Paylaş
Hacker bedava bilet hediye edeceği vaadiyle yazıştığı kişiden ‘Arkadaşım, kaybettim’ diyerek cep numarasını istiyor. Arkadaştan gelen hediye çeki sanılan mesaja ‘Evet’ diyenin faturasından 75 TL gidiyor.
“SOSYAL paylaşım sitesi Facebook’ta gezinirken bu uygulamaya ait messenger üzerinden bir mesaj aldım. Yazan, lise yıllarından tanıdığım bir Facebook arkadaşımdı. Kısaca merhabalaştık, hal-hatır sorduk, ‘Ben x marketin hediye çeklerini dağıtıyorum’ dedi. Uzun süredir ilk kez yazıştığım arkadaşımdan gelen bu bilgiye şaşırdım. Sonraki mesajda bu hediye çekleriyle ilgili benden telefon numaramı istedi. Oysa onun telefonu bende, benimki de onda vardı. Uzun süredir görmediğim arkadaşım birden ortaya çıkmış ve bana hediye çeki vermek için yanıp tutuşuyordu. Gariplik sezgisiyle “Sen bana numaranı gönder, arayayım” dedim. Yanıt gelmedi. Hemen numarasını çevirdim. Karşıma arkadaşım çıktı. Ancak olanlardan haberi yoktu. Onlarca arkadaşı kendisini aramış. Çünkü Facebook hesabı hacklenmiş. Ondan geldiğini sandıkları cep telefonu mesajına ‘evet’ cevabı verenler 75 TL’den olmuş. Ben ucuz atlattım.”
Bu sözlerin sahibi son günlerde Facebook üzerinden mağdur edilenlerden Hürriyet’e ulaşan bir okurumuz. Facebook hesabı hacklenen binlerce kişi şu anda arkadaşlarının dolandırılması tehlikesiyle karşı karşıya.
CAN YAKAN MOBİL ÖDEME
GSM kuruluşlarının kredi kartlarına alternatif olarak geliştirdiği Mobil Ödeme Sistemi, bu tür dolandırıcıkta kullanıldığında can yakıyor. İnternet siteleri ile iOS ve Android cihazlar için mobil uygulamalar geliştiren kuruluşların cep telefonları aracılığıyla GSM abonelerinden tahsilat gerçekleştirmelerini sağlatan bu sistem, yapıldığı ileri sürülen alışveriş bedellerinin, cep telefonu faturalarına yansıtılmasına yol açıyor. Bu da, kolay yoldan vurgun gerçekleştirmek isteyenler için bulunmaz fırsat oluşturuyor.
HEDİYE ÇEKİ GÖRÜNTÜSÜ
Facebook üzerinden gerçekleştirilen dolandırcılıkta da ilk önce bir hediye çekiliş kampanyası için Mobil Ödeme Sistemine müracaat ediliyor. Şebeke, hackerlarla iş birliği yapıyor. Hackerlar takipçisi çok olan bir vatandaşın Facebook şifrelerini ele geçiriyor. Daha sonra tek tek bu arkadaşlara yazışma başlıyor. Yazışmada durumu anlamayana bu kez cep telefonu mesajı gidiyor. Arkadaştan hediye çeki geldiği sanılarak gelen telefon mesajına ‘evet’ cevabı verildiğinde GSM operatörünün Mobil Ödeme Sistemi, otomatik olarak devreye giriyor. Sistem gönderilen mesajı, abonenin “ödeme onayı” olarak algılıyor. Bunun sonucunda abonenin cep telefonu faturasına çekiliş bileti bedeli olarak 75 TL eklenerek, tahsil ediliyor. Aboneden tahsil edilen bedel de, GSM operatörü ve partner kuruluşunun payı düşüldükten sonra vurguncunun hesabına aktarılıyor.
GSM operatörleri daha dikkatli olmalı
BU dolandırıcılığın kolayca yapılabilmesi, GSM operatörleri ile sistemi pazarlayan partner kuruluşların, sistemden yararlanmak isteyenlerin güvenirliliğini yeteri kadar sorgulamamasından kaynaklanıyor. Sistemden yararlanmak için sözleşme ve evraklar ulaştırılmasının ardından kredi kartı bilgilerine gerek olmadan, sadece cep telefonu abonesinin bir onay mesajıyla tahsilat işlemleri başlatılabiliyor. Tahsilat yapılan kişi ise sadece yanıt verdiği mesajda yer alan bir cep telefon numarasını görebiliyor.
Paylaş