Erkan Çelebi: Halkın zekasıyla oynamanın cezası 6 milyar lira

Türk tüketicilerinin zeka düzeyini 8 puan birden yükseltmek amacıyla geçtiğimiz temmuz ayından itibaren iyotsuz sofra tuzlarının üretim ve satışı tamamen yasaklandı. İyotsuz tuzlarla Türk tüketicilerinin zeka düzeyini geriletmek isteyenlere 6 milyar 100 milyon lira para cezası uygulanmaya başlandı. Ama, iyotsuz tuz üretim ve satışı devam ediyor.TÜRK tüketicilerinin zeka düzeyini yükseltmek amacıyla Gıda Kodeksi çerçevesinde Türkiye'de iyotsuz sofra tuzlarının satış tamamen yasaklandı. İyotsuz tuz üretip, satarak, Türk tüketicilerinin zeka düzeyini geriletmek isteyen tuzcular, bundan böyle 6 milyar 100 milyon lira para cezası ödeyecek.Sağlık Bakanlığı, başta guatr olmak üzere, okul çağı çocuklarında başarısızlık, öğrenme güçlüğü gibi sorunlara yol açan, yeni doğan bebeklerde zeka geriliği, şaşılık ve ölü doğumlara neden olan iyot eksikliğini gidermek amacıyla, iyot içermeyen sofralık tuzların satılmasının yasaklanması talebinde bulunmuştu. Tarım ve köyişleri Bakanlığı da sağlık Bakanlığı'nın bu talebi doğrultusunda Türk Gıda Kodeksi'nde sofralık tuzlarla ilgili özel bir düzenleme yaptı. 5 kilonun altında satılan sofralık tuzlarda iyot zorunluluğunu getirdi. Temmuz 1998'de devreye giren bu zorunluluğa uyum için üreticilere bir yıl süren at tanındı. Yani Temmuz 1998-Temmuz 1999 arasında geçen bir yıllık sürede tuz üreticileri, üretimlerini iyotluya çevireceklerdi.SÜRE DOLDUBu süre, geçtiğimiz temmuz ayından itibaren doldu. Ancak, arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, tuz üretici ve satıcıları, Türk tüketicilerinin zeka düzeyini yükseltmek amacıyla alınan bu kararı, uygulamamakta direniyor. 6 milyar liralık cezaya rağmen hálá, bakkal ve marketlerde iyotsuz tuz satışı devam ediyor.Dünya Sağlık Örgütü, 1990 yılında düzenlediği zirvede 2000 yılına kadar dünyada iyot yetersizliğinden kaynaklanan hastalıkların önüne geçilme kararı aldı. Bunun da nedeni, iyot alan çocukla, iyot almayan çocukların zeka düzeyleri arasında 8 puanlık fark olmasından kaynaklandı. Türkiye'nin de imzaladığı bu karar doğrultusunda 1994 yılından itibaren iyot kullanımının artırılması için çalışmalara başladı. Ancak, Türkiye'de toprak ve suda yeterli iyotun bulunmaması, iyot ihtiyacının karşılanmasını tuza yöneltti. İlk uygulama iyotlu sofralık tuz üretimiyle başladı.YÜZDE 82'Sİ İYOTSUZArdından, 1998 yılında çıkarılan Türk Gıda Kodeksi'yle, 5 kilonun altındaki paketlerde sofralık iyotsuz tuz üretimi tamamen yasaklandı. Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 82'sini iyotsuz tuz oluşturuyordu. Bu kararla, sanayi ve konservelerde kullanılan tuzun dışındaki üretimin tamamı iyotluya dönüştürülmesi amaçlandı.Türk Gıda Kodeksi çerçevesinde alınan sofra tuzlarının iyotsuz satılmamasına ilişkin karara uymayan üreticilerin yanı sıra bu tuzları satan bakkal ve marketlere de 6 milyar 100 milyon liradan başlayan para cezası uygulanacak. Ceza kesilen firmalarda bir yıl içinde yapılacak ikinci kontrolde de iyotsuz tuz üretip, sattığı belirlendiği taktirde, ceza bu kez iki katına çıkarılacak ve 12 milyar 200 milyon lira olarak uygulanacak. Tuzun üretimini yapan fabrikalar Tarım Bakanlığı tarafından denetlenirken, satışını yapan marketler Sağlık Bakanlığı tarafından incelenecek. Bu nedenle, iyotsuz tuz satmakta direnen fabrikaların Tarım Bakanlığı'na, market ve bakkalların da sağlık Bakanlığı'na bağlı İl Sağlık Müdürlüklerine şikayet edilmesi gerekiyor.Zeliha ASLANCopyright 1999   Hurriyet| ana sayfa | | haber indeksi | türkiye | ekonomi | dünya | spor | yaşam | yazarlar | tv programlari | | | hava durumu | kelebek | | | pazar | | | | teknonet | interaktif tüketici | | | | seri ilanlar | e-mail | | |
Yazarın Tüm Yazıları