Elektronik eşya sigortası ‘hırsız izi’ bile istiyor

Sigorta şirketleri, işinin ehli, eli hafif bir yankesiciye kaptırılan elektronik cihazların zararını karşılamıyor. Sigortadan para alınabilmesi için yankesicinin cihazı çalarken, zor kullanıp, iz bırakması gerekiyor.

SAKIN, ‘‘cihazım sigortalı, çalınsa da zararımı karşılatırım’’ diye düşünüp, rehavete kapılmayın. Çünkü, sigorta şirketleri, işinin ehli, eli hafif bir yankesiciye kaptırılan elektronik cihazların zararını karşılamaya yanaşmıyor. Sigortadan para alınabilmesi için yankesicinin cihazı çalarken, zor kullandığının ortaya çıkarılması gerekiyor.

Sigortacıların avuçiçi bilgisayar, laptop, cep telefonu gibi elektronik cihazlar için düzenlediği poliçelere koyduğu şartlar, bunlarla da bitmiyor. Cihaz şayet, bir aracın içinden çalınırsa hırsızlık olayının sabah 06.00 ile akşam 22.00 saatleri arasında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bunun sonucunda, akşam saat 22.00'den sonra gerçekleştirilen hırsızlıklarda tazminat talep edilemiyor. Hak talep edilebilmesi için, hırsıza ‘‘şimdi git, gündüz gel’’ denmesi gerekiyor. Ayrıca, cihazın araç içinde görünür bir yerde olmaması da şartlardan birini oluşturuyor. Aksi taktirde, yine hak talep edilemiyor. Poliçe şartları arasında cihazın hava ve deniz taşıtlarında çalınmama koşulu da var. Bu madde uyarınca, cihaz şayet şehir hatları vapurlarında çalınırsa, sigortalı yine tazminat talep edemiyor.

Bindiği minibüste cep telefonunu eli hafif bir yankesiciye kaptıran Murat Okur'un zarar tazmin talebi de, zor kullanma olmadığı için sigorta şirketi tarafından karşılanmadı.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı, Okur'un başvurusuyla ilgili olarak Başak Sigorta Halkla İlişkiler Departmanı'ndan Burcu Dinçer'le görüştü. Dinçer, Okur'un zararını tazmin edilmemesini poliçe şartlarına bağladı.

ZOR KULLANMA ŞART

Başak Sigorta'nın Elektronik Cihaz Sigortası poliçe şartlarına göre, hırsızlık teminatı için hırsızlığın kırma, delme, yıkma devirme ve zorlama sonucunda oluşması gerekiyor. Ayrıca, araç, gereç kullanılarak ya da bedeni çeviklik sayesinde tırmanılarak gerçekleştirilen, tehdit, öldürme, yaralama, zor ve şiddet kullanma yoluyla gerçekleştirilen hırsızlıklar da poliçe kapsamında değerlendiriliyor.

Poliçe ayrıca, araçtan çalınan cihazlar için de özel maddeler içeriyor. Bu maddelere göre, hak talep edilebilmesi için hırsızlığın üstü açık bir spor araçtan gerçekleştirilmemesi gerekiyor. Sigortalı cihaz şayet, garajda ya da bekçisi olan bir park yerindeki araçtan çalınırsa, tazminat için herhangi bir zaman sınırlaması getirilmiyor. Ancak, bu tür yerlerin dışında gerçekleştirilen araç içi hırsızlıklarında, 06.00 ile 22.00 saatleri arasında olma şartı aranıyor. Hava ve deniz araçlarının yanı sıra, Türkiye sınırları dışında gerçekleşen hırsızlıklar da kapsam dışında kalıyor.

Oysa, Amerika gibi bir çok ülkede, çaldırılan cep telefonlarının zarar tazmininde polis raporu yeterli oluyor. Bir yıl içinde çalınan ya da kaybedilen telefonların yerine, gerekçe aranmaksızın yenileri veriliyor.

Garantisi dolan Swatch da değişecek

ARTIK
, Swatch marka saatler, garantisi dolduktan sonra da arızalanırsa, tamir ücreti karşılığında yenisiyle değiştirilebilecek. Swatch Pazarlama Müdürü Tolga Ünsal, geçen hafta, Hürriyet'in Tüketici Köşesi'nde ‘‘Garantisi dolan saatler çöpe gidiyor’’ başlığıyla yer alan haberle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, 30 metreye kadar su geçirmezlik özelliği kazandırmak için vakumla kapatılan saatlerin tamir edilemediğine dikkat çeken Ünsal, ‘‘Garanti süresi dolduktan sonra mekanik arıza oluşan saatleri de alıp, tamir ücreti karşılığında yenisiyle değiştireceğiz’’ dedi.
Yazarın Tüm Yazıları