PLAKA fiyatlarının 575 bin YTL’ye, kiralarının da 3 bin YTL’ye ulaştığı İstanbul’da, taksicilerin saltanatına son veriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara göre, 2007 yılının sonundan itibaren klimasız, 5 yaşından büyük, hava yastığı bulunmayan, GPS’i olmayan, camları otomatik açılmayan taksi kalmayacak.
Ayrıca, taksilerin temiz tutulması da zorunlu olacak. Yağmur ya da kısa mesafe gerekçesiyle yolcuyu almayan, "taksimetre artsın" diye gereksiz yere dolaşan, yolcuya kötü davranan, trafik kurallarına uymayan taksi şöförleri de 50 YTL ile bin YTL arasında değişen para cazaları uygulanacak. Suçun tekrarında ise plaka iptaline kadar gidilecek.
KESENİN AĞZI AÇILIYOR:
İstanbul’da sayılarının 18 binle kısıtlanması nedeniyle taksi plakaları, kısa sürede rant elde etmek, yüksek kira gelirleriyle yan gelip yatmak isteyenler için önemli bir yatırım aracı oluyor. Yüksek getirisine rağmen, araçlarına gereken özeni gösterilmeyen, bakım ve temizliğine önem verilmeyen araç sahipleri, artık kesenin ağzını açmak zorunda kalacak. Araçları yenileyip, plakalarını klimalı, otomatik camlı, yolcu ve sürücü hava yastıklı taksilere takmak zorunda kalacak. Taksi sürücüleri de kendilerine çeki düzen vermek, eski alışkanlıklarını bırakmak zorunda kalacak. Kötü davranan, yolcuda seçici davranan taksi sürücülerin cezalandırılması için, müşterinin şikayet etmesi yeterli olacak.
18 BİN TAKSİ ETKİLENİYOR:
Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, Avrupa Birliği’ne uyum süreci kapsamında "Ticari Taksi ve Dolmuş Yönerge Taslağı" hazırlandı. Mart ayında onaylanan yeni yönerge, İstanbul’da ki 18 bin taksinin teknik özelliklerinin yanısıra, sürücülere de yeni yaptırımlar getiriyor. 2007 yılının sonundan itibaren zorunlu olarak uygulanacak olan yeni yönerge, aracını temiz tutmayan sürücülere 50 YTL, müşterisine kötü davranana 100 YTL, yağmurda yolcu almayana 200 YTL, yolcuyu gideceği yere götürürken yolu uzatana da 100 YTL para cezası uygulanmasını sağlayacak. Sürücünün suçu tekrarlaması durumunda da cezalar katlanarak artacak. Yönerge kapsamında sürüş sırasında kaldırımda yürüyenlere su ve çamur sıçratan, "kısa mesafe gitmem" diyen, yolcu almak için aniden şerit değiştiren, kavşakta müşteri bekleyerek trafiği aksatan ve temiz giyinmeyen sürücülere de 100 YTL’lik cezaları kapsıyor.
11 BİN TAKSİ KLİMASIZ:
18 bin taksiden sadece 7 bininin klimalı olduğu İstanbul’da, önümüzdeki yılın sonuna kadar 11 bin taksi de klimalı olmak zorunda kalacak. Bu klimaların da, müşteri talep ederse, çalıştırılması gerekecek. Yönerge, taksi olarak kullanılacak araçlarda ayrıca, bagaj hacminin 500 litreden küçük olmamasını, otomatik cam bulunmasını, motor gücünün 1.3 litreden küçük olmamasını da şart koşuyor. Uygulamanın başlayacağı 2007 yılı sonunda, standartlara uygun olmayan taksilere önce para cezası verilecek. Ardından, araçlar bağlanacak. Gerekli değişikliklerin yine yapılmaması durumunda bu kez araç, trafikten men edilecek.
KAMPANYA BEKLİYOR:
İstanbul’da hizmet veren 18 bin taksiden sadece 7 bininde klima olduğunu söyleyen İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Kaçaoğlu, "İstanbul’daki taksiler günde 1.5 milyon yolcu taşıyor. Hedefimiz yönergede belirtilen değişiklikleri bu yıl sonuna kadar gerçekleştirerek, daha iyi hizmet verebilmek. Buna karşın, şimdi büyük bir pazar oluşturacak olan taksi sahiplerine özel otomotiv kampanyaları yapılmasını bekliyoruz. Devlete de ÖTV ve KDV indirimi yapılması konusunda başvuruda bulunduk" dedi.