CEP telefonuyla yapılan tehdit ve rahatsız edici aramaların yaygınlaşması üzerine, "gizli numara" uygulamasına son veriliyor. Telekomünikasyon Kurumu, arayan tüm numaraların aranan telefonda gözükmesini sağlamak için yasal düzenlemelere başladı. GSM Operatörü şirketler de, yatırıma gerek kalmadan uygulamaya geçilebileceğini söyledi.
KAÇAK cep telefonlarının kayıt altına alınmasının ardından şimdi de ’Gizli numara’ uygulamasına son veriliyor. Telekomünikasyon Kurumu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla, arayan numaranın, aranan telefonda gözükmesini engelleyen "Gizli numara" uygulamasının kaldırılması için çalışmaları başlattı. GSM Operatörü şirketler, düzenleme yapıldığı taktirde, herhangi bir sorun yaşanmadan, şebekelere ilave yatırıma gerek kalmadan, uygulamanın başlatılacağını söylediler. Bu karara, "Gizli numara" uygulaması yüzünden cep telefonuyla yapılan tehdit ve rahatsız edici aramaların giderek artması yol açtı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte aboneler, numaralarını telefonun özelliklerinden yararlanarak gizlemeye çalışsa bile, arananların ekranlarında gözükmekten kurtulamayacak.
SAPIKLARLA MÜCADELE: Arkadaşımız Ceyhun Kuburlu, cep telefonlarında ’gizli numara’ uygulamasının kaldırılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ilk olarak CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Arslanoğlu gündeme getirdi. Aslanoğlu, "gizli numara" uygulaması yüzünden cep telefonuyla yapılan rahatsız edici aramalarda hızla artış kaydedildiği gerekçesiyle, Meclis’e bir soru önergesi verdi. Telefon sapıklarına karşı, yasal düzenleme yapılmasını talep etti. Arslanoğlu’nun Meclis’e kadar taşıdığı bu sorunla ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, kayıtsız kalmadı. Telekomünikasyon Kurumu’ndan "gizli numara" uygulamasının engellenmesi için yönetmelik hazırlanması talebinde bulundu. Aboneler, arama yaptıkları kişilerin numaralarını görmesini engellemek için iki yöntem uygulayabiliyor. Cep telefonu ayarlarından numaralarını gizleyebildikleri gibi aramadan önce numaranın başına #31# ekleyerek de yapabiliyor. Bu işlemlerin sonucunda aranan telefonun ekranında ’Gizli numara" ya da "Özel numara" olarak yansıyor. Aranan abone, kendisini arayan "gizli numara"yı belirleyebilmesi için savcılığa başvurması ve GSM operatöründen araştırma talep etmesi gerekiyor. GSM operatörü, yaptığı araştkırmanın sonucunu da aboneye değil, savcılığa bildiriyor.
KİŞİLİK HAKKI: CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, her abonenin kendisini arayan kişinin telefon numarasını görme hakkına sahip olduğunu söyleyerek, "Şu andaki uygulamaya göre, telefonla rahatsız eden kişiyi belerlemek için bir çok bürokratik işlemi yapmak gerekiyor. Aboneler, savcılık ve karakola uğraşmak istemiyor. Bu da sapıkların ekmeğine yağ sürüyor" dedi.
Ek yatırım gerekmeyecek
TURKCELL yetkilileri de, Telekomünikasyon Kurumu’nun gizli numaralarla ilgili başlattığı çalışmanın GSM operatörü şirketlerde sorun yaratmayacağını söyleyerek, "Ancak bunun için Tüketici Kanunu’nun 10. maddesinin son paragrafının ve Telekomünikasyon Sektöründe Kişisel Bilgilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkındaki yönetmeliğin 13. maddesinin kaldırılması gerekiyor. Bu yasal düzenlemer yapıldığı taktirde, uygulama GSM işletmecilerine herhangi bir değişiklik, şebekeye ilave bir yatırım ya da işletme gibi ek bir yük getirmiyor. Bundaki asıl konu, tüketici memnuniyetinin nasıl sağlanacağı yönünde olmalıdır" dedi.
Abonenin arayanı bilme hakkı var
TELEKOMÜNİKASYON Kurumu Yönetim Kurul Başkanı Tayfun Acarer, "Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından konu bize iletildi. Biz de bununla ilgili bir yönetmelik hazırılyoruz. Cep telefonu sahiplerinin, arayan kişi ve numarasını bilme hakkı var. Ancak, bu işin bir hukuksal, bir de teknik kısmı var. Önce yasal düzenlemeyi hazırlayacağız. Bunu da 1 ay içinde tamamlayabiliriz. Bu arada, operatörlerin de alt yapılarını hazırlaması gerekecek" dedi. Acarer ayrıca, aranan kişinin kimin aradığını görme hakkı sağlanmasının doğru bir karar olduğunu da belirti.