Paylaş
MERKEZ Bankası’nın 2000 yılında yayınladığı genelgeyi, 12 yıl geçtikten sonra uygulama kararı alan bazı bankalar, gününde kapatılmayan döviz cinsi kredi kartı borçlarına, borcun tamamı üzerinden yüzde 15 oranında Kaynak Kullanım Destekleme Fonu (KKDF) yansıtmaya başladı. Yurt dışı harcamalarını döviz cinsinden ödemeyi seçen kredi kartı kullanıcılarında şok etkisi yaratan bu uygulama, Maliye’yi de şaşırttı.
Maliye, kredi kartı müşterilerine SMS’le duyurulan uygulamayı, bankaların işgüzarlığı olarak değerlendirdi. Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi yetkilileri, yüzde 15’lik KKDF’nin sadece tüketici kredilerini kapsadığını söyleyerek, “Kapsamında kredi kartları bulunmuyor. Bazı bankalar bunu farklı yorumlayarak, kredi kartlarına da yansıtıyor. Oysa bizim böyle bir uygulamamız yok” açıklamasında bulunuyor.
KALAN BORCA YÜZDE 3
Maliye Bakanlığı, Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 2002 yılında aldığı kararla, 10 yıldan bu yana konut hariç bireysel kredilere KKDF uygulanıyor. Kaynak Kullanım Destekleme Fonu da, Türk lirası cinsinden kredilerde faizin, döviz kredilerinde ise kredi tutarının tamamı üzerinden yüzde 15 oranında yansıtılıyor. Maliye’nin tüketici kredilerine yönelik aldığı bu kararın kapsamında kredi kartları bulunmuyor. Gelir İdaresi yetkilileri de yüzde 15’lik fon uygulamasının sadece kredileri kapsadığını, kredi kartlarına yönelik KKDF oranının yüzde 3’le sınırlı olduğunu söyleyerek, bunu doğruluyor.
Böyle olunca da sorun, Merkez Bankası’na bağlı Bankacılık Genel Müdürlüğü’nin Bankacılık İşlemleri Müdürlüğü tarafından 2000/6 sayılı genelgesinde düğümleniyor. Merkez Bankası’nın 12 yıl önce yayınladığı bu genelge, kredi kartı taksitlendirmeleri ile kredi kartından yapılan nakit avans çekimlerinin de tüketici kredisi olarak sayıyor. Bazı bankalar, Merkez Bankası’nın genelgesini göz önüne alarak, kredi kartı harcamalarını taksitlendiren ya da nakit avans çeken kart kullanıcılarına yüzde 15 oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’nu yansıtma yoluna gidiyor.
KKDF’nin Türk lirası kredilerde sadece faizin yüzde 15’i oranında uygulanması, TL cinsinden kredi kartıyla yapılan alışverişlerin taksitlendirilmesinde çok önemli bir fark oluşturmuyor. Ancak iş, döviz cinsinden yapılan alışverişlerin taksitlendirilmesine gelince değişiyor. Bu kez, yüzde 15 oranındaki KKDF, taksitlendirilen ya da nakit çekim gerçekleştirilen kredi kartı borcunun tamamına yansıyor. Böyle olunca da, borcun büyük kısmını kapatılsa bile, yapılan alışverişin tamamı üzerinden KKDF ödemek zorunda kalınıyor.
TL’YE GEÇİN MESAJI
Oysa, kredi kartı kullanıcıları yurt dışında yaptıkları alışverişlerde bankaların ekstrelerine yansıttıkları kur farklarından etkilenmemek için TL yerine döviz cinsinden ödeme yapma yolunu tercih ediyordu. Şimdi, yüzde 15’lik KKDF uiygulamasında bulunan bankalar, kredi kartı harcamalarını döviz cinsinden ödeme yoluna giden müşterilerine tek tek SMS mesajı göndererek, dolar ya da euro yerine TL cinsinden düzenlenen ekstreleri tercih etmeleri konusunda uyarıyor.
Maliye: Bankaların işgüzarlığı
MALİYE Bakanlığı Gelir İdaresi yetkililerine göre, bu uygulama bazı bankaların işgüzarlığından kaynaklanıyor. Yetkililer, Maliye’nin yüzde 15 oranındaki KKDF uygulamasının kapsamında, kredi kartlarının bulunmadığına dikkat çekerek, “Yüzde 15’lik KKDF uygulaması sadece kredileri kapsıyor. Bu da, Türk lirası kredilerde faiz tutarı, döviz cinsi kredilerde de kredi tutarı üzerinden hesaplanıyor. Bazı bankaların bunu kredi kartlarına da yansıtması, yorum farkından kaynaklanıyor. Kredi kartıyla yurt dışında yapılan alışverişlerin tamamı gününde kapatılmadığı taktirde, bu alışverişleri kredi kullanılarak yapılmış alışveriş olarak değerlendirerek, borcun kalan kısmına yüzde 3 oranında yansıtmaları gereken KKDF’yi borcun tamamına yüzde 15 oranında yansıtarak, kredi kartı kullanıcılarından tahsil ediyor” yanıtını veriyor.
Paylaş