Paylaş
FAZLA narkoz yüzünden ölüme yol açan, ameliyat sırasında hasta karnında makas unutan, yanlışlıkla sağlam böbreği alan, alerjik olan hastaya penisilin tedavisinde bulunan, yanlış dişi çeken, doğum sırasında çocuk ya da annede hasara yol açan tabibler yüzünden hastane basıp, doktora saldırma dönemi artık kapanıyor. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Tıbbı Kötü Uygulama Sigortası’nın zorunlu olarak devreye girmesiyle birlikte sigorta kapsamındaki doktor sayısının bir anda 15 binden 140 bine ulaştığına dikkat çekerek,
“Bu da, Zorunlu Trafik Sigortası’nda olduğu
gibi yanlış tedavi yüzünden zarar gören hastaların uğradıkları zararı sigorta şirketlerinden tazmin etme imkanı yaratıyor. Üstelik bu, 400 bin TL’si hasta başına olmak üzere her bir doktor için toplamda 1 milyon 800 bin TL’ye kadar çıkabiliyor” dedi.
TIBBİ HATALAR İLK BEŞTE
Hasta Güvenliği Derneği’nin verilerine göre, tıbbi hatalar genel ölüm nedenleri arasında ilk beşte yer alıyor. Hataların yüzde 48’ini cerrahi hatalar, yüzde 20’sini de ilaç hataları oluşturuyor. ABD’de hastaneye yatışların yüzde 3.4’ü istenmeyen hatayla sonuçlanıyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 1.1’e kadar çıkıyor. Türkiye’de sağlıklı istatistik veriler olmadığı için, tıbbi hataların hastaneye yatışlarından aldığı pay kesin olarak bilinemiyor. Ancak, gelişmiş ülke ortalamalarının altında olmadığı da tahmin ediliyor. Durum böyle olunca da tıbbı hatalar yüzünden mağdur olan hasta ve yakınları, hak aramak yerine psikolojik olarak rahatlama ve deşarj olma yolunu seçiyor. Hastane basıp, doktor ve çalışan personeli kendi cezalandırma yöntemine başvuruyor. Bu da haklıyken, şiddete başvurdukları için haksız konuma düşülmelerine yol açıyor. Oysa, Türkiye’de de hasta ve hasta yakınlarının sigorta şirketinden 400 bin liraya kadar tazminat talep etme hakkı bulunuyor. Bu toplamda 1 milyon 800 bin TL’ye ulaşıyor. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, zorunlu olarak uygulanan bu sigortanın primlerinin yarısını kurum, yarısını da doktorların ödediğine dikkat çekiyor. Kurumların büyük bölümünün devlete ait olması, ödenecek primlerin belirleme hakkını da sigorta şirketleri yerine Sağlık Bakanlığı’na bırakıyor.
Tazminat bilinmiyor
ZORUNLU sigorta uygulamasının hasta ve yakınları arasında henüz yaygın olarak bilinmediğine de dikkat çeken Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, “Bu da, ameliyat sırasında makas unutma, yanlış böbrek alma, fazla narkoz yüzünden ölüme sebeb verme gibi durumlarda hasta ve yakınlarının en azından deşarj olmak için hastane basıp, doktor ve çalışanlara saldırmalarıyla sonuçlanabiliyor. Bu durumda belki deşarj oluyorlar ama fiili saldırıda bulundukları için hakklıyken haksız duruma da düşebiliyorlar. Oysa, hasta ve yakınlarının tazminat talep etme hakları bulunuyor” dedi.
Sigorta doktorda alkole bakacak
Tıbbı Kötü Uygulama Sigortası, kamu veya özel sağlık kuruluşlarında çalışan tüm doktor, diş doktoru ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan personeli kapsıyor. Sigorta, Kasko Sigortası’nda olduğu gibi bazı istisnaları da içeriyor. Doktorların görev sırasında alkol ve uyuşturucu madde kullanmamış olması, hastaya zararı kasıtlı olarak vermemiş olması gerekiyor.
Paylaş