKBANK: Kredi kartına aylık yüzde 6.94 faiz uyguluyor. Sadece taksitlendirilen borca iki hesap kesim tarihi arasında kalan süre için faiz yansıtıyor.

GARANTİ BANKASI: Kredi kartına aylık yüzde 6.95 faiz uyguluyor. Taksitlendirilen borca iki hesap kesim tarihi arasında kalan 30 gün için faiz yansıtıyor.

ZİRAAT BANKASI: Kredi kartına aylık yüzde 6.45 faiz uyguluyor. Sadece taksitlendirilen borca iki hesap kesim tarihi arasında kalan süre için günlük faiz yansıtıyor.

EMLAKBANK: Kredi kartına aylık yüzde 6.25 faiz uyguluyor. Sadece taksitlendirilen borca iki hesap kesim tarihi arasında kalan süre için günlük faiz yansıtıyor.

DEMİRBANK: Kredi kartına aylık yüzde 5.5 faiz uyguluyor. Sadece taksitlendirilen borca iki hesap kesim tarihi arasında kalan süre için günlük faiz yansıtıyor.

YAPI KREDİ: Aylık kredi kartı faiz oranı yüzde 6.95. Taksitlendirilen borca günlük bakiye üzerinden faiz işletiyor. Ödenen miktar için hesap kesim tarihi ile ödeme yapıldığı güne kadar faiz hesaplanıyor. Kalan bakiye için de ayrıca iki hesap kesim tarihi arasında kalan süre için faiz uygulanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları