Paylaş
HÜKÜMETİN tüketici kredilerinde yüzde 10 olan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranını, yüzde 15’e çıkaran kararı, daha önce kullanılan kredilerin kalan taksitlerine de yansıtılmasıyla başlayan tartışmalara Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de katıldı. Nihat Ergün, “Uygulamanın kapsamına bankalardan daha önce kredi kullanan tüketici kredilerinin kalan taksitlerinin de katılması, bütçeye 700 milyon TL’lik ek bir kaynak sağlanmasına yol açtı” dedi. Alınan kararı tüketicilerden sorumlu bir bakan olarak doğru bulmadığını da belirten Ergün, “Ancak, Maliye, alınan kararın tüketici kredilerinde sadece kalan taksitleri kapsadığını gerekçe göstererek,
bunun da geriye yönelik uygulama olmadığını savunuyor. Maliye bunu da tüketici kredilerindeki kullanımı azaltmak amacıyla yapıyor. Ayrıca, bütçe açığı da daraltılmaya çalışılıyor. Uygulamadan ötürü elde edilecek ek kaynak da, sosyal harcamalar, borç stokunu azalma ve yatırımların finansmanında kullanılabilecek” dedi.
9 milyon kişi etkilendi
Tüketici Yasası’nın “Sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez” maddesine rağmen, KKDF oranlarında yapılan bu değişikliğin, tüketici kredilerinin kalan taksitlerine yansıtılmasıyla birlikte daha önce imzalanan sözleşmelerin de yenilenmesi zorunluluğu getiriyor. Bunun da ayrı bir tartışma konusu olduğuna değinen Ergün, “Benim şahsi düşüncem, yapılan değişiklik daha önce kullanılan kredilere uygulanmayabilirdi. Ancak, konu şimdi mahkemelerde. Son kararı da mahkemeler verecek” diye konuştu. Taşıt ve ihtiyaç kredilerini kapsayan bu uygulama, daha önce kredi kullanan 9 milyon tüketicinin kalan tüm taksitlerini kapsıyor. Toplam portföy hacmi 48 milyar TL’ye ulaşan ihtiyaç ve 5 milyar TL’yi bulan taşıt kredisi kullanların etkilendiği bu uygulama, kredi kullananların her ay taksitlerine eklenerek tahsil edilecek. Bunun sonucunda, 30 bin TL’lik bir 36 ay vadeli taşıt kredisinde, 1022.42 TL olan aylık taksitler, KKDF oranının artmasıyla birlikte 1031.17 TL’ye çıktı. Aylık taksitlere yansıma miktarı 9 lira 25 kuruş oluyor.
Taksitler arttı
10 bin TL’lik 36 ay vadeli ihtiyaç kredilerinde ise 340 lira 81 kuruş olan aylık taksitler, KKDF’nin artmasıyla birlikte 343 lira 72 kuruşa çıkıyor. Taksitlerdeki artış, 2 lira 91 kuruş seviyesinde kalıyor. Ancak bu, 2-3 TL’den başlayıp, 9-10 TL’leri bulan artışlar, 2009 sonu ile 2010’un son döneminde hızla büyüyen tüketici kredilerinin kalan aylık taksitlerin tamamına yansıması, önemli bir ek kaynağın da oluşmasını sağladı. Maliye Bakanlığı’nın KKDF oranında yaptığı bu artış, bankalar arasında da farklı uygulamaları beraberinde getirdi. Bazı bankalar, KKDF artışını bireysel kredilerin kalan taksitlerine otomatik olarak yansıtırken, bu artışı müşterilerine sadece SMS mesajı göndererek, bildirimde bulunmakla yetiniyor. Bazı bankalar ise taksitlerde oluşan artışla ilgili olarak müşterileri şubelere çağırıyor ve sözleşmeleri yenileme yoluna gidiyor.
Bankalar isterse yansıtmaz
MALİYE Bakanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılan KKDF oranının, daha önce kullanılan kredilerin kalan taksitlerine de yansıtılmasıyla ilgili olarak Tüketiciler Derneği’ne (TÜDER) gönderdiği açıklamada ise topu, bankalara atıyor. Fon mükellefi olan banka ve finansman şirketlerinin, oran artışının tamamını veya bir kısmını kredi müşterilerine yansıtmaları gerektiği yönünde herhangi bir ifadeye yer verilmediğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu itibarla, kararın yürürlük tarihinden önce akdedilen kredi sözleşmelerine istinaden ödenmesi gereken fon tutarlarının tüketicilere (kredi kullanıcılarına) yansıtılıp yansıtılmayacağı piyasa mekanizması çerçevesinde ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri dikkate alınmak suretiyle banka ve finansman şirketleri tarafından değerlen-dirilebilecek bir durumdur. Bu durum, kredi kullanıcısı ile kredi veren arasındaki özel hukuk hükümlerinden kaynaklanan bir ilişki olup, Başkanlığımızın taraf olduğu bir husus değildir” denildi.
Paylaş