Kaçak geçiş yapanlar cezayı ödemiyor 30 bin OGS cihazı kapatılıyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
SADECE Bağaziçi Köprüsü’nden her gün 5 bin aracın kaçak ya da banka hesabında parası olmadığı halde OGS cihazıyla geçiş yapması yüzünden sürekli caydırıcı önlemler almak zorunda kalan Karayolları, son olarak 30 bin araç sahibinin OGS cihazını kullanıma kapattı.
34 milyon YTL’ye ulaşan ceza bedellerinin tahsil edilmesi amacıyla alınan bu önlemler sonucunda, garanti süresi dolan cihazlar şimdi çöpe atılıp, 40 dolar ödenerek, yeniden OGS cihazı alınması gerekiyor. Bu da, 1 milyon 200 bin dolarlık yeni cihaz satışını gündeme getiriyor.
KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü, son üç ayda köprü ve otoyollardan hesabında para olmadan geçiş yapan 30 bin araç sahibinin OGS cihazını kullanıma kapattı. Bu da, köprü ve otoyollardan kaçak ya da banka hesabında para olmadığı halde geçiş yapan araç sahiplerinin 34 milyon YTL’ye ulaşan ceza bedellerinin bir türlü tahsil edilememesinden kaynaklandı. Karayolları, geçiş ücretinin 11 katına ulaşan bu cezaları ödeyen araç sahiplerinin cihazlarını yeniden kullanıma açmak için de "garanti süresinin dolmama" şertı getirdi. Araç sahipleri şimdi, garanti süresi dolan cihazları çöpe atıp, 40 dolar ödeyerek, yeniden OGS cihazı almak zorunda kalıyor. Böylece, 1 milyon 200 bin dolarlık yeni bir pazar oluşuyor.
CEZALAR 34 MİLYON YTL: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, sadece Boğaz Köprüsü’nden günde ortalama 5 bin aracın kaçak geçiş yaptığı Türkiye’de, Ocak ve Kasım ayları arasında 1 milyon 54 bin 614 araç OGS gişelerinden kaçak olarak geçiş yaptı. Bu geçişler yüzünden araç sahiplerine uygulanan cezaların toplamı da 34 milyon YTL’yi buldu. Ancak, biriken cezaların tahsilinde yaşanan sorunlar, bugüne kadar 100 binden fazla araca satılamaz kaydı koydurulmasına yol açtı. Ne var ki, satılamaz kaydı da kaça geçişi engelleme ve uygulanan cezaların yatırılmasında etkili olamadı. Bunun sonucunda Boğaziçi Köprüsü başta olmak üzere bazı köprü ve otoyol geçişlerinde OGS ve KGS kullanım zorunluluğundan yararlanılarak, ceza borcunu ödemeyen araç sahiplerinin OGS cihazlarının iptaline gidildi.
GEÇİŞ ÜCRETİNİN 11 KATI: Köprü ve otoyollardan kaçak ya da banka hesabında para olmadan geçiş yapan araç sahiplerine geçiş ücretini ödemeleri için 3 günlük süre tanınıyor. Bu süre içinde parayı hesaba yatırmayanlara geçiş ücretinin 11 katına varan ceza uygulamasına gidiliyor. Bunun sonucunda, 3 YTL’lik köprü geçiş ücreti, 33 YTL’ye çıkabiliyor. Gişelerdeki kameraların tespit ettiği plakalar otomatik olarak kontrol merkezindeki Karayolları görevlilerinin bilgisayarlarına işleniyor. Kaçak geçiş yapan araçların kayıtları belirli aralıklarla toplanıp Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletiliyor. Borcunu ödemeyenlerin isimleri bu kez defterdarlıklar aracılığıyla ruhsat sahiplerinin isimleri, vergi dairelerine asılıyor. Listelerin asılı kaldığı 1 ay içinde ödeme yapmayan sürücüler için bu kez Maliye Bakanlığı yetkililieri devreye giriyor. Sürücüler cezayı ödemezse araçların muayenelerinin dahi yapılmasına izin verilmiyor. Aracın muayenesi için gerekli olan temiz kağıdı ceza ödenmeden sürücüye verilmiyor. Karayolları yetkilileri, kaçak geçiş yapanları ilçelerdeki trafik bürolarına da bildiriyor. Bu sayede hem OGS cezası ödenmeden aracın satışının yapılması engelleniyor. Hem de cihazlar kullanıma kapatılıyor.
TAMİRİ YOK: OGS iptalleri ile ödenmeyen borçların tahsilatında kolayca yol alabilmeye başladıklarını söyleyen Ziraat Bankası yetkilileri, garantisi olmayan cihazların kullanıma açılmamasına gerekçe olarak da tüketicilerin mağduriyetinin önlenmesini gösteriyor. Yetkililer, "OGS kullanılmaya başlandıktan sonra bozulunca ya da pili bitince garantisi dolduğu için herhangi bir tamirat yapılamıyor. Kullanıcıların ücreti karşılığında yeni bir cihaz almaları gerekiyor. Biz de onların daha sonra sorun yaşamalarını önlemek için yeni ve garantili cihaz almalarını sağlıyoruz. Müşterilerin itiraz etmesi durumunda da eski OGS’sini açma yoluna gidebiliyoruz" dediler.