’Defolu hayvanı getir’ devreye girdi, fiyat 1500 Euro’ya çıktı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
LÜKS semtlerdeki pet shoplar, sattıkları evcil hayvanlar için 1 ay süreyle koşulsuz yaşam garantisi uygulamaya başladı. Bu uygulama, herhangi bir sorunda evcil hayvan alana para iadesi ve aynı cinsle değiştirme hakkı sağlıyor. Ancak, internette 300 dolara satılan evcil hayvanların fiyatı yaşam garantisi veren pet shoplarda 1500 Euro’ya kadar ulaşıyor.
HER 100 evden 8’inde evcil hayvan beslenen Türkiye’de, başta alışveriş merkezleri olmak üzere lüks semtlerde yer alan pet shoplar, sattıkları evcil hayvanlar için 1 ay süreyle koşulsuz yaşam garantisi uygulamasını devreye soktu. Bu garanti çerçevesinde alınan evcil hayvanlardan, pet shopların sorumluğu bir ay süreyle üstlenmesi, herhangi bir sorunda hayvan severlere para iade ve aynı cinsle değiştirme hakkını da beraberinde getirdi. Ancak, bu da pet shoplar arasındaki fiyat farkının iyice açılmasına yol açtı. İnternette 300 dolar olan evcil hayvanların fiyatı, bu pet shoplarda 1000-1500 Euro’ya kadar ulaştı.
10 milyon dolar
Yüksek kár marjına rağmen, pazarın hızla büyüyerek yılda 10 milyon dolarlık hacme ulaşması, bir yandan özel üretim çiftliklerinin yaygınlaşmasını sağlarken diğer yandan da evcil hayvan ithalatının artmasına yol açıyor. Bunda da, bazı ülke kökenli ve cinslerin dışında evcil hayvan ithalatının serbest olması, etkili rol oynuyor. Golden Retreiver cinsi köpeklerde Macaristan, İran kedilerinde Rusya, İguana’da Güney Amerika, Macaw papağanlarında ise Amerika’dan yapılan ithalat, ön plana çıkıyor.
Yaşam garantisi
Artan talep ve yoğunlaşan rekabet, evcil hayvan satışı gerçekleştiren pet shopların devreye soktuğu, satış sonrasına yönelik garanti uygulamasını da beraberinde getirdi. Ucuz fiyat avantajını kullananlara karşı rekabette ön plana çıkmak isteyen bazı pet shoplar, "koşulsuz yaşam garantisi" uygulaması başlattı. Aralarında, İstanbul Profilo Alışveriş Merkezi ve Akmerkez’de şubeleri bulunan Petworld, İstinyepark’daki Petrus, Mecidiyeköy’deki Serena, Ortaköy’deki Panpet ve Bağdat Caddesi’ndeki Bağdat’ın da bulunduğu bazı pet shoplar, sattıkları evcil hayvanlar için 1 aylık sağlık denetim hizmetinin yanı sıra, herhangi bir hastalığa karşı veteriner masraflarını da üstleniyor. Ayrıca, tedavisi olumsuz sonuçlanan hastalıklarda ise para iadesi ya da yeni bir evcil hayvanla değiştirme hakkı tanınıyor. Bunun için de, veteriner raporunun bulunması yeterli oluyor.
Yıllık masraf 500 TL
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, doğumdan sonra 150 TL’lik aşı masrafları olan kedi ve köpeklerin yıllık vetenirer masrafları 500 TL’yi buluyor. Bakımı en kolay hayvanlar arasında en çok kuşlar ve balık tercih ediliyor. Köpeklerde en çok tercih edilen ırklar ise Golden Retreiver, Labrador Retreiver ve Alman kurdu oluyor. Bir Golden Retreiver için fiyat 300 dolardan başlarken, köpeğin ırkına, dış görünüşüne göre 1 bin 500 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bu fiyat, İran kedilerinde 400 TL den başlayıp, 1000 TL’ye kadar çıkıyor.
Farklılık arayan iguana alıyor
Türkiye’de kedi, köpek, kuş, balık ya da kaplumbağa gibi evcil hayvanların dışında farklılık arayanlar artık, sincap ve fare kırması olan hamsterlara, tropikal bölgelerden gelen papağanlara, bukalemun, iguana, akrep, örümcek ve yılanlara ilgi duyuyor.
Papağanın en küçük türü olan Cennet papağanı 45 TL’ye satılırken, Amerika’dan getirilen Macaw papağan türünün fiyatı ise 2 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Hamsterlar ise 15 ile 20 TL’ye satılıyor.
Otçul olması ve uysal davranışları nedeniyle iguanalar büyük ilgi görüyor ve ABD’de en çok beslenen evcil hayvanlar arasında yer alıyor. Güney Amerika’dan Türkiye’ye getirilen iguanaların fiyatları büyüklüklerine göre 100 TL ile 1500 TL arasında değişiyor.
Balıklarda ise 5 dolardan başlayan fiyatlar zor bulunan türlerde 5 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Evcil hayvan sektöründe 100 milyon dolar dönüyor
TÜRKİYE’de hayvanların mamasından aksesuarına, kafesinden aşılarına kadar her türlü ihtiyacı için ürünlerin bulunduğu evcil hayvan sektörü 2008’de yüzde 10 büyüyerek 100 milyon dolara ulaştı. Yüzde 75’i kedi ve köpek ürünlerinden oluşan pet sektöründe mamalara yılda 60 milyon dolar ödeniyor. Bunun da, yüzde 55’ini köpek mamaları, yüzde 45’ini ise kedi mamaları oluşturuyor. Sektörün, iki yıl içerinde 130 milyon dolara ulaşması hedefleniyor.
Evde 3 milyon kedi ve köpek besleniyor
TÜRKİYE’de her yüz evden 8’inde bir evcil hayvan beslendiği, bunların 2 milyonunun kedi, 1 milyonunun ise köpek olduğu tahmin ediliyor. Evcil hayvan ticareti, sadece pet shoplar ya da üretim çiftliklerinde yapılmadığı için evlerde beslenen hayvan sayıları net olarak tespit edilemiyor. Satılan her evcil hayvan yaklaşık bir yıl sonra yavruladığında sahibi tarafından bir başkasına veriliyor ya da satılıyor. Evcil hayvan besleme oranında ABD, yüzde 63 ile ilk sırayı alırken, Fransa’da her yüz evden 51’inde bir evcil hayvan bulunuyor. İngiltere’de bu oran yüzde 43, İtalya’da ise yüzde 44 oluyor.