Paylaş
Bunda da özel araçların yanı sıra, güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu getirilen taksi, hatlı minibüs ve okul öncesi eğitim gören öğrenci servislerinin talep ertelemesine gitmesi etkili oldu.
HAZİRAN ayından itibaren içinde çocuk bulunan tüm motorlu araçlara güvenlik koltuğu bulundurma zorunluğu getirilmesine rağmen, cezai uygulamanın ekim ayına ertelenmesi, talepte de ertelenmeye yol açtı. Bunda da trafik kontrollerinde ceza yerine uyarıyla yetinilmesi etkili oldu. Ceza uygulamasının ertelenmesi, özel araçların yanı sıra, güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu getirilen 90 bin taksi, 20 bin hatlı minibüs ve okul öncesi eğitim gören 950 bin öğrencinin taşınmasını üstlenen 33 bin servis aracında talep ertelenmesini de beraberinde getirdi. Firmaların 300 adetlik satış beklentisi de 3 ayda sadece 50 bin adet seviyesinde kaldı.
Yılda 1.4 milyon bebek
Yılda 1 milyon 400 bin bebeğin dünyaya geldiği Türkiye’de 1 Haziran 2010’dan itibaren içinde çocuk bulunan tüm motorlu taşıtlarda güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu getirildi. Uygulamanın sadece çocuklu ailelerin otomobilleriyle sınırlı kalmaması, aynı zamanda taksi, dolmuş, servis gibi şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan tüm araçları da kapsaması, yıllık satışları 30 bin adetlerde olan çocuk oto koltuk pazarında bir anda 10 kat büyüme beklentisi yaratmıştı. Firmalar arasında pazarın yıllık hacmini 4.5 milyon TL’den 45 milyon TL’ye çıkartma beklentisine yol açan bu uygulamada, ceza yerine uyarıyla yetinilmesi, satışları önemli oranda etkiledi. Satışların beklenen seviyelere bir türlü ulaşamamasına neden oldu.
4 yaş üzeri patlattı
Buna rağmen, özellikle 4 yaş ile 12 yaş arası çocukların kullandığı güvenlik koltukların da patlama yaşanmasını sağladı. Bu yaş grubundaki çocukların doğrudan aracın emniyet kemerlerine bağlanmasını sağlayan 3’üncü gruba dahil koltukların satışlarındaki artış 5 katı buldu. İthalatçı ve üretici firmalar, daha önce yıllık satışı 3 bin adet seviyesinde olan bu koltuklardan 3 ay gibi bir sürede 15 bin adetlik satışa ulaştı.
Tek yerli firma var
Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre pazarın yüzde 85’ini ithal markalar oluştururken, tek yerli marka olarak Pilsan rekabete yerini alıyor. Pazarda, Recaro, Maxi Cosi, Britax Römer, Concord, Chicco, Storchenmuhle, Kraft, Baby Max, Koala, Nania, Bebe Confort, Sunny Baby gibi ithal ürünler ön plana çıkıyor. Firmalar, tüketicileri onay belgesi olmayan Uzakdoğu ürünlerine karşı uyarıyor. Oto çocuk koltuğu alırken güvenlik sertifikası olan markalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine değinen Maxi Cosi Türkiye Distribütörü Grup Baby’nin Satış ve Pazarlama Direktörü Ayla Müstecaplıoğlu, “Son derece kalitesiz, hiç bir güvenlik kriteri içermeyen ürünler, fiyat avantajlarını kullanarak, mağazalarda yer bulabiliyor. Yasak savmak amacıyla alınan bu ürünler, çocukların can güvenliğini korumak yerine tehlikeye sokuyor” diye uyarıda bulundu.
Ekimde hareketlenir
FİRMALAR, uygulamanın başladığı haziran ayında yaşanan talep artışının, temmuz ve ağustos aylarında bıçak gibi kesildiğine dikkat çekiyorlar. Bu firmalardan Maxi Cosi Türkiye Distribütörü Grup Baby’nin Satış ve Pazarlama Direktörü Ayla Müstecaplıoğlu, “Ekim ayına kadar ceza uygulanma-yacağının açıklanması, satışları bir anda durdurdu. Ancak o zamandan sonra tekrar cezalar gündeme gelecek. Bunun için satışların kış aylarında tekrar canlanacağını öngörüyoruz. Sektör şu anda aşırı durgunlaştı. Bayram tatilinin ardından yeniden hareketleneceğini tahmin ediyoruz. Ancak, asıl hareketliliğin ceza uygulamasının başlayacağı ekim ayından itibaren olacağını düşünüyoruz” dedi.
Geçiş dönemi istediler
İÇİNDE çocuk bulunan tüm araçlara güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu getiren uygulamanan 1 Haziran 2010’dan itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte, denetim ve cezalar da beraberinde gelmişti. Ancak, geçiş dönemi olması nedeniyle kesilen cezaların tepkiye yol açması, denetimler sırasında güvenlik koltuğu bulundurmayan araç sahiplerinin sadece uyarılması, ceza için ekim ayına kadar beklenmesi uygun bulundu.
Koltuğun cinsini yaş belirliyor
BİR bebek doğumundan itibaren 36 kilogram oluncaya kadar (12 yaş) 3 farklı oto güvenlik koltuğuna ihtiyaç duyuyor. Bunlardan ilk grup, 9 aya kadar olan bebekleri kapsıyor. Bu koltukların otomobilin arka koltuğuna, bebeğin yüzü sürüş istikametinin tersine gelecek şekilde bağlanması gerekiyor. 9 aylıktan 3.5 yaşa kadar kullanılarn ikinci grup çocuk oto güvenlik koltukları ise sürüş istikametine doğru aracın koltuğuna yerleştirilmesi gerekiyor. 3.5 yaş ile 12 yaş arası çocukların koltukları da emniyet kemerlerine bağlanma sağlıyor.
Paylaş