Emaye tencereye, ateşe dayanıklı desen koydu dünyada 12 taklitçisi çıktı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ATEŞE dayanıklı, her yanı çiçek, böcek ve şal desenleriyle kaplı Eternity marka ürünleri geliştiren Güzeliş’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Erdoğan, tencerede emayeyi yeniden trend haline dönüştürdü.
Bu tencereler dünyadaki her 100 mutfaktan 5’ine girdi. 5’i Çin’de olmak üzere ürünlerin yurtdışında benzerlerini üreten firmaların sayısı 12’ye, yurtiçinde ise 22’ye ulaştı.
30 yıl önce baba mesleği porselen ve cam işine girmek yerine, Pendik’te ürettiği emaye tencereleri Mercan Yokuşu’ndaki küçük dükkanında satan Erol Erdoğan, ateşe dayanıklı, tabanı dahil her tarafı çiçek, böcek ve şal desenlerini yaratınca, tencerede emayeyi yeniden trend haline dönüştürdü. Daha şimdiden ateşe dayanıklı desenli tencereleri dünyadaki her 100 mutfaktan 5’ine sokmayı başaran Erdoğan’ın 2 bin 500 farklı modeli bulunan Eternity markası için aldığı patent sayısı da 190’ı buldu. 5’i Çin’de olmak üzere ürünlerini yurt dışında benzerlerini üreten firmaların sayısı 12’ye, yurt içinde ise 22’ye ulaştı. Son 5 yıl içinde 200 milyon dolarlık yeni bir pazar oluştu.
Kalmak ya da yok olmak
1994 yılında Amerikan Dititford firmasıyla lisans anlaşması yaparak, Çayırova’daki porselen ve cam dekorasyon fabrikasında teflon gibi yapışmama özelliği olan Nonstick üretimine başlayan Erdoğan, böylece Pendik’teki fabrikasında ürettiği emaye tencereleri, Çayırova’da Nonstick’le kaplamaya başladı. Ancak, 2000’li yılların başında emaye tencerelerin demode olup, mutfak raflarından indirilmesiyle birlikte, Erol Erdoğan’ın da piyasada tutunma mücadelesi başladı. Erdoğan, "Ya yok olacaktık ya da varlığımızı sürdürebilmemiz için yeni bir yöntem geliştirecektik. Biz ikinci yolu seçtik. Ateşte kararmayan, tabanı dahil her yanı cıvıl cıvıl desenlerle kaplı, cam kapaklı emaye tencereleri geliştirdik" dedi.
Hayatımızın hatası
Eternity tencerelerin Türkiye’de büyük talep görmesi üzerine 2006 yılında yurt dışına açılma kararı alan Güzeliş’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Erdoğan, şunları anlattı: "İlk olarak Chicago Fuarı’na katıldık. Tüm dünyadan sipariş yağdı. Bunlar arasında Çinliler de vardı. Daha sonra Frankfurt ve Milano fuarlarına katıldık. Çin’e 5 konteyner Eternity gönderdik. Bu hayatımızın hatası oldu. 2007 yılında yıllık üretimimiz 7 milyon adedi, ciromuz da 66 milyon TL’yi (39 milyon dolar) bulurken, bir de baktık ki, Çinliler, bizim malları bize yarı fiyatına satmaya kalkıyor. Meğer, 66 dolara sattığımız malı, birebir taklit etmiş, üzerine de bir güzel markamızı basmışlar. Fiyatı da 33 dolar olarak belirlemişler."
22 firma üretiyor
Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre, desenli emaye tencere alanında Eternity’nin yanı sıra Cem Bialletti, Paksan, Aker ve Schafer’da bulunuyor. Diğerleriyle üretici firma sayısı, 22’ye ulaşıyor. Desenli tencere üretiminde lider konumda bulunan Eternity, Gardenia ve Doğa serileriyle dikkat çekerken, Paksan’ın Leonardo, Angelic ve Ripido’yla, Cem Bialetti, çiçek bahçesi, nazarlık ve buket’le ön plana çıkıyor. Aker, kalp desenli aşkımla, Schafer’de gül serisiyle dikkat çekiyor.
Tencerede 1 milyar dolar ciro dönüyor
Türkiye’de tencere sektörü 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşıyor.
Toplamda 150 üretici firma bulunuyor. Bunun 23’ü desenli dencere alanında faaliyet gösteriyor.
2008 yılında 182.8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Türkiye’den yapılan desenli tencere ihracatı 50 ülkeye gerçekleşiyor.
Türkiye’de yılda 23 milyon adet tencere üretiliyor. Bunun 11 milyonu çelik, 9 milyonu yapışmaz, 3 milyonu da bakır ve alüminyum oluyor.
Desenli tencerelerin sektörden aldığı pay 200 milyon dolara ulaşıyor.
Desenli tencerelerin fiyatları 125 TL ile 1000 TL arasında değişiyor.
Taklitleri dedektif ordusuyla avlıyor
TAKLİTLE mücadele etmek üzere ilk önce Eternity için geliştirdikleri desenler için patent alan Erol Erdoğan’ın aldığı patent sayısı 190’a ulaşmış. Ardından dedektif ordusu kurarak, gümrük kapılarına yollamış. Türkiye’ye giren her ürünü tek tek incelemeye almışlar. "Öyleki, geliştirdiğimiz her deseni anında internetten indirilerek kopya ediyorlar. Baş etmek mümkün olmuyor" diyen Erdoğan, bir yandan taklitlerle bir yandan da global mali krizin etkisiyle 2008 yılında satışlarda önemli oranlarda düşüşler yaşadıklarını söylüyor. Bu olumsuzluklara rağmen, desenli emaye tencerelerin toplam pazardan aldığı payın da hızla arttığını vurguluyor.